Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2015

Επικοινωνιακός επαρχιωτισμός


Αν δεν άλλαζε το φόρεμα της Μισέλ και η κουρτίνα από πίσω, μπορούσες να πιστέψεις ότι το ζεύγος Τσίπρα και ο Αβραμόπουλος έχουν φωτογραφηθεί στο μουσείο της Μαντάμ Τισό. Βέβαια παρατηρώντας τη στάση και την έκφραση του Αβραμόπουλου, είναι πιθανό να πιστέψεις το ίδιο και για τους Ομπάμα -πήγαν και αυτοί βόλτα στο μουσείο. Η στάση του Τσίπρα είναι μοναδική, δεν θα μπορούσε να είναι κέρινος. Και στις δύο φωτογραφίες το χαμόγελο του προεδρικού ζεύγους είναι ακριβώς το ίδιο. Λαμπερό, γυαλισμένο από την οδοντόκρεμα της εξουσίας, υποδειγματικό, όπως απαιτούν οι κώδικες του θεάματος. Τέλος πάντων, όλοι είναι ζωντανοί και οι φωτογραφίες απέχουν χρονικά μεταξύ τους. Η λήψη τους έγινε στο πλαίσιο της ευγενούς εθιμοτυπίας, κατά την οποία το προεδρικό ζεύγος φωτογραφίζεται με τους πάντες, ακόμα και με χασάπηδες που θα βομβαρδίσει σε λίγα χρόνια.



Πολιτικά η φωτογραφία δεν έχει καμία βαρύτητα για αυτό και, πολύ σωστά, ούτε που ασχολούνται μαζί της τα επικοινωνιακά τα Μαξίμου. Άλλωστε τα είπαν όλα όταν χώρεσαν σε μία ολιγόλεπτη κουβέντα Ομπάμα-Τσίπρα το «έλα Μισέλ να δεις τον Αλέξη», το κυπριακό, το προσφυγικό και, φυσικά το -δεν πάμε πουθενά χωρίς αυτό- χρέος. Θεμιτά είναι και αυτά. Ο καθένας κάνει πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση ανάλογα με το μπόι του. Το επιτελείο του Ρέντσι, για παράδειγμα, δεν θα έκανε ποτέ παρόμοιες διαρροές. Εμείς, όμως, είμαστε επαρχιώτες στην Ομόνοια και θέλουμε να στείλουμε στο χωριό φωτογραφία μπροστά στον Μπακάκο. Άλλωστε έχουμε παράδοση σε αυτά. Ας πούμε δεν υπάρχει Αμερικανός πρόεδρος που να μην υπερέβη τον προγραμματισμένο χρόνο συνάντησης για να απολαύσει λίγο περισσότερο τη συνάντηση του με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Ο δε Κλίντον πήγε να γονατίσει από σεβασμό μπροστά στον Ανδρέα και τη Δήμητρα -δεν ξεχνιούνται αυτά. Έχει, όμως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον πώς αυτός ο επικοινωνιακός επαρχιωτισμός διαποτίζει και τα μέσα ενημέρωσης. Η φωτογραφία με τους Ομπάμα γίνεται πρώτο θέμα, όπως άλλωστε και ο διάλογος των δύο ανδρών. Φωτογραφίες της Περιστέρας παρουσιάζονται κατ αποκλειστικότητα και σηκώνουν συζητήσεις. Και να πεις ότι η γυναίκα προκαλεί με την εμφάνιση και τη στάση της; Κάθε άλλο. Μία φωτογραφία του ζεύγους Τσίπρα να εισέρχεται στο ελληνικό προξενείο δημοσιεύεται με «υδατογράφημα» ως αποκλειστική. Τα πάντα μεγαλώνουν, λες και πρέπει να έρθουν στο ύψος του ουρανοξύστη. Ο Ομπάμα ασχολείται με μας και ψάχνει ψαλίδι για το χρέος, η ομιλία του δικού μας προκαλεί εντύπωση, ένα ποτάμι από δισεκατομμύρια εκτρέπεται προς την Ελλάδα.
Όλα αυτά εκπορεύονται, βέβαια, από το σύνδρομο του ομφαλού της γης. Και ορίζονται από το πλαίσιο συμπεριφοράς που θέλει τις ελληνικές ειδήσεις να «κάνουν τον γύρο του κόσμου». Επιβεβαιωνόμαστε εθνικά όταν χαζεύουμε πρωτοσέλιδα και ρεπορτάζ που ασχολούνται μαζί μας. Άλλωστε ακόμα και μία τραγωδία έχει άλλη διάσταση αν υπάρχουν Έλληνες ανάμεσα στα θύματα -ας είναι και τρίτης γενιάς. Και πάνω από όλα, επιβεβαιώνεται η υπεροχή μας έναντι των άλλων. Το altsantiri.gr, του Λάκη Λαζόπουλου, το επισήμανε εγκαίρως«στελέχη της Ομογένειας, χαρακτηρίζουν «αλήτικο» το ύφος του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι «δεν μπορεί να μιλάει έτσι σε Έλληνα πρωθυπουργό ο υπάλληλος της. Λιουϊνσκι!»



Δεν υπάρχουν σχόλια: