Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Ζητά την λήψη μέτρων,κατά της λαθροθηρίας στο Ξηροβούνι ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης


Μέτρα κατά της λαθροθηρίας στο Ξηροβούνι ζητά ο Ορειβατικός Σύλλογος Σκλίβανης,με επιστολή που απέστειλε στους αρμόδιους φορείς.Αναλυτικά ση επιστολής:"Συχνά έρχεται στην επικαιρότητα παράνομες κυνηγητικές δραστηριότητες με γεγονότα που προκαλούν αγανάκτηση και θυμό. Ένα τέτοιο γεγονός προέκυψε το Σάββατο 26/10/2019 στο Ξηροβούνι Σκλίβανης Δήμου Δωδώνης όπου ένας κυνηγός από άλλη περιοχή χρησιμοποιώντας τον ορεινό δρόμο με το αυτοκίνητό του σκότωσε ένα κοπάδι πέρδικες που ίσως βρέθηκαν κυνηγημένες από άλλη περιοχή, διότι στο Ξηροβούνι δεν υπάρχουν τις έχουν εξολοθρεύσει. Αυτές οι πέρδικες είχαν την «τύχη» να πέσουν σε ένα αδίστακτο κυνηγό σκοτώνοντας όλες, 17 πέρδικες με την βοήθεια του γιού του που τον διαπαιδαγώγησε ανάλογα. 
Στο γεγονός αυτό έγινε μάρτυρας άλλος κυνηγός ο οποίος, προς τιμήν του, το ανέφερε στις αρμόδιες αρχές και δεν γνωρίζουμε τις εξελίξεις διότι δεν δημοσιοποιήθηκε πουθενά. Το γεγονός αυτό μας συγκλόνισε και το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου μας διαμαρτύρεται σε κάθε αρχή της πολιτείας ώστε να παρθούν μέτρα και να μην προκύπτουν τέτοια γεγονότα που είναι εγκλήματα στα ανυπεράσπιστα άγρια ζώα και πουλιά, που αποτελεί την πιο βίαιη πράξη ανθρώπου που συμβαίνει συχνά σε περιοχές που επιτρέπεται η κυνηγητική δράση. Αξίζει να αναφέρουμε την έντιμη στάση του κυνηγού που το κατήγγειλε, κάτι που επιβάλλεται να γίνεται από όλους. Ο κάθε κυνηγός και σε κάποιες εξαιρέσεις που γίνονται όταν συναντά πέρδικες, δεν τις σκοτώνει αλλά χαίρεται την ομορφιά τους όπως κάθε λογικός άνθρωπος. Όμως μερικοί επεμβαίνουν στη φύση χωρίς όρια, με πρόθεση να αφαιρέσουν κάθε ζωή, όπως ο συγκεκριμένος κυνηγός που σκότωσε 17 πέρδικες δηλαδή ολόκληρο το κοπάδι. Η δράση τέτοιων ανθρώπων δεν περιορίζεται αλλά σκοτώνουν ζαρκάδια αλλά και αγριόγιδα που εμφανίστηκαν στην περιοχή αφού δεν υπάρχει κανένας έλεγχος. Ο Ορειβατικός Σύλλογος διεκδικεί από το 1982 να χαρακτηριστεί το Ξηροβούνι καταφύγιο άγριας ζωής με την ελπίδα να διασωθεί η πέρδικα αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει παρθεί κάποιο θετικό μέτρο. Ζητούμε:

α) Την απαγόρευση κυνηγίου στο Ξηροβούνι Σκλίβανης Δήμου Δωδώνης και την ένταξή του με νόμο ως καταφύγιο άγριας ζωής, προκειμένου να διασωθεί η πέρδικα, τα ζαρκάδια και με τα αγριόγιδα που εμφανίστηκαν στο Ξηροβούνι πριν να είναι αργά.
β) Μέτρα αυστηρού ελέγχου στην ορεινή ζώνη που γίνεται η κυνηγητική δραστηριότητα σε μόνιμη χρονική βάση. Καλούμε την πολιτεία – Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Δωδώνης, Δασαρχείο Ιωαννίνων, Κυνηγητικό Σύλλογο Ιωαννίνων, περιβαλλοντικούς συλλόγους και Μ.Μ.Ε να στηρίξουν την προσπάθειά μας".


Δεν υπάρχουν σχόλια: