Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ιδιαίτερη επιτυχία γνώρισε η ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Θεσπρωτικό με θέμα "καινοτόμες καλλιέργειες"







ΝΟΜΟΣ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΖΗΡΟΥ Ταχ. Δ/νση: Πλατεία Γεννηματά
Ταχ. Κώδικας:48 200 Φιλιππιάδα
Τηλ: 26833 – 60600 Φιλιππιάδα 5/5/2016
Fax: 26830 – 24667


Η ανάγκη διαμόρφωσης μίας νέας κουλτούρας στον τρόπο καλλιέργειας της γης η οποία θα εδράζεται στη συνεργασία ανάμεσα σε καλλιεργητές αλλά και στην διαρκή συνεργασία με την ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αναδείχτηκε, εκτός των άλλων, μέσα από την ημερίδα με θέμα: “Ευκαιρίες για νέες καινοτόμες καλλιέργειες στην περιοχή Θεσπρωτικού”. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ξεχωριστή επιτυχία την Τρίτη 3 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου – Λυκείου Θεσπρωτικού, με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου π. Δήμου Θεσπρωτικού και τη συνεργασία του Γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ζηρού, της Π.Ε. Πρέβεζας και της Περιφέρειας Ηπείρου.
Ο δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, κατά τον χαιρετισμό του, επισήμανε την ανάγκη κατάθεσης συγκεκριμένων προτάσεων που θα στοχεύουν στην ενθάρρυνση και στήριξη κυρίως των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και ομάδων καλλιεργητών, κάτι που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις και προοπτικές ανάπτυξης.
Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού – Πολιτιστικού Συλλόγου π. Δήμου Θεσπρωτικού κ. Νικολάου Νικόλαος, ενώ τοποθέτηση επί των θεμάτων της ημερίδας έκανε ο Γεωπόνος κ. Γιώργος Παπαγιάνης, τέως προϊστάμενος του Υπουργείου Γεωργίας.
Για τις δυνατότητες φυτικής παραγωγής στο Νομό Πρέβεζας και την περιοχή Θεσπρωτικού, μίλησαν οι καθηγητές ΤΕΙ Άρτας κ. Δημήτρης Ξυλογιάννης (καλλιεργητής ακτινιδίου) και δρ. Γιώργος Μάνος.
Για την αμπελοκαλλιέργεια στο νομό Πρέβεζας και την περιοχή Θεσπρωτικού, μίλησε η κα Σπυριδούλα Κονταξή, Γεωπόνος ∆/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Πρέβεζας.
Στην Βιοδυναμική γεωργία (συμβουλές λίπανσης, εμπειρίες) αναφέρθηκε ο κ. Χρήστος Λάκης MSc εδαφολόγος, από το Εδαφολογικό εργαστήριο του Α.Π.Θ.
Στην καλλιέργεια οπωροφόρων δένδρων, στις νέες ποικιλίες και στα συστήματα φύτευσης αναφέρθηκε ο γεωπόνος κ. Μελιτζανάς.
Η ∆ρ. Κατερίνα Γρηγοριάδη γεωπόνος, πρόεδρος της Ένωσης Φαρμακευτικών & Αρωματικών Φυτών Ελλάδος αναφέρθηκε στην καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Ελλάδα, ενώ ομάδα παραγωγών από την Ιπποφαές Ελλάς Α.Ε. παρουσίασε τις εμπειρίες της από την καλλιέργεια και διαχείριση ρωσικών ποικιλιών ιπποφαούς.
Τέλος τις εμπειρίες του από την καλλιέργεια λεβάντας στην περιοχή της Λαμίας, κατέθεσε ο πρώην καθηγητής ΤΕΙ Άρτας κ. Καραβίδας, ο οποίος κατάγεται από τον Δήμο μας (Πολυστάφυλο).
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού, την εκδήλωση παρακολούθησαν ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χασίδης Χρήστος, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γιάννος Γεώργιος, πρόεδροι και εκπρόσωποι Τοπικών Κοινοτήτων και φορέων καθώς και δεκάδες κάτοικοι της περιοχής. Τον συντονισμό της ημερίδας είχε ο κ. Κώστας Αρβανίτης (συντονιστής ΟΥΔ ΕΣΠΑ της ΜΟΔ αε).

Δεν υπάρχουν σχόλια: