Πέμπτη 28 Νοεμβρίου 2019

Εκπαιδευμένοι σκύλοι...διώχνουν τις αρκούδες


Εκπαιδευμένοι σκύλοι, που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές ράτσες, επιστρατεύονται στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος, προκειμένου να διευκολύνουν την ομαλή συνύπαρξη των ανθρώπων με τις αρκούδες στις περιοχές τεσσάρων εθνικών πάρκων.

 Σκύλοι Καρελίας, μία φυλή που φέρει το όνομά της από την γεωγραφική περιοχή που μοιράζονται Φινλανδία και Ρωσία, αναλαμβάνουν το έργο της εκδίωξης των αρκούδων από κατοικημένες περιοχές, ελληνικοί ποιμενικοί φυλάσσουν τα κοπάδια κτηνοτρόφων και μια τρίτη φυλή εντοπίζει δηλητηριασμένα δολώματα. Πρόκειται για το έργο «Life Arcprom», το οποίο εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πλαίσιο της ΕΕ για έργα διατήρησης της φύσης, προστασίας του περιβάλλοντος και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.
 Συντονιστής του έργου είναι η ελληνική περιβαλλοντική ΜΚΟ «Καλλιστώ», καθώς τρία από τα εθνικά πάρκα εφαρμογής των δράσεων βρίσκονται στην Ελλάδα -στη Ροδόπη, την Πρέσπα και τη βόρεια Πίνδο.
Το τέταρτο εθνικό πάρκο είναι της Μαγιέλα (Majella) στην περιοχή του Αμπρούτσο (Abruzzo) της Ιταλίας. Τους συνολικά οκτώ εταίρους του προγράμματος συμπληρώνουν η WWF Ιταλίας και τα Πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος, με ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Σεπτέμβριο του 2024, είναι 2,78 εκατ. ευρώ εκ των οποίων 2,08 είναι χρηματοδότηση από την ΕΕ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: