Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ισχυρή ζήτηση και λιγοστή προσφορά στηρίζουν φέτος τις τιμές στο αιγοπρόβειο


Μια δυναμική ανόδου αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος η οποία, λίγο πριν την έναρξη της φετινής σεζόν, φαίνεται να βάζει τέλος στην κατρακύλα των τελευταίων ετών η οποία οδήγησε εκμεταλλεύσεις να πωλούν το γάλα τους ακόμα και κάτω από τα 70 λεπτά το κιλό.
Σε αρκετές περιοχές της χώρας φαίνεται ότι φέτος οι αγοραστές θα μπουν πιο δυνατά στην διεκδίκηση εισκομιζόμενων ποσοτήτων καθώς ο προγραμματισμός τους έχει γίνει με πρόθεση να αυξηθεί η παραγωγή τυροκομικών προϊόντων. Την ίδια στιγμή η χαμηλότερη προσφοράς λόγω της μείωσης των κοπαδιών τα τελευταία χρόνια αλλά και της εξόδου αρκετών κτηνοτρόφων από το επάγγελμα, σε συνδυασμό με την πτώση των αποθεμάτων φέτας και άλλων τυριών, δημιουργούν τις συνθήκες για άνοδο των τιμών έως και 10 λεπτά το κιλό υψηλότερα από πέρυσι, κάτι που διαφαίνεται στις πρώτες κρούσεις που έχουν γίνει από τις βιομηχανίες στους κτηνοτρόφους.
«Πρώτα συμφωνία για την τιμή, μετά προκαταβολή», συμβουλεύει η Ομοσπονδία Θεσσαλίας
Την προσοχή των παραγωγών να μην παίρνουν προκαταβολή από τις βιομηχανίες χωρίς προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα μέσω συμφωνητικού εφιστά με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας έχει ως εξής:
«Η Ομοσπονδία κτηνοτροφικών συλλόγων & κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας ενόψει της νέας γαλακτικής περιόδου που σε λίγο ξεκινάει καλεί όλους τους συνάδελφους κτηνοτρόφους να μην παίρνουν προκαταβολή χωρίς προηγουμένως να έχουν συμφωνήσει συγκεκριμένη τιμή για το αιγοπρόβειο γάλα μέσω συμφωνητικού. Ξέρουμε ότι τα τελευταία τρία χρόνια περνάμε μια δύσκολη περίοδος, μια περίοδος όπου παλεύουμε για να επιβιώσουμε ως κλάδος.
Για να μπορέσουμε όμως να τα καταφέρουμε πρέπει να προχωρήσουμε στην σύναψη συμφωνητικών που θα μας διασφαλίζουν την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος για όλη την επόμενη γαλακτική περίοδο. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δώσουν στα ψιλά γράμματα όσοι συνάψουν συμφωνητικά και να μην υπογράφουν ότι τους δίνουν οι γαλακτοβιομηχανίες και οι τυροκόμοι γιατί στις λεπτομέρειες κρύβεται ο διάβολος». 


Δεν υπάρχουν σχόλια: