Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Αρίστη, Ζαγόρι... Ένα παράθυρο στον παράδεισο. Απολαύστε τα video.



Δείτε τα βίντεο









Η Αρίστη βρίσκεται στο Δυτικό Ζαγόρι και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Ζαγοροχωρίων. Το πανέμορφο κεφαλοχώρι της Αρίστης είναι χτισμένο σε μια καταπράσινη πλαγιά απέναντι από τους εντυπωσιακούς βράχους της Αστράκας, στα όρια του  Εθνικού Δρυμού Βίκου Αώου του επωνομαζόμενου Δρυμού των μεγάλων κορυφών και αποτελεί την είσοδο στον πυρήνα του Δρυμού.






Σε μικρή απόσταση από την χαράδρα του Βίκου και τον ποταμό Βοϊδομάτη αποτελεί ορμητήριο για ένα περίπατο στο πλατανόδασος του Βοϊδομάτη, ανάβαση στην Δρακόλιμνη της Γκαμήλας ή να κάνετε διάφορες δραστηριότητες όπως διαδρομές 4Χ4, rafting και ιππασία στην ευρύτερη περιοχή. είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Ζαγορίου, βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων και απέχει 48 χλμ. από τα Ιωάννινα,ενώ το πλησιέστερο άλλο χωριό είναι ο Αγιος Μηνάς σε απόσταση 2,5 χλμ.

Ακόμη έχει εύκολη επικοινωνία με το  Πάπιγκο και το Βίκο.

Το χωριό Αρίστη είναι ένα από τα παλαιότερα χωριά του Ζαγορίου και το παλιό όνομά του χωριού ήταν Αρτσίστα. Η περιοχή γνώρισε μεγάλο πλούτο και ευημερία στο παρελθόν που σήμερα μας μαρτυρούν τα παλιά αρχοντικά, η παλιά βρύση, οι εκκλησίες και τα μοναστήρια της.
Η Αρίστη βρίσκεται στο δρόμο προς Πάπιγκο, λίγο πριν το επιβλητικό μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιώτισσας. Έχει εύκολη πρόσβαση σε όλα τα αξιοθέατα της περιοχής και αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για πολλούς κοντινούς προορισμούς και περιηγήσεις. 
Γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια και λιθόστρωτα καλντερίμια σας οδηγούν στις παραδοσιακές γειτονιές του οικισμού και σας προκαλούν να τις εξερευνήσετε. Περπατώντας στα στενά σοκάκια της Αρίστης θα βρείτε και καταστήματα με είδη λαϊκής 



Τοπικές Γεύσεις & Προϊόντα
Στην Αρίστη όπως και σε όλα τα Ζαγοροχώρια θα βρείτε πλούσια και νοστιμότατα εδέσματα, παραδοσιακές γεύσεις όπως οι φημισμένες Ζαγορίσιες Πίτες όλα φτιαγμένα με αγνά τοπικά υλικά.

Οι παραδοσιακές γεύσεις των Ζαγορίων θα αφήσουν ικανοποιημένο και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Δοκιμάστε τα ντόπια
κρέατα μαγειρεμένα στην γάστρα, αρνί στη γάστρα, πομπάρι, τρίμμα πασχαλιάτικο, τηγανητό χοιρινό, κοντοσούβλι, προβατίνα στα κάρβουνα, γίγαντες φούρνου, μπριάμι, μπουμπουριά.

Φυσικά θα ήταν μεγάλη παράλειψη να μην δοκιμάσετε κάποια από τις ξακουστές Ζαγορίσιες Πίτες όπως η αλευρόπιτα ή ζυμαρόπιτα, χορτόπιτα, μπατσαριά, σπανακόπιτα Ηπειρώτικη, γαλατόπιτα, τσουκνιδόπιτα, γκιζόπιτα, κολοκυθόπιτα, τραχανόπιτα, κοτόπιτα, τυρόπιτα, μανιταρόπιτα καθώς και αμυγδαλόπιτα, μπακλαβά, τηγανίτες Γιαννιώτικες και μήλο στο φούρνο. 
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Στην Αρίστη πραγματοποιείται πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων τον Αύγουστο.

Παραδοσιακό πανηγύρι της Ζωοδόχου Πηγής, μετά το Πάσχα.

Πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στις 29 Αυγούστου.

1 σχόλιο:

Theo είπε...

Καλημέρα. Ωραίο το άρθρο σας. Ορίστε και ένα δικό μου βίντεο για την Αρίστη!

https://youtu.be/uxdacqqmnUA