Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Το πρώτο αίμα. Με την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί... Το αγόρασες 100, πουλιέται 30, τόσα θα πάρεις! Ούτε καν την αντικειμενική αξία του ακινήτου...



Με φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου η οποία δίνει την δυνατότητα σε δικαστικό επιμελητή να προσδιορίζει την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου σου ξεκινάει ο Κύκλος Αίματος των πλειστηριασμών-όπως αποκαλύπτει ο Βασίλης Γεώργας στο liberal.gr. Aπό την ερχόμενη Τετάρτη η επίσημη πρώτη του εισπρακτικού πολέμου κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών και των οικονομικά αδύναμων οφειλετών και δανειοληπτών από το Δημόσιο, τις τράπεζες και τους ιδιώτες.
Το Προεδρικό Διάταγμα που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο και τους υπουργούς Δικαιοσύνης Ν. Παρασκευόπουλο και Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 27 Μαΐου, ανοίγοντας το δρόμο για την εφαρμογή των άρθρων 993 και 995 του αναθεωρημένου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με τα οποία καταργήθηκε η πρόβλεψη διενέργειας πλειστηριασμών στις αντικειμενικές τιμές και αντικαταστάθηκε από την πώληση στις αγοραίες εμπορικές τιμές. Είχε προηγηθεί στις 28 Απριλίου η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία κρίθηκε νόμιμη η διαδικασία.

pavlopoulos-thumb-large

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των τιμών για τους πλειστηριασμούς αφορά σε κάθε ακίνητο που θα βγαίνει στο σφυρί από την ερχόμενη Τετάρτη, είτε αυτό είναι πρώτη κατοικία «μη συνεπών» δανειοληπτών (σ.σ. για την προστασία της α' κατοικίας είναι απαραίτητο να υπάρχει τελεσίδικη δικαστική απόφαση υπαγωγής στο Νόμο Κατσέλη), είτε εξοχικά ακίνητα και δευτερεύουσες κατοικίες, είτε επιχειρηματικά ακίνητα, είτε ακίνητα που πλειστηριάζονται για χρέη προς τις εφορίες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή προς άλλους ιδιώτες.

ispania7e4b8c0a387c9602_292877

Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, αρμόδιος για τον προσδιορισμό της εμπορικής αξίας του ακινήτου που κατάσχεται θα είναι από 1ης Ιουνίου ο δικαστικός επιμελητής. Θα είναι υποχρεωμένος να προσλάβει -κατά την κρίση του-πιστοποιημένο εκτιμητή, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο περιλαμβάνεται στο Μητρώο Πιστοποιημένων Εκτιμητών που τηρείται στην Διεύθυνση Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου Οικονομικών. Ο πιστοποιημένος εκτιμητής με τη σειρά του θα πρέπει μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία να συντάξει και να παραδώσει έγγραφη εκτίμηση στον δικαστικό επιμελητή. Η αμοιβή για την εκτίμηση του ακινήτου καθορίζεται εκ των προτέρων ελεύθερα μετά από έγγραφη συμφωνία για την ανάθεση του έργου, ενώ υποχρεωμένος να την καταβάλει είναι ο επισπεύδων την αναγκαστική εκτέλεση (τράπεζα, δημόσιο, ιδιώτης κλπ) αλλά επί της ουσίας το ποσό θα επιβαρύνει τον οφειλέτη και ιδιοκτήτη του ακινήτου.

ispania85a53598f9bf491de_292877

Από τη στιγμή που η νέα μέθοδος υπολογισμού των τιμών για τους πλειστηριασμούς ξεκινήσει να εφαρμόζεται μέσα στην εβδομάδα, αναμένεται ότι θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των διαδικασιών καθώς οι ενέργειες θα είναι πολύ λιγότερο χρονοβόρες, ενώ  οι επιπτώσεις στην αγορά ακινήτων αλλά και ο βαθμός αύξησης της εισπραξιμότητας των χρεών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που θα χειριστούν τις νέες δυνατότητες του νόμου οι επισπεύδοντες, με την αγορά πάντως να εκτιμά ότι δεν θα αποφευχθούν οι περαιτέρω πιέσεις στις τιμές των ακινήτων.

ispania43381e55d8429ea48_292877

Γεγονός είναι πάντως ότι η «στροφή» των πλειστηριασμών στις αγοραίες τιμές συμπίπτει χρονικά με την διόγκωση των ιδιωτικών χρεών στο δημόσιο και τις τράπεζες αλλά και με την περίοδο που απελευθερώνεται η μεταβίβαση δανείων σε funds, ενώ παράλληλα ξεκινά να εφαρμόζεται ο ηλεκτρονικός τρόπος γνωστοποίησης και διενέργειας πλειστηριασμών μέσα από το internet. Το διάστημα που ακολουθεί αναμένεται έκρηξη πλειστηριασμών ακινήτων τουλάχιστον σε σχέση με το πάγωμα που είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες, είτε εξαιτίας της αποχής των συμβολαιογράφων και των δικηγόρων, είτε λόγω των προστατευτικών διατάξεων που ίσχυαν μέχρι πρότινος για τα κόκκινα δάνεια, είτε επειδή το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο που προέβλεπε σταδιακή μείωση του τιμήματος με βάση την αντικειμενική αξία, δεν ήταν «λειτουργικό».

ispania2ed21760c19d9c5a_292877



Δεν υπάρχουν σχόλια: