Τρίτη 31 Μαΐου 2016

Η ιστορία των πλαστών πτυχίων (και η 8ετής σιωπή.)


H ιστορία των πλαστών πτυχίων από ιδιωτικά ΤΕΕ επανήλθε στο προσκήνιο με την απόφαση Φίλη να δρομολογήσει εξετάσεις για να πιστοποιηθεί η επάρκεια ή μη των κατόχων των συγκεκριμένων τίτλων σπουδών.

Είναι όμως μια ιστορία με ένα «αμαρτωλό» παρελθόν τουλάχιστον 8 ετών - ένα παρελθόν, που σφραγίστηκε από την εκκωφαντική σιωπή και αδράνεια όλων των κυβερνήσεων της συγκεκριμένης περιόδου.
Η υπόθεση της Άρτας
Το σκάνδαλο είχε βγει για στο φως το 2007, όταν ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης είχε εντοπίσει ιδιωτικά ΤΕΕ σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καβάλα, Άρτα και Αθήνα που είχαν χορηγήσει περίπου 5.000 πτυχία με άριστα - βαθμολογία, την οποία οι κάτοχοι των πτυχίων χρησιμοποίησαν για να διοριστούν, με αυξημένη μοριοδότηση, σε νοσοκομεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς και άλλους δημόσιους φορείς.
Η έρευνα που ακολούθησε αποκάλυψε μια μεγάλη και καλοστημένη βιομηχανία παραγωγής πλαστών πτυχίων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Χαρακτηριστικές ήταν οι περιπτώσεις δύο ιδιωτικών ΤΕΕ στην Άρτα και

τουλάχιστον ενός στα Γιάννενα, όπου διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε οργανωμένο σύστημα, με τη συμμετοχή, καθηγητών, γονέων και παραγόντων της εκπαίδευσης το οποίο παρήγαγε μαζικά πλαστά πτυχία με βαθμό «άριστα».
Χαρακτηριστικό είναι δημοσίευμα της «Καθημερινής» εκείνης της περιόδου (24 Απριλίου 2008), το οποίο ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα ΤΕΕ είχαν χορηγήσει «επί πληρωμή» περί τα 2.000 πλαστά πτυχία, με το κόστος τους να κυμαίνεται από 5.000 έως 15.000 ευρώ. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, οι κάτοχοι των πτυχίων δεν παρακολούθησαν ούτε μία ώρα διδασκαλίας. Το «λουκέτο» θεωρείται βέβαιο για τα δύο ιδιωτικά ΤΕΕ, «Σχολές Ευρώπη» και «Τομή», έγραφε τότε η εφημερίδα.

Η έρευνα της ΟΙΕΛΕ
Οι αποκαλύψεις είχαν έρθει μετά και από καταγγελίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) ότι διάφορα ιδιωτικά Τεχνολογικά Επαγγελματικά Εκπαιδευτήρια χορηγούσαν πτυχία, με τα οποία οι κάτοχοί τους μοριοδοτούνταν επιπλέον και κέρδιζαν θέσεις στην κατάταξη των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ.
Επίσης από έρευνα της ΟΙΕΛΕ - η οποία είχε καταθέσει και μηνύσεις -  που έγινε ενδεικτικά σε δύο νοσοκομεία της Αθήνας προέκυψε ότι το 43% των προσλαμβανόμενων νοσηλευτών προερχόταν από τα ΤΕΕ της Άρτας και των Ιωαννίνων, ενώ στο ίδιο δημοσίευμα της «Καθημερινής» αναφερόταν ότι πολλοί κάτοχοι πλαστών πτυχίων έχουν προσληφθεί ως νοσηλευτές, ακτινολόγοι, φυσιοθεραπευτές, οδοντοτεχνίτες κ.λπ. σε δημόσια νοσοκομεία όπως στα Λάρισας, Ευαγγελισμός, ΠΙΚΠΑ Βούλας, Φιλιατών, Κέντρο Υγείας Ηλείας, Νοσοκομείο «Αγία Όλγα», Κέντρο Υγείας Άρτας, Ψυχιατρείο Αθηνών, Ελευσίνας κ.α. 
Ο νόμος Γιαννάκου
Για να αντιμετωπιστεί το θέμα, το υπουργείο Παιδείας επί θητείας Μαριέττας Γιαννάκου είχε προχωρήσει στη νομοθετική ρύθμιση (άρθρο 24 του ν.3577/2007) που προέβλεπε την πιστοποίηση των προσόντων των υποψηφίων μέσω εξετάσεων.
Η ίδια η Μαριέττα Γιαννάκου διευκρίνισε χθες ότι η διενέργεια νέων εξετάσεων, αφορά μόνο παράτυπους τίτλους σπουδών, δηλαδή απολυτήρια που δόθηκαν από εκπαιδευτήρια, που για κάποιον λόγο ανακλήθηκε η άδειά τους. Αντιθέτως αν από τις έρευνες έχει προκύψει ότι ανάμεσα σε αυτούς τους τίτλους σπουδών υπάρχουν και πλαστοί, τότε η αρμοδιότητα δεν ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, αλλά στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο πρέπει να απομακρύνει τους κατόχους τους από τις θέσεις που πιθανώς κατέχουν στο Δημόσιο και στην Εισαγγελία που είναι αρμόδια ώστε να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. 
Ούτε αυτός ο νόμος όμως - είτε για τους παράτυπους, είτε για τους πλαστούς τίτλους - εφαρμόστηκε ποτέ, και όπως αποδεικνύεται σήμερα ουδεμία έρευνα και πρωτοβουλία υπήρξε από το υπουργείο Δημόσιας Διοίκησης κατά την επίμαχη οκταετία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: