Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

Κοσμηρά Ιωαννίνων. Απολαύστε τα video





Απολαύστε τα video















Κοσμηρά Ιωαννίνων

Η Κοσμηρά (Τοπική Κοινότητα Κοσμηράς - Δημοτική Ενότητα ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "η Κοσμηρά". Έδρα του δήμου είναι τα Ιωάννινα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.
Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, η Κοσμηρά ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κοσμηράς, του πρώην Δήμου ΜΠΙΖΑΝΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.
Η Κοσμηρά έχει υψόμετρο 689 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,5873209727 και γεωγραφικό μήκος 20,8006495553. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στην Κοσμηρά θα βρείτε εδώ.


Το Δημοτικό Διαμέρισμα Κοσμηράς του πρώην Δήμου Μπιζανίου, βρίσκεται νοτιοδυτικά των Ιωαννίνων σε απόσταση 12 χιλιομέτρων από τα Γιάννενα σε μια έκταση περίπου 15.000 στρεμμάτων και σε υψόμετρο 650 μέτρων.

























 Σύμφωνα με τον Αραβαντινό η εγκατάσταση του χωριού στο χώρο που βρίσκεται σήμερα έγινε πριν το 1453 μιας και στα χρυσόβολα του 1319 και 1321 του Αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ανδρόνικου αναφέρονται αρκετά χωριά της περιοχής με τα προνόμια που έδινε σε αυτά ο αυτοκράτορας. 
Αργότερα κατά τον 15ο αιώνα οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν προσωρινά το χωριό και εγκαταστάθηκαν στη θέση «Γούβα» (Παλαιοχώρι) για μεγαλύτερη ασφάλεια.
 Στην Εγκυκλοπαίδεια «Ήλιος» αναφέρεται ότι βορείως των ερειπίων της αρχαίας Δωδώνης υπάρχει ύψωμα που λέγεται Κοσμηρά, γιατί πιθανώς εκεί να ήταν χτισμένο κατά τους αρχαιοτάτους χρόνους το χωριό. 
Κατά την εποχή του Αλή Πασα, η Κοσμηρά τελεί υπο την προστασία των Σουλιωτών και ειδικότερα της φάρας Τζαβελαίων (Λαμπρίδης).
 Στο χώρο αυτό στις 20 Ιουλίου 1820 δόθηκε μεγάλη μάχη μεταξύ του στρατού του Χουρσίτ και των Σουλιωτών. Κατά τους αγώνες των Σουλιωτών εναντίον του Αλη Πασα η Κοσμηρά χρησιμοποιείτο σαν ορμητήριο. 
Κατά τους απελευθερωτικούς αγώνες '12-'13, οι Κοσμηριώτες έδωσαν πολύτιμες πληροφορίες στα μαχόμενα τμήματά μαςγια τους Τούρκους που κατείχαν τα υψώματα Αγίου Νικολάου και Τσούκας.

Eτήσιος διαγωνισμός ηπειρωτικής πίτας , από την Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς Ιωαννίνων.





Ο διαγωνισμός ηπειρωτικής πίτας αποτελεί μια από τις κεντρικές πολιτιστικές εκδηλώσεις της Φιλοπρόοδης Κίνησης Κοσμηράς. Διοργανώθηκε πρώτη φορά το 2001 και από τότε γίνεται κάθε Αύγουστο με μεγάλη επιτυχία. 

Νοικοκυρές από την Κοσμηρά και τα γύρω χωριά φτιάχνουν την πίτα τους και την φέρνουν να διαγωνιστεί μαζί με τις άλλες πίτες με κριτήρια τη γεύση και την παράδοση. Στη συνέχεια όλες οι πίτες μοιράζονται στους επισκέπτες.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη του γευστικού πλούτου της περιοχής, η διάσωση παραδοσιακών συνταγών και η ευαισθητοποίηση των νεότερων στη σπιτική γεύση, μακριά από τα τυποποιημένα τρόφιμα. 

Το σύνθημα της εκδήλωσης είναι: "Φτιάξτε την πίτα της αρεσκείας σας και  φέρτε τη να μοιραστούμε τη γεύση της". Ο διαγωνισμός γίνεται με άμιλλα σε κλίμα γλεντιού με χορό και τραγούδι. 


Η Ιστορία της πίτας χάνεται στους αιώνες. Από αλεύρι και νερό σε μια ζεστή πλάκα, έχει την μορφή της πίτσας και της πίτας σε όλες τις μορφές της σήμερα. Άνθησε στην περιοχή της Μεσογείου. Το λάδι την νοστίμεψε, τα μυρωδικά και τα χόρτα άφθονα, ώστε να πειραματίζονται ανάλογα. Αργότερα προστέθηκε το γάλα τα τυριά το κρέας.

Σήμερα τη συναντάς σε πολλές μορφές. Στην Ήπειρο τόπος φτωχός, το έδεσμα μεγαλούργησε. Με φτωχά υλικά (αλεύρι, νερό, γάλα, χόρτα και λίγο λάδι) που το σπίτι μπορούσε να τα έχει πάντα, Άναβαν την γάστρα, όλη μέρα στο χωράφι και στα πρόβατα και το βράδυ  σήκωναν την γάστρα και γύρω-γύρω όλη η οικογένεια αντάμωνε και πάλι.

























Η Φιλοπρόοδη Κίνηση Κοσμηράς, στα πλαίσια των πολιτιστικών της δραστηριοτήτων "ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ " διοργανώνει σε συνεργασία με τον Αθλητικό Όμιλο Κοσμηράς και το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, κάθε καλοκαίρι τον Αύγουστο μήνα " ΓΙΟΡΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ".

Φέτος το 2015, η εκδήλωση έγινε την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2015 και ώρα 21:30΄ στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου Κοσμηράς.

Στην εκδήλωση  την διασκέδαση είχε αναλάβει η ηπειρώτικη κομπανία του Κώστα Βέρδη και εμφανίστηκαν τα  χορευτικά συγκροτήματα από την πόλη των Ιωαννίνων, αλλά και άλλες περιοχές της Ηπείρου.

Διαβάστε συνταγές από πίτες που θα προσφέρθηκαν στους επισκέπτες.
Κοτόπιτα
Υλικά
1 Κοτόπουλο μέτριο 
3-4 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 αυγά 
1 κούπα ρύζι,αλάτι-πιπέρι( μαύρο-κόκκινο)
λάδι
Εκτέλεση
Κόβουμε το κοτόπουλο σε 4 μερίδες και το βάζουμε να καβουρδιστεί με τα κρεμμύδια, λάδι, πιπέρι, αλάτι. Ρίχνουμε λίγο νερό να βράσει. Στη συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει και το μαδάμε .Στο ζουμί που το έχουμε βράσει ρίχνουμε το ρύζι για 5 λεπτά .Αφού κρυώσει το μείγμα, χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα .Εν συνεχεία ρίχνουμε το κοτόπουλο. Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί 2 φύλλα Απλώνουμε από πάνω το μισό μείγμα. Στην συνέχεια απλώνουμε άλλο ένα φύλλο ,και από πάνω το υπόλοιπο μείγμα.Τέλος το σκεπάζουμε με δύο ακόμη φύλλα και από πάνω απλώνουμε με πινέλο λίγο λάδι..Ψήνουμε σε ζεστό φούρνο για μια ώρα περίπου. 


Μπλατσάρα (παραδοσιακή)
Υλικά
600 γρ. Καλαμποκίσιο αλεύρι
600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κιλό γάλα
½ κιλό τυρί φέτα
1 κιλό χόρτα μεικτά (σπανάκι-παζάδια κλπ)
1 ματσάκι άνηθο
1 ματσάκι μαϊδανό
Λάδι, λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το γάλα και λίγο νερό (όσο παίρνει η ζύμη). Στρώνουμε την μισή ζύμη σε λαδωμένο ταψί. Όλα τα άλλα υλικά τα ανακατεύουμε με λίγο λάδι και τα στρώνουμε στο ταψί. Από πάνω βάζουμε την υπόλοιπη ζύμη. Ψήνεται στους 200 για μια ώρα.

Κολοκυθόπιτα
Υλικά
4 μέτρια κολοκύθια φρέσκα
1 γιαούρτι
3-4 αυγά
1 κρεμμύδι
1 φλιτζάνι σιμιγδάλι
Τυρί φέτα
Άνηθο
Λίγο αλάτι
Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κολοκύθια στον Τρίφτη και τα στύβουμε για να φύγουν τα υγρά. Τα βάζουμε σε ένα μπολ και στην συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι τα αυγά, κρεμμύδι, άνηθο, τυρί, αλάτι και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά και τα στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί. Από πάνω λίγο λάδι ή βούτυρο και τριμμένο τυρί.


Ψήνουμε για μια ώρα περίπου ώσπου να ροδίσει. Την αφήνουμε να κρυώσει και την κόβουμε


Γιάννης Στέφος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων
Γεννήθηκε στην Κοσμηρά Ιωαννίνων, το 1964, μεγάλωσε στα Ιωάννινα όπου και ολοκλήρωσε την υποχρεωτική μου εκπαίδευση . Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης, απ' όπου και αποφοίτησε. Διορίστηκε το 1992 και υπηρέτησε στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση μέχρι σήμερα, είτε ως δάσκαλος είτε (τα τελευταία χρόνια) ως Δ/ντής δημοτικού σχολείου. 
Είναι κάτοχος τίτλου σπουδών του τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης Ιωαννίνων, 2ετούς μετεκπαίδευσης στο Διδασκαλείο Ιωαννίνων και μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο.




Δραστηριοποιήθηκε στις κοινοτικές και δημοτικές εκλογές επί σειρά ετών , διετέλεσε κοινοτικός σύμβουλος Κοσμηράς και εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Ιωαννιτών, το 2014, με την παράταξη "Γιάννενα , πολίτες για την Ανατροπή" .
Επίσης, είναι μέλος του Δ.Σ εκπαιδευτικών Π.Ε. Ιωαννίνων , αιρετός ΠΥΣΠΕ (2η θητεία), μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού "Δείκτες εκπαίδευσης" , που εκδίδεται στα Γιάννενα.
Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ και του ΣΥΡΙΖΑ και μετέχει στη Ν.Ε του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων από το 2007 μέχρι σήμερα.
Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής Ιωαννίνων τον Γενάρη του 2015 και επανεξελέγη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: