Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Οι αυτοκρατορίες πέφτουν από μέσα. Κι όμως, οι μοναδικοί Έλληνες που αντιστέκονται είναι 5 και βρίσκονται στο Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής


Το ηρωικό Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, είναι ίσως οι μόνοι υπάλληλοι- του κτιρίου της πλατείας Συντάγματος το οποίο κατά καιρούς οι οργισμένοι διαδηλωτες αποκαλούν "μπουρδέλο που πρέπει να καεί"- οι οποίοι αξίζουν τα λεφτά τους.

Κι αυτό γιατί οι Εκθέσεις τους λένε την αλήθεια που διαπιστώνουν όλοι οι Ελληνες πολίτες στην καθημερινότητά τους κι αυτή δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η Οικονομία της χώρας πηγαίνει στα βράχια και πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο εξόδου από την κρίση.
Οι αλήθειες των εκθέσεων του ηρωικού Γραφείου ενοχλούν σφόδρα τη κυβέρνηση η οποία κάνει ότι μπορεί να αποδείξει ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους και πως αντί να γράφουν ενοχλητικές εκθέσεις θα έπρεπε να πάνε στην Αμφίπολη να ψάχνουν την Γοργόνα του Μέγα Αλέξανδρου.
Ποιοί είναι όμως οι ηρωικοί αντιστασιακοί του Γραφείου της Βουλής;
Σημερα η Επιτροπή απαρτίζεται από τον Συντονιστή καθηγητή Παναγιώτη Λιαγκόρβα και μέλη τους κ.κ. Καζάκο Πάνο, Λαπατσιώρα Σπύρο, Μαραβέγια Ναπολέων και Ρηγίνο Μιχάλη. 
Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι οι 5 πιο ροκ και ανατρεπτικοί Ελληνες-οι μόνοι που αντιστέκονται-στις παπαριές των μνημονιακών κυβερνήσεων βρίσκονται εντός του "μπουρδέλου"-είναι αυτό που λέμε ότι τα κάστρα και οι αυτοκρατορίες πέφτουν από μέσα.
Ποιός να το φανταζόταν άραγε ότι το σύστημα θα νικούσε τις χιλιάδες των Αγανακτισμένων και τελικά θα έπεφτε από τους δικούς του-όσους βρίσκονται μέσα στο παλάτι.
Τα μέλη αυτά της Επιτροπής έχουν προταθεί-στην ουσία επιλεγεί-από τα κόμματα.
Ο Πάνος Καζάκος εκ μέρους της ΝΔ, ο Σπύρος Λαπατσιώρας εκπροσωπεί τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Ναπολέων Μαραβέγιας το ΠΑΣΟΚ και ο Μιχάλης Ρηγίνος τη ΔΗΜΑΡ.
Αυτός είναι και ο λόγος που πολλές φορές στις εκθέσεις της Επιτροπής παρατηρείται για το ίδιο θέμα να υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες έως και αντικρουόμενες απόψεις.
Από αυτήν και μόνο την άποψη είναι δύσκολο να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα.

 
Ο καθηγητής Παναγιώτης Λιαργκόβας

Ο Παναγιώτης Λιαργκόβας σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Clark της Μασαχουσέτης (ΗΠΑ), απ' όπου έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα (Ph.D). Υπήρξε υπότροφος του Αμερικανικού Ιδρύματος Fulbright και του κοινωφελούς ιδρύματος Α/φών Π. Μπάκαλα. Έχει πραγματοποιήσει πρακτική άσκηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Βρυξέλλες) και έχει εργαστεί ως αξιολογητής στην αντίστοιχη διεύθυνση Έρευνας της Ε.Ε. Έχει εργαστεί ως Ειδικός Σύμβουλος στο Δήμο Αθηναίων, ως Ειδικός Συνεργάτης στο Υπουργείο Οικονομικών και ως Διευθυντής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης. Έχει διδάξει σε διάφορα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, κάτοχος της έδρας Jean Monnet στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του με τίτλο «Greece: Economics, Political and Social Issues», Nova Publishers.  

Η Επιστημονική Επιτροπή αποτελείται από τους: 

 
Καζάκος Πάνος

Είναι Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Συμβουλίου του Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα στα γνωστικά αντικείμενα της πολιτικής οικονομίας (μακροοικονομικής), των διεθνών οικονομικών σχέσεων, του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη, της ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης και της οικονομικής θεωρίας της πολιτικής. Έχει διδάξει στην Ελλάδα, στη Γερμανία και στις ΗΠΑ. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων  στην ελληνική, αγγλική και γερμανική γλώσσα οι οποίες καλύπτουν τη σύγχρονη μακροοικονομική πολιτική, την οικονομική πολιτική στη μεταπολεμική Ελλάδα, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οικονομική συνεργασία στη ΝΑ Ευρώπη και τις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό βιβλίων σε θέματα ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Μια από τις τελευταίες δημοσιεύσεις του έχει τίτλο: "Από τον ατελή εκσυγχρονισμό στην κρίση, μεταρρυθμίσεις, χρέη και αδράνειες, 1973- 2010", Αθήνα, 2010 

Λαπατσιώρας Σπύρος 

Είναι Λέκτορας Ιστορίας Οικονομικών Θεωριών στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν σε Ιστορία Οικονομικών Θεωριών, Νομισματικά ή άλλα Μακροοικονομικά θέματα. Έχει επίσης ασχοληθεί με θέματα οικονομικών κύκλων, θεωρίας της αξίας και νομισματικών κρίσεων. 

 
Μαραβέγιας Ναπολέων

Είναι Καθηγητής Μακροοικονομικής Θεωρίας και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει πλούσια εκπαιδευτική δραστηριότητα και σημαντικό αριθμό διακρίσεων τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων (Μάιος-Ιούνιος 2012). Το επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό δημοσιεύσεων, εκ των οποίων οι περισσότερες αφορούν την Ελληνική οικονομία, την Ευρωπαϊκή ενοποίηση, την περιφερειακή ανάπτυξη και την Αγροτική πολιτική. Έχει εκδώσει μεγάλο αριθμό βιβλίων σε θέματα ελληνικής οικονομίας και Ευρωπαϊκής ενοποίησης. 

Ρηγίνος Μιχάλης

Είναι  Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών, Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1977 αποφοίτησε από το Οικονομικό Τμήμα της ΑΣΟΕΕ και στη συνέχεια σπούδασε Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Paris I Panthéon-Sorbonne, όπου υποστήριξε τη διδακτορική διατριβή με τίτλο "Salaires et pouvoir d'achat en Grèce, 1909-1936". Την περίοδο 1987-1991 εργάστηκε ως ερευνητής στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Από το 1991 διδάσκει Οικονομική και Κοινωνική Ιστορία στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το τρέχον ερευνητικό του αντικείμενο αφορά την ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών την περίοδο 1876-1967.

Δεν υπάρχουν σχόλια: