Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Οι κατσίκες απειλούν την άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης -Το πρόβλημα που δημιουργούν


Στο πρόβλημα που δημιουργούν οι κατσίκες στη Σαμοθράκη έριξε φως το Αssociated Press, σε ένα ρεπορτάζ που αναδημοσιεύθηκε από πολλά ξένα ΜΜΕ.


«Με δάση από βελανιδιές και καστανιές, καταρράκτες και δύσβατες ακτές, η άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης την κάνει να ξεχωρίζει από τα άλλα ελληνικά νησιά. Ομως το φυσικό περιβάλλον απειλείται από έναν έναν αχόρταγο επιτιθέμενο», αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο για το πρόβλημα με τα κατσίκια, που σημειώνει ότι είναι 15 φορές περισσότερα από τους κατοίκους του νησιού και «μασουλώντας μετατρέπουν εκτάσεις της Σαμοθράκης σε σεληνιακό τοπίο».


Σαμοθράκη: Κρίση λόγω κατσικών
«Οι ημιάγριες κατσίκες τριγυρίζουν σε όλο το νησί και μπορεί να τις δει κανείς σε στέγες, πάνω σε δέντρα ή σε αυτοκίνητα, καθώς ψάχνουν να βρουν οτιδήποτε να φάνε. Η ανεξέλεγκτη υπερβόσκηση προκαλεί διάβρωση σε επίπεδο κρίσης στη Σαμοθράκη», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει ότι προ διετίας οι καταρρακτώδεις βροχές σάρωσαν τα πάντα, καθώς δεν υπήρχαν δέντρα ή βλάστηση στις φαγωμένες από τις κατσίκες πλαγιές.


«Δεν υπάρχουν μεγάλα δέντρα για να συγκρατήσουν το έδαφος. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, τόσο οικονομικά όσο και στην πραγματικότητα, γιατί η λάσπη θα πέσει στα κεφάλια μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Μασκαλίδης της περιβαλλοντικής οργάνωσης Sustainable Samothraki Association.

Η Σαμοθράκη- λόγω και της δυσκολίας στην προσβασιμότητα- έμεινε εκτός της άνθισης του ελληνικού τουρισμού και η κτηνοτροφία παραμένει τρόπος ζωής εκεί, σημειώνει το Associated Press. «Παρά τις προσπάθειες επί τρεις δεκαετίες, οι τοπικές αρχές δυσκολεύονται να δημιουργήσουν κοινή συναίνεση για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Στο μεταξύ, ο αριθμός των κατσικών πενταπλασιάστηκε σε περίπου 75.000 στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και έκτοτε έπεσαν σε κάτω από 50.000, καθώς πλέον υπάρχει ελάχιστη βοσκή», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Αυτό όμως αποτελεί παγίδα. «Οι περισσότερες κατσίκες υποσιτίζονται και είναι πολύ κοκαλιάρες για να πουληθούν για το κρέας τους, η ζωοτροφή είναι πολύ ακριβή για να παραμείνει βιώσιμη μια επιχείρηση και μεγάλο μέρος του εδάφους είναι εξαντλημένο για να υπάρξει ξανά βλάστηση. Την ίδια ώρα, οι τιμές του μαλλιού, του δέρματος, του κρέατος και του γάλακτος έπεσαν, κάτι που προκαλεί ολοένα και περισσότερη απελπισία στους κτηνοτρόφους της Σαμοθράκης», επισημαίνει ακόμη το ειδησεογραφικό πρακτορείο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: