Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Ντό δίεις με πρωτομάστορα να στένω το γεφύρι σ'; Η θυσία της γυναίκας του αρχιμηχανικού έγινε Artwork


Η ελληνική παράδοση ζωντανεύει σε διαγωνισμό που παίρνουν μέρος καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο.

«Ολημερίς το χτίζανε, το βράδυ εγκρεμιζόταν», αναφέρει το θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην «εξ ανθρωποθυσίας» θεμελίωση του γεφυριού της Άρτας, τη λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, που κατασκευάστηκε τον 17ο αιώνα. Είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το οφείλει στο θρύλο για τη θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα.

«Ντό δίεις με πρωτομάστορα να στένω το γεφύρι σ'; Α δίγω σεν την καλή μου, άλλο καλλίον θ'ευρήκω, ε Δάφνε μ' και μυριγμένε», αναφέρει ο στίχος ενός εκ των πολλών παραλογών του τραγουδιού που διασώζει η ελληνική παράδοση στην ποντιακή έκδοσή του, της Τρίχας το γεφύρι.

Αυτή η θυσία της γυναίκας του αρχιμηχανικού έγινε artwork, το οποίο εκτίθεται και διαγωνίζεται σε διαγωνισμό, στον οποίο συμμετέχουν καλλιτέχνες από όλον τον κόσμο. Το σχέδιο φιλοτεχνεί ο Ντοκ.και παρουσιάζεται στο Inktober 2019. Πρόκειται για έναν διαγωνισμό, στο οποίο οι αρτίστες δέχονται την πρόκληση και κάθε μέρα σχεδιάζουν και ένα διαφορετικό σχέδιο. Οπότε ο κάθε καλλιτέχνης πρέπει να αποδώσει 31 σχέδια όλον τον μήνα.

Το σκίτσο δείχνει το γεφύρι να είναι μισοτελειωμένο. Μόνο ένα μέρος της καμάρας απομένει για να ολοκληρωθεί η κατασκευή του. Ο ποταμός όμως δεν αφήνει να γίνει η αποπεράτωσή του. Τα ορμητικά νερά του σπάνε τους τα φράγματα που έχουν χτιστεί για την εκτροπή του και χαλούν ό,τι κτίζεται. Η βοή του καλεί τον πρωτομάστορα να θυσιάσει ένα από τα αγαπημένα του πρόσωπα. Εκείνος συλλογιέται. Δεν μπορεί να σκοτώσει τους γονείς και τα αδέλφια του. Ο κλήρος πέφτει στη σύζυγό του.

Η πένα ζωγραφίζει ακολουθεί τη διήγηση του θρύλου. Η θυσία γίνεται στην κοίτη του ποταμού. Ο πρωτομάστορας πάνω από το άψυχο σώμα της καλής του θρηνεί τον χαμό της. Οι εργάτες ακούνε τους θρήνους και εξέρχονται από τις σκαλωσιές, για να δούνε τι συμβαίνει. Μπροστά στο θέαμα παγώνουν! Το κοράκι ως αγγελιοφόρος κακών μηνυμάτων στέκεται πάνω σε μία από τις ξύλινες σκαλωσιές και ετοιμάζεται να μεταφέρει το μαύρο μαντάτο στην οικογένεια της γυναίκας.

Η λεπτομέρεια που κάνει όλη τη διαφορά, είναι η επιβλητική παρουσία του Χάρου στην άκρη του γεφυριού, ο οποίος στέκεται και αντικρίζει το θέαμα σιωπηλός, μα γεμάτος ικανοποίηση που κατάφερε να θερίσει άλλη μία ανθρώπινη ψυχή.

Ο Ντοκ.είναι Αρτινός σκιτσογράφος με φοβερές gothic επιρροές στην τέχνη του και όχι μόνο, αφού σε παλαιότερες δουλειές του σε διαδικτυακά Μέσα ήταν εμφανής η έμπνευσή του από ξακουστούς καλλιτέχνες, όπως Morris (σχεδιαστής του κόμικ Lucky Luke), Ουντερζό (Αστερίξ) και Ερζέ (Τεν Τεν).

Δείτε το σχέδιο:


Δεν υπάρχουν σχόλια: