Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Σκεπαστό Φαναρίου Πρέβεζας. Δείτε τα video





Δείτε τα video



















Σκεπαστό

Το Σκεπαστό (Τοπική Κοινότητα Σκεπαστού - Δημοτική Ενότητα ΦΑΝΑΡΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΠΑΡΓΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΠΡΕΒΕΖΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".

Η επίσημη ονομασία είναι "το Σκεπαστόν". Έδρα του δήμου είναι το Καναλλάκι και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.






















Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο "Καποδίστριας", μέχρι το 2010, το Σκεπαστό ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σκεπαστού, του πρώην Δήμου ΦΑΝΑΡΙΟΥ του Νομού ΠΡΕΒΕΖΗΣ.
Το Σκεπαστό έχει υψόμετρο 109 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,2285330649 και γεωγραφικό μήκος 20,6182530282. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στο Σκεπαστό θα βρείτε εδώ.

Πρώην Δήμος Φαναρίου
Ο πρώην Δήμος Φαναρίου κατέχει ιδιαίτερη θέση στα βόρεια σύνορα του νομού Πρέβεζας, και αποτελείται από τα εξής Δημοτικά Διαμερίσματα: Δεσποτικά, Βαλανιδούσα, Αηδονιά, Αχερουσία, Αμμουδιά, Βαλανιδοράχη, Βουβοπόταμος, θέμελο, Καναλάκι, Καστρί, Κορώνη, Κουκούλι, Κυψέλη, Λούτσα, Μεσοπόταμος, Μουζακαίικα, Νάρκισσος, Σκεπαστό, Σταυροχώρι, Άνω Σκαφιδωτή, Κορυφούλα.
Περικλείεται από Βουνά και θάλασσα αποτελώντας έτσι μία αυτόνομη εδαφική ενότητα με ιδιαιτερότητες στο φυσικό περιβάλλον αφού συνδυάζει θάλασσα, βουνό και μια εύφορη πεδιάδα που τη διασχίζει ο ποταμός Αχέροντας. Η έκταση του είναι 197.598 στρέμματα και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 8.914 κατοίκους Ο συνδυασμός θάλασσας, κάμπου και Βουνού δίνει την ευκαιρία στους κατοίκους της περιοχής να ασχοληθούν ανάλογα με τον τόπο κατοικίας τους, κυρίως με τη γεωργία, καλλιεργώντας προϊόντα όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι και το τριφύλλι, σε συνδυασμό με την αλιεία ή την ορεινή κτηνοτροφία. Οι σύγχρονες καλλιέργειες γίνονται με μηχανικά μέσα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και ο αναδασμός της πεδιάδας, που αρδεύεται πλέον από δεξαμενές τροφοδοτούμενες από ηλεκτροκίνητα αντλιοστάσια.
















Το Καναλάκι είναι το εμπορικό κέντρο της περιοχής, με πολλά καταστήματα, σούπερ μάρκετ, ξενοδοχεία, και υποκαταστήματα της Αγροτικής και της Εθνικής Τράπεζας. Η έδρα του δήμου είναι η κωμόπολη Καναλάκι που είναι χτισμένη στο νοτιοανατολικό άκρο της πεδιάδας και αποτελεί το γεωγραφικό και συγκοινωνιακό κέντρο του Δήμου. Το κλίμα είναι ήπιο ηπειρωτικό, ενώ οι περισσότερες μέρες του χρόνου είναι ηλιόλουστες και όλο το καλοκαίρι ο μαΐστρος του Ιονίου, διασχίζει όλη την πεδιάδα για να καταλήξει στις κορυφές των γύρω ορέων μεταφέροντας μέχρι εκεί τη δροσιά του πελάγους.
Η μορφολογική ποικιλία της περιοχής (βουνό κοιλάδα θάλασσα) ευνοεί τις ασχολίες των κατοίκων με την γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία. Η πεδιάδα του Φαναριού, που διασχίζεται από τον Αχέροντα, είναι μία από τις πιο πράσινες πεδιάδες της Ελλάδας. Στην παραθαλάσσια ζώνη του Ιονίου υπάρχουν πευκόφυτα δάση τα οποία προσφέρουν ειδυλλιακές εικόνες και μοναδικές συγκινήσεις.

romiazirou.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: