Τρίτη 4 Νοεμβρίου 2014

Εκ των «πρωταγωνιστών» Γιαννιώτης πανεπιστημιακός σε απάτη - μαμούθ!

PANEPISTHMIO-IOANNINON GLYPTO

Οι αποκαλύψεις δεν έχουν τέλος για την υπόθεση που έφερε στο φως της δημοσιότητας προχθές ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» σχετικά με την ελληνική «αντιπροσωπία» του δικτύου εταιριών, η οποία, σύμφωνα με υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, εξαπατούσε συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκομίζοντας περίπου 50.000.000 ευρώ, μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας (σχετικά έγραψε χθες και ο «Πρωινός Λόγος της Δευτέρας»).

Το δυσάρεστο για την περιοχή μας, αλλά κυρίως για την ακαδημαϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων, είναι ότι σ' αυτή την απάτη, με πλοκάμια σε ολόκληρη την Ε.Ε., εμπλέκεται  και  ένας καθηγητής Πανεπιστημίου. 
Η υπόθεση ήρθε πριν από λίγο καιρό στη δημοσιότητα από αθηναϊκά δημοσιεύματα, ενώ αναφορικά με την περίπτωση του Καθηγητή του Πανεπ. Ιωαννίνων, οι πρυτανικές Αρχές πριν λίγες μέρες δήλωναν δημοσίως ότι δεν είχαν κάποια επίσημη ενημέρωση.

Εταιρίες - βιτρίνα!
Η κομπίνα στήθηκε με εταιρείες που εξαπατούσαν συστηματικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποσπώντας χρήματα μέσω της χρηματοδότησης προγραμμάτων έρευνας για την ανάπτυξη της τεχνολογικής καινοτομίας, πληροφορικής και επικοινωνίας. Σύμφωνα με αξιωματικούς της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, τα 50 εκατ. είναι το «μερίδιο» των εμπλεκομένων εταιριών από την Ελλάδα, από τα συνολικά 25 δισεκατομμύρια που έχουν κάνει «φτερά» πανευρωπαϊκά με παρόμοιο τρόπο, μέσω εταιριών-βιτρίνα, όπως σημειώνει ο «Ελεύθερος Τύπος».

«Πέταξαν» 700.000 ευρώ
Η αστυνομία έχει καταγράψει ολόκληρη τη ροή περίπου 700.000 ευρώ, τα οποία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έφυγαν για Μάλτα, Κύπρο, Ολλανδικές Αντίλλες, όπως αναφέρει αξιωματούχος στην εφημερίδα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για παρόμοιες ροές συνολικού ύψους 50 εκατ. ευρώ, οι οποίες τώρα ερευνώνται λεπτομερώς για την εξακρίβωση ολόκληρης της πορείας και της κατάληξής τους.
Στο ελληνικό κομμάτι της κομπίνας εμπλέκονται, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», ο 59χρονος Ν.Δ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των εταιρειών I-CUBE Α.Ε. και SPIRIT Α.Ε. και ο 53χρονος Δ.Φ. καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και επιστημονικός υπεύθυνος για προγράμματα στα οποία συμμετείχε το ίδρυμα, συμπεριλαμβανομένων των POCEMON και INTREPID. Ο καθηγητής υπήρξε μέλος του ΔΣ των προαναφερόμενων εταιρειών, ενώ αντίστοιχη εμπλοκή έχουν ο 61χρονος Χ.Δ., πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ΑΝΚΟ Α.Ε. και η 44χρονη D.N., Καναδή υπήκοος, υπάλληλος των εταιριών I-CUBE A.E και SPIRIT Α.Ε.
Κατά τη διάρκεια της πολύμηνης έρευνας, οι αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. εντοπίζουν όλες τις ανταλλαγές μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ανάμεσα στους Έλληνες εμπλεκόμενους, με τους υπευθύνους άλλων «εταιριών» που δρούσαν σε άλλα «δίκτυα» χωρών της Ε.Ε., όπως και τους τρόπους με τους οποίους διασπάθιζαν τα κοινοτικά κονδύλια και απέφευγαν τους ελέγχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 




Και νέα στοιχεία 
 Σύμφωνα με τον «Ελ. Τύπο»,  στις 23 Απριλίου 2008, ο A.S. ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο του Μιλάνου, κεντρικό πρόσωπο στο ιταλικό «δίκτυο», στέλνει e-mail στον 59χρονο πρόεδρο των εταιριών I-CUBE A.E. και SPIRIT Α.Ε., όπως και στον 53χρονο καθηγητή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με το οποίο έπρεπε να διερευνηθεί η προσομοίωση της προσπάθειας κατανομής από τον προϋπολογισμό της RE-HAZ (ουγγρική εταιρία που συμμετείχε στην πρόταση για το πρόγραμμα POCEMON). Σκοπός ήταν η προσπάθεια αποφυγής τυχόν πρόσθετου εταίρου που θα μπορούσε να σαρωθεί με τις «ακτίνες Χ της Ε.Ε.», διαφορετικά, σύμφωνα με τον Ιταλό «ακαδημαϊκό», θα έπρεπε να βρεθεί ένας απαραίτητος εταίρος που θα μπορεί να αιτιολογηθεί η συμμετοχή του και θα έδειχνε προσπάθεια για «έλεγχο συνοχής». Η RE-HAZ είχε προσυνεννοηθεί για επιστροφή μέρους της χρηματοδότησης που θα λάμβανε από το πρόγραμμα, στην I-CUBE A.E., ως κατ' επίφαση δικαιούχο εταιρία.
Όταν ο πρόεδρος της ουγγρικής εταιρίας αρνήθηκε να δώσει προσυμφωνημένο 50% της χρηματοδότησης, το «δίκτυο» αντικατέστησε την εταιρία αυτή με την CRONOS International. Μία άλλη βρετανική εταιρία, η INFOCUS HEALTH LIMITED, αντικαθιστά στο πρόγραμμα INTREPID την εταιρία COMPRO. 

Πλαστές δηλώσεις
 Σύμφωνα με τους υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., ο μηχανισμός της εξαπάτησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που είχε στηθεί από τους τέσσερις εμπλεκόμενους της ελληνικής «αντιπροσωπίας», ως γενικότερος σχεδιασμός, περιελάμβανε και την υποβολή πλαστών και ανακριβών δηλώσεων-εγγράφων (time sheets - Financial Statements), που αφορούσαν πρόσωπα που απασχολούνταν στα ερευνώμενα προγράμματα εργασίας, INTREPID και POCEMON. 
Αυτά τα πρόσωπα είτε είχαν πλήρη άγνοια για τα προγράμματα είτε πληρώθηκαν για συμμετοχή ενώ δεν συμμετείχαν. 
Ωστόσο, για τα πρόσωπα αυτά υποβλήθηκαν τα ανακριβή φύλλα ωρών εργασίας (time sheets) στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: