Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Στη Νάρτα Αυλώνας ζουν οι πιο πολλοί Βορειοηπειρώτες


Η κωμόπολη της Νάρτας της Αυλώνας μαζί με το διπλανό χωριό Ζβερνέτσι έχουν περισσότερους από 5.000 κατοίκους, που έχουν ως μητρική γλώσσα την ελληνική,αλλά ποτέ δεν αναγνωρίστηκαν από το αλβανικό κράτος ως ελληνική μειονότητα. 


Ας σημειωθεί ότι μετά τα Τίρανα είναι ίσως το δεύτερο αστικό κέντρο της Αλβανίας με τον περισσότερο απόδημο ελληνισμό.

Οι ίδιοι εκφράζουν την περηφάνια τους για την ελληνική τους καταγωγή και ζητούν στενότερη επικοινωνία με τους θεσμούς της Ελληνικής Μειονότητας, αλλά και του εθνικού μας κέντρου. 

Ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα, κ. Λεωνίδας Ροκανάς και ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας, κ. Λεωνίδας Παππάς πραγματοποίησαν πρόσφατα  δύο σημαντικές συναντήσεις με τους Έλληνες κατοίκους της Αυλώνας.
Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο κ. Ροκανάς όσο και ο κ. Παππάς, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη και το θαυμασμό τους προς αυτήν την κοινότητα, αλλά και την δέσμευσή τους για περισσότερη στήριξη.
Και Φροντιστήριο
Στην Νάρτα λειτουργεί φροντιστήριο εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας με δύο τμήματα υπό την ενίσχυση της Ελληνικής Πρεσβείας και άλλων φορέων. Διαπιστώθηκε στη συζήτηση πως είναι απαραίτητη μία πιο συντονισμένη προσπάθεια για την επίλυση οικονομικών, υλικοτεχνικών και άλλων ζητημάτων, κάτι που αποφασίστηκε να γίνει για όλα τα φροντιστήρια που λειτουργούν σε όλη την επικράτεια.
Στην Αυλώνα
Πολύ ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική ήταν επίσης η συνάντηση που έγινε με τους Έλληνες της Αυλώνας σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης. Ο Πρέσβης της Ελλάδος στα Τίρανα μίλησε για τον σπουδαίο γεωπολιτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα, παρόλο που την βαραίνει μια πολυετή οικονομική κρίση. Μίλησε για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τις οποίες χαρακτήρισε με ανοδική δυναμική και διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους για το αμείωτο ενδιαφέρον της Ελληνικής Κυβέρνησης για την Εθνική Ελληνική Μειονότητα στην Αλβανία.
Ο Πρόεδρος της Ομόνοιας
Στην τοποθέτησή του ο Γενικός Πρόεδρος της Ομόνοιας έκανε την αυτοκριτική του: «Για λόγους που δικαιολογούνται αλλά και όχι, η «Ομόνοια» δεν επέδειξε την δέουσα προσοχή στην Αυλώνα. Ο ελληνισμός στην πόλη σας είναι μια μικρογραφία του βορειοηπειρωτικού ελληνισμού, καθώς σε αυτήν έχουμε πολλούς από τη Χειμάρρα, από τη Νάρτα, από τη Δρόπολη, από τα Ριζά, από το Πωγώνι, από το Βούρκο, αλλά και πολλούς Ελληνόβλαχους
Η συνάντηση αυτή που τιμάται ιδιαίτερα με την παρουσία του Έλληνα Πρέσβη, θα είναι η αρχή για ένα νέο ξεκίνημα της Ομόνοιας στην Αυλώνα», είπε μεταξύ άλλων ο Γενικός Πρόεδρος, ανακοινώνοντας ότι στο άμεσο μέλλον θα υπάρξουν και άλλες συναντήσεις.
Οι παρευρισκόμενοι αφού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την χωρίς προηγούμενο αυτή συνάντηση, συμμετείχαν σε μία πολύωρη εποικοδομητική συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: