Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ακριβή μου… Ιόνια!


- Του ΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΙΑ*

Φθινοπωρινό καλό πρωινό, στο μπαλκόνι του, με θέα την Παμβώτιδα λίμνη, πίνει τον καφέ του ο κυρ-Φώτης, με τη γυναίκα του Μυρτώ. (Μικρές απολαύσεις για μεγάλους ανθρώπους…).
- Άντε, καλό ταξίδι να έχουμε, της λέει, αφού σε μία ώρα ξεκινάνε για την Αθήνα, μέσω της Ιόνιας οδού, για ένα γάμο στην πρωτεύουσα.

Ο γιος του μπατζανάκη του, συμπληρώνοντας τα 40, αποφάσισε να… νοικοκυρευτεί, τώρα που ο ίδιος και η γυναίκα του βρήκαν δουλειά με… 4ωρη απασχόληση στην Αθήνα! Και βέβαια, έχουν υποχρέωση να παρευρεθούν στο γάμο. Ο Φώτης και η Μυρτώ θα πάνε αυθημερόν με το αυτοκίνητό τους, μέσω της Ιόνιας οδού, για να γλυτώσουν το ξενοδοχείο και όλα τα άλλα έξοδα… Δύσκολοι καιροί… (Εξάλλου, τρεις ώρες δρόμος είναι, πλέον…).
- Αφέντη μου, ετοίμασε και τα ψιλά, για τα διόδια, του λέει η Μυρτώ.
- Ε, όχι και «ψιλά», τώρα τα διόδια… θέλουν «χοντρά», Μυρτώ μου!
- Από τον πρώτο σταθμό διοδίων Ιωαννίνων-Αθηνών, μπαίνεις αμέσως… στα βαθειά! 3,05 ευρώ! Αλήθεια, ποιο «μεγάλο κεφάλι» έβαλε και τα 5 λεπτά για μπελάδες των οδηγών; Ενώ ο αμέσως επόμενος σταθμός έχει 2,95 ευρώ! Και ο Φώτης, αγριεύει…
- Φώτη, αγάπη μου (40 χρόνια γάμου είναι αυτά…), χαλάρωσε. Πλήρωνε τα 3,05 ευρώ και μην οδηγείς νευρικά… Πρέπει να είσαι ήρεμος, σε γάμο πάμε!
Πράγματι ο κυρ-Φώτης έδειχνε νευρικός… Σε όλη τη διαδρομή με το ένα χέρι… οδηγούσε και με το άλλο πλήρωνε!
Κι εκεί στη γέφυρα του Ρίου, που χρειάζεται… ολόκληρη τραπεζική επιταγή για να πληρώσει, άρχισε να χάνει το χρώμα του! Είναι πολλά τα λεφτά…
Κι αυτός είναι ο λόγος που «άναψαν τα λαμπάκια» του Φώτη, αλλά ταυτόχρονα «άναψε» και το λαμπάκι της βενζίνης, που όπου νάναι, τελειώνει! Βγάζει φλας στο βενζινάδικο, για να φουλάρει! Του είχε ήδη φύγει, η μισή σύνταξη, ως τώρα… Και ήθελε και ένα καλό δώρο, για το γιο του μπατζανάκη!
Τον έκοψε κρύος ιδρώτας, του ανέβηκε η πίεση, του ανέβηκε το ζάχαρο και ο ίδιος κατέβηκε απ’ το τιμόνι, να οδηγήσει η Μυρτώ, που ευτυχώς είχε δίπλωμα!
Και στην υπόλοιπη διαδρομή ο κυρ-Φώτης δεν οδηγούσε, απλώς… πλήρωνε διόδια και προσπαθούσε να ηρεμήσει και να φτιάξει τη διάθεσή του, για το γάμο!
Το συμπέρασμα είναι πως η Ιόνια οδός, παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στον οδηγό, κερδίζεις σε χρόνο, αλλά όχι… σε χρήμα!
Λένε πολλοί, πως τα διόδια θα πρέπει να πληρώνονται ανάλογα με τα χιλιόμετρα που κάποιος διανύει.
- Να είναι δηλαδή, αναλογικά.
- Εμείς λέμε, να είναι απλά… λογικά!


Δεν υπάρχουν σχόλια: