Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2019

Αιγοπρόβειο γάλα: Διαπραγματεύσεις και προσπάθεια κτηνοτρόφων να πιάσουν 95 λεπτά



Σκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή την εποχή για να «κλείσΣκληρές διαπραγματεύσεις γίνονται αυτή την εποχή για να «κλείσουν» συμφωνίες οι κτηνοτρόφοι με τους γαλακτοβιομήχανους για τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα.



Ζήτηση αυτή την εποχή για αγορά ποιοτικού γάλακτος, απαραίτητο για την τυροκόμιση είναι μεγάλη αλλά και οι πιέσεις των γαλακτοβιομηχανιών ασφυκτικές για να κλείσουν συμβόλαια και να εξασφαλίσουν τις απαιτούμενες ποσότητες.
Επίσης οι αναγγελίες και μόνο του ΥπΑΑΤ για πάταξη από την πολιτεία των ελληνοποιήσεων του γάλακτος, κατάφεραν να δημιουργήσουν μια έντονη δυναμική στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος. Οι «εισαγωγείς» άρχισαν να νιώθουν ανασφάλεια.
Αυτή την εποχή οι γαλακτοβιομηχανίες προσπαθούν να κλείσουν συμβόλαια για τη νέα χρονιά με τιμές γύρω στα 80 έως 90 λεπτά το κιλό (την περσινή περίοδο έδιναν 63- 80 λεπτά). Από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι λένε ότι δεν υπογράφουν αν η τιμή δεν φτάσει στα 95 λεπτά το κιλό. Είναι τόσο βαρύ το κλίμα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουμε και να παίρνουν τις παγολεκάνες από τους παραγωγούς.
Εξαίρεση στην αγορά αποτελεί η τιμή του πρόβειου γάλακτος που δίνει ο Αγροτικός Γαλακτοκομικός Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, που φτάνει τα 1,07 ευρώ, μακράν η καλύτερη τιμή πανελλαδικά. Ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος του Συνεταιρισμού, δηλώνει ότι: «Τα τελευταία χρόνια ο κτηνοτροφικός κλάδος παλεύει να επιβιώσει, βλέποντας την κατάρρευση των τιμών του αιγοπρόβειου γάλατος. Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι οδήγησαν στην κατάρρευση του κλάδου, την έλλειψη ρευστότητας. Ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου και των «φημών» περί αύξησης της τιμής, οι κτηνοτρόφοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να μην εξαπατηθούν αλλά και να μην υποκύψουν σε πρακτικές εκφοβισμού. Με αποφασιστικότητα και συσπείρωση ο κλάδος της κτηνοτροφίας πρέπει να δράσει ώστε να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές, να ανταμειφθεί ο κόπος του και να διατηρήσει το βιός του».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας, «εμείς δεν πρόκειται να υπογράψουμε τιμή κάτω από 95 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι είμαστε αποφασισμένοι να κρατήσουμε σκληρή στάση. Κάποιοι μας ανακοίνωσαν ότι δίνουν τιμή σε αυτά τα επίπεδα αλλά βάζουν όρια για λιποπρωτείνες που είναι «εξωπραγματικά» για να τα πιάσει ένας απλός κτηνοτρόφος αλλά αφορούν βελτιωμένες ξένες φυλές. Εμείς μέχρι τέλος του μήνα θα συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις. Εκτιμώ ότι ένα μικρό ποσοστό (περίπου 10%) λόγω οικονομικών προβλημάτων έχει κλείσει συμφωνίες με ανοιχτή τιμή».
Από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης Λιούρης, κτηνοτρόφος από την Ήπειρο, μας τόνισε ότι «αυτή την στιγμή οι γαλακτοβιομήχανοι δίνουν τιμές στα 80 με 85 λεπτά το κιλό. Με το κόστος παραγωγής να είναι τόσο υψηλό θα πρέπει η τιμή του κιλού του γάλακτος στον παραγωγό να κυμανθεί πάνω από 1 ευρώ για να μπορεί να είναι βιώσιμη η εκτροφή. Εκτιμώ ότι αν λειτουργούσαν σωστά οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είχαμε μεγάλη αύξηση της τιμής παραγωγού».
«Πολλές εκτροφές έχουν κλείσει λόγω οικονομικών προβλημάτων», θα επισημάνει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Προσοτσάνης Δράμας, Κώστας Ακριτίδης, προσθέτοντας τα εξής: «Οι κτηνοτρόφοι δεν πληρώνονται κάθε μήνα αλλά σε κάποιες περιπτώσεις με εξάμηνες επιταγές. Τα χρέη «πνίγουν» τις εκτροφές ειδικά όσες είναι «κλειστού» τύπου και έχουν υψηλό κόστος για ζωοτροφές. Έχουμε κτηνοτρόφους που πωλούσαν τα ζώα τους 45 - 50 ευρώ το κεφάλι για να καταφέρουν να πληρώσουν τα χρέη τους. Στο σφαγείο οδηγήθηκαν πολλά ζώα και έχουν μειωθεί τα κοπάδια τους μετά τις καταστροφικές χρονιές που είχαμε τα προηγούμενα έτη. Αυτή την εποχή τα συμβόλαια που υπέγραψαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής είναι σε τιμές γύρω στα 85 λεπτά το κιλό. Σε σχέση με πέρσι, που οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 68 - 72 λεπτά, η εικόνα της αγοράς είναι καλύτερη. Λόγω των μεταφορικών πάντα οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης πληρώνονται σε χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τους συναδέρφους τους στη Θεσσαλία. Ελπίζουμε επειδή έχουν μειωθεί τα ζώα και τα αποθέματα γάλακτος αυτή την εποχή δεν είναι πολλά να καταφέρουμε να «πιάσουμε» τιμές στα 90 λεπτά το κιλό. Επίσης σημαντικό για μας είναι οι γαλακτοβιομηχανίες να πληρώσουν προκαταβολές για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα έξοδά μας».
Η πρόεδρος κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, Μυρτώ Λύκα, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη στην Ήπειρο δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα τιμές για τη νέα περίοδο αλλά μόνο δίνονται κάποιες προκαταβολές. Κάποιες μεγάλες εταιρείες είπαν ότι δίνουν τιμές 3 – 4 λεπτά παραπάνω σε σχέση με πέρσι. Όλοι περιμένουν πως θα διαμορφωθεί το κλίμα στην αγορά για να «ανοίξουν» τα χαρτιά τους. Προς το παρόν μόνο στα μεγάλα κοπάδια που έχουν ανάγκη το γάλα τους δίνουν καλές τιμές».

Παϊσιάδης Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια: