Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Εντυπωσιακά χόρεψαν το "Καγκελάρι", ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα στο Κερασώνα Πρέβεζας. Στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, μεταδόθηκε η Ανάσταση του χωριού


Ένα από τα κορυφαία χορευτικά δρώμενα της Ηπείρου, γιορτάζουν τα χωριά της Πρέβεζας. 




Ανάμεσα τους ο Κερασώνας  στο οποίο παραδοσιακά τα τελευταία χρόνια χορεύουν το Καγκελάρι ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα.




Το Καγκελάρι είναι πολυπρόσωπος υπαίθριος χορός, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη του χρόνου. Μαρτυρίες για το πότε ακριβώς εμφανίστηκε δεν υπάρχουν. ''Από το ύφος του και τις μονότονες κινήσεις και την καθολική σχεδόν συμμετοχή των πανηγυριστών, φαίνεται ότι είναι αρχαϊκό λείψανο, μέσο συμμετοχής και εκδηλώσεων κοινών συναισθημάτων από μεγάλες ομάδες λαού''. Πάντως στα χρόνια της Τουρκοκρατίας είναι ήδη γνωστός. Θα πρέπει, λοιπόν, να συνδέεται με τα ηρωικά χρόνια των αγώνων των κατοίκων αλλά και με τη μακρόχρονη σκλαβιά της Ηπείρου




Την ονομασία του Καγκελάρι την οφείλει ή στη λέξη κάγκελο, επειδή οι χορευτές είναι τοποθετημένοι και συνδεδεμένοι όπως τα κάγκελα ή στα καγκέλια ή καγκελίσματα, τα διπλώματα, δηλαδή, του κύκλου που κάνουν οι χορευτές στο χορό. Πάντως με την ονομασία Καγκελάρι δεν εννοούμε έναν συγκεκριμένο χορό αλλά όλα όσα λαβαίνουν χώρα κατά τη διάρκεια του δρώμενου.


photo: Λάμπρος Γάκης


Στον τηλεοπτικό σταθμό STAR η Ανάσταση στον Κερασώνα Πρέβεζας
  Στο "θαυματουργό" χωριό Κερασώνας του Δήμου Ζηρού στην Πρέβεζα, κάθε χρόνο γιορτάζεται η Ανάστασης αφήνοντας οι κάτοικοι δεκάδες φαναράκια να φωτίσουν τον ουρανό.

  Έτσι στέλνουν με αυτό τον λιτό και πανέμορφο τρόπο το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης του Κυρίου.



Φέτος ο τηλεοπτικός σταθμός STAR πήρε τα ηνία δείχνοντας σε όλη την Ελλάδα με πόσο όμορφο τρόπο ο Κερασώνας γιορτάζει την Ανάσταση.


Ο ρεπόρτερ Θοδωρής Παπάζογλου κατέγραψε αυτή την ξεχωριστή Ανάσταση με μοναδικό τρόπο.

Δείτε τα πλάνα στο βίντεο που ακολουθεί στο 20:45

Δείτε το video


Δεν υπάρχουν σχόλια: