Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Με ανοικτές τιμές και προκαταβολές συνεχίζεται ο αλωνισμός στο κριθάρι και το σιτάρι στην χώρα μας, μειωμένη παγκόσμια παραγωγή προβλέπει το USDA


Συνεχίζεται η συγκομιδή κριθαριού και έχει ξεκινήσει σε πολλές περιοχές δυνατά η συγκομιδή σιταριού. Μέχρι στιγμής ο καιρός βοηθά και αναμένεται αυξημένη σε σχέση με πέρσι παραγωγή και καλή ποιότητα. Πολύ καλά πάει ο αλωνισμός στη Λάρισα που σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή κριθαριού και στα σιτηρά φτάνει στο 70%. Στη Μαγνησία ξεκίνησαν από 13 Μαΐου την συγκομιδή πρώιμων κριθαριών και νωρίτερα σε σχέση με πέρσι των σιτηρών. Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή κριθαριού στην Φθιώτιδα και στις Σέρρες. Μπορεί τα αλώνια να έχουν «ανάψει» αλλά η αγορά φέτος φαίνεται να είναι «παγωμένη». Οι παραγωγοί παραδίνουν με «ανοικτές» τιμές και όσοι μπορούν καταφέρνουν να πάρουν μια προκαταβολή. Και όλα αυτά όταν η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2018 προβλέπεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι.


Ειδικότερα, στο κριθάρι οι έμποροι δίνουν προκαταβολή στα 13 λεπτά το κιλό, ενώ ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για μια ακόμη χρονιά δίνει υψηλότερη στα 15 λεπτά το κιλό. Οι τιμές δέχονται «πίεση» με τις εισαγωγές που γίνονται από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες (με τιμές που κυμαίνονται στα 12 λεπτά). Οι προβλέψεις της αγοράς κάνουν λόγο ότι το κριθάρι φέτος θα κυμανθεί από 13 μέχρι 15 λεπτά το κιλό, ενώ όσοι έχουν κλειστά συμβόλαια με εταιρείες ζυθοποιίας θα πληρωθούν 17,5 λεπτά.

Στα σιτηρά αυτή την εποχή δίνονται προκαταβολές στα 16 λεπτά το κιλό στην περιοχή της Λάρισας. Το στοίχημα των παραγωγών είναι φέτος να καταφέρουν να ξεπεράσουν το «ψυχολογικό» όριο των 19 λεπτών το κιλό. Πάντως σε μεγάλο βαθμό η τιμή θα καθοριστεί και από την ζήτηση που θα έχει το ελληνικό σιτάρι από την Ιταλία, καθώς σε αυτή κατευθύνεται η πλειονότητα του προϊόντος. Μέχρι στιγμής οι Ιταλοί δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην χώρα μας.

Παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση
Σύμφωνα τα πιο πρόσφατα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), στους 748 εκατ. τόνους προβλέπεται η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών για το 2018. Εάν η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί, η φετινή παραγωγή θα είναι μειωμένη, κατά 11 εκατ. τόνους, σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Μείωση της παραγωγής αναμένεται στη Ρωσία, την ΕΕ και την Ινδία, η οποία δεν θα υπερκαλυφθεί από την αύξηση της παραγωγής σε ΗΠΑ, Αυστραλία και Καναδά.

Η παγκόσμια κατανάλωση αναμένεται να αυξηθεί - παρά την οριακή μείωση της απορρόφησης σιτηρών για παραγωγή ζωοτροφών - ευνοώντας για άλλη μια φορά τις εξαγωγές παγκοσμίως. Έτσι, για μια ακόμη χρονιά οι συναλλαγές όσον αφορά το εμπόριο σιτηρών θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ, με κυριότερο εξαγωγέα παγκοσμίως τη Ρωσία. Ιδιαίτερα υψηλή προβλέπεται να είναι η ζήτηση για σιτηρά στην Ασία και την Αφρική.


Δεν υπάρχουν σχόλια: