Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Όταν η κτηνοτροφία της Ηπείρου άλλαζε για πάντα..

Οκτώβριος του 2013. Η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη περνούσε σε χέρια ιδιωτών. Έναντι του ποσού των 21 εκατομμυρίων ευρώ. Η αγοραπωλησία χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο, αλλά έχει περάσει πλέον στην ιστορία. Άλλωστε φρόντισε γι’ αυτό όχι μόνο η τότε Κυβέρνηση αλλά και η σημερινή, αφού η δέσμευσή της να ανοίξει τον φάκελο και να τον επανεξετάσει έμεινε για πάντα στα χαρτιά. Οι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης –και ήταν πολλοί τότε- έβλεπαν να έρχεται μια νέα εποχή.. Έβλεπαν μεγάλες επενδύσεις να καταφτάνουν και τα ρωσικά ρούβλια να πνίγουν την Ήπειρο. Η κτηνοτροφία να ανθεί και οι κτηνοτρόφοι να ανταμείβονται για τους κόπους τους..
Έξι χρόνια μετά…
Η κτηνοτροφία περνά τις δυσκολότερες μέρες της! Οι κτηνοτρόφοι πωλούν τις μονάδες τους, εγκαταλείπουν τα χωράφια τους και οι μικροί που τέτοιοι είναι στα περισσότερα χωριά της Ηπείρου να μην βρίσκουν έμπορο για να πάρει τα λίγα κιλά γάλα..
Το 2013 η τιμή του πρόβειου, έφτανε ακόμη και το 1,10 ευρώ.. Σήμερα με το ζόρι ξεπερνά τα 80 λεπτά το κιλό.
Η κρατικοσυνεταιριστική Δωδώνη ήταν αυτή που διαμόρφωνε τις τιμές όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά σε ολόκληρη την χώρα. Και κατά κοινή ομολογία έδινε τις υψηλότερες. Και ακολουθούσαν τα μπόνους στον παραγωγό και η διανομή μερίσματος.
Ουδέποτε δε υπήρξε ζημιογόνα, όπως έντεχνα είχε καλλιεργηθεί προ της πωλήσεως της…
Η πώληση της Δωδώνης, όχι στους συγκεκριμένους επενδυτές, αλλά σε οποιονδήποτε ιδιώτη κι αν είχε πωληθεί, στέρησε από την ελληνική πολιτεία μία μεγάλη δυνατότητα. Αυτή της παρέμβασης ή και της στήριξης του κτηνοτροφικού τομέα…
Ήταν το τελευταίο ανάχωμα..
Έπεσε και από τότε τίποτα δεν είναι ίδιο όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά και στην χώρα.
Τους τελευταίους μήνες γίνεται μεγάλη συζήτηση για το γάλα, τις τιμές, την κτηνοτροφία που συρρικνώνεται και κινδυνεύει με εξαφάνιση..
Πρέπει όμως να γίνει και αυτοκριτική.. Και από τους πολιτικούς και από την κοινωνία..
Πολλοί χειροκρότησαν την ιδιωτικοποίηση. Άλλοι πανηγύρισαν…
Σήμερα, μία επίσκεψη σε οποιοδήποτε χωριό της Ηπείρου, φτάνει για να αποδείξει ότι οι μέρες που ακολούθησαν ήταν χειρότερες και όσες έρχονται θα είναι ακόμη πιο σκληρές…
Ο χρόνος βέβαια δεν γυρίζει πίσω..
Σήμερα όλοι μιλούν για την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας.. Αυτό βέβαια δεν μπορούν να το κάνουν. Το κράτος ή η Περιφέρεια δεν διαθέτει κανέναν μηχανισμό για να το πράξει, πέραν των ελεγκτικών, οι οποίοι μάλλον δεν έχουν πετύχει το στόχο τους.
Δεν έχουν καμία δυνατότητα παρέμβασης στην τιμολογιακή πολιτική, η οποία ορίζεται αποκλειστικά από τους ιδιώτες..
Και φρόντισε το ίδιο το κράτος, να δώσει στους ιδιώτες ακόμη περισσότερα εφόδια.. Ημέρες νωπού γάλακτος, ελληνικό γιαούρτι χωρίς να είναι από ελληνικό γάλα, παρασκευή φέτας με νέες τεχνολογίες που απαιτούν τις μισές ποσότητες γάλακτος… Και άλλα.
Μία σειρά νόμων που καταβαράθρωσαν την κτηνοτροφία.
Αν κάτι μπορεί να περισωθεί, αυτό μπορεί να γίνει μόνο με οργανωμένο στρατηγικό σχέδιο και με στοχευμένες ενέργειες..

Δεν υπάρχουν σχόλια: