Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα υπάρξει εθνική πολιτική για το νερό. Ο Πρεβεζάνος Ειδικός Γραμματέας Υδάτων Κωνσταντίνος Τριάντης δήλωσε ότι: «δεν τίθεται θέμα φορολόγησης»


Με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΚΑ Νίκου Ταγαρά προωθείται ήδη Κοινή Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο μέχρι το τέλος του έτους.

Υπενθυμίζεται ότι εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής αίτησης για ένταξη σημείου υδροληψίας στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ) σύμφωνα με την ΚΥΑ 145893/2014 (ΦΕΚ Β' 1212). Με την απόφαση που υπέγραψε ήδη ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς και προωθεί προς υπογραφή από τους συναρμόδιους Υπουργούς, η εκπρόθεσμη υποβολή αίτησης μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2014 δεν θα επιβαρύνεται με πρόστιμο. Η αίτηση εγγραφής στο ΕΜΣΥ είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την μετέπειτα αδειοδότηση. Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για τη χορήγηση άδειας χρήσης ύδατος έχει ήδη παραταθεί μέχρι την 30-01-2015.


Σχετικά με το θέμα, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ Νίκος Ταγαράς δήλωσε:
«Με τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών που σύντομα ολοκληρώνονται για ολόκληρη τη χώρα, το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τη νέα διαδικασία αδειοδότησης για τα δικαιώματα χρήσης νερού, δράσεις που υλοποιούνται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, η χώρα αλλάζει πραγματικά σελίδα. Προωθούμε για πρώτη φορά την ολοκλήρωση μιας εθνικής πολιτικής για το νερό. Η διαδικασία που ακολουθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις για την αδειοδότηση κάθε χρήσης και έργου αξιοποίησης των υδάτων αλλάζει. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην απλοποίηση όλων των διαδικασιών, στην εξυπηρέτηση του πολίτη, στην εκτενή χρήση των νέων τεχνολογιών. Για διευκόλυνση των πολιτών και κυρίως των αγροτών μας αποφασίσαμε να μην επιβάλλονται πρόστιμα για εκπρόθεσμη εγγραφή στο Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας μέχρι το τέλος του έτους. Κάθε μεγάλη αλλαγή απαιτεί μία περίοδο προσαρμογής. Η ηλεκτρονική αποτύπωση των γεωτρήσεων και γενικά των σημείων υδροληψίας που για πρώτη φορά διενεργείται στη χώρα είναι μία τέτοια μεγάλη αλλαγή. Ακολουθεί σύντομα η απλούστευση της διαδικασίας αδειοδότησης. Κάνουμε σε μικρό χρονικό διάστημα όσα δεν κάναμε επί δεκαετίες στη χώρα. Στόχος μας είναι η ορθολογική και αειφορική διαχείριση του πολύτιμου υδάτινου πόρου μας, με παράλληλη διευκόλυνση των πολιτών».

 3f8e981c7a6de5cf680b69db6c79b61d L

Επικοινωνήσαμε με τον  Κωνσταντίνο Τριάντη, Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, ο οποίος κατάγεται από την Πρέβεζα, για να μας ξεκαθαρίσει και τα διάφορα δημοσιεύματα, που συνδέουν τις ενέργειες που γίνονται σχετικά με την εθνική πολιτική για τα ύδατα με τη φορολόγησή τους.
Ο κ. Τριάντης δήλωσε σχετικά: «Δεν τίθεται θέμα φορολόγησης με το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας. Θα γίνει μία εθνική καταγραφή των γεωτρήσεων και θα μπει το θέμα για πρώτη φορά σε μία ενιαία βάση. Το ίδιο ισχύει και για τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής, για τα 14 υδατικά διαμερίσματα της χώρας. Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 12 από τα 14 (απομένουν η Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου) και θεωρώ πως στις αρχές του 2015 θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή. Το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, τα σχέδια διαχείρισης πλημμυρών για τις περιοχές υψηλού κινδύνου πλημμύρας σε όλη τη χώρα, τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής και άλλες δράσεις μας, είναι τμήματα ενός ''παζλ'', που θα σχηματίσει μία εθνική πολιτική για τα ύδατα, η οποία θα παραμείνει ως ''κληρονομιά'' στο ελληνικό κράτος.
Είναι σημαντικό γιατί οι πολιτικές πρέπει να βασίζονται σε ακριβή δεδομένα και αναλύσεις. Αν είναι ελλιπή τα δεδομένα, οι πολιτικές είναι καταδικασμένες να αποτύχουν. Το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας, είναι επίσης σημαντικό, για την προστασία του φυσικού πόρου και την ορθή διαχείρισή του, καθώς και για την αγροτική ανάπτυξη. Είναι επιπλέον σημαντικό για το φαινόμενο της υφαλμύρινσης, που αφορά καλλιεργούμενες εκτάσεις και στο Νομό Πρέβεζας».

Το ΥΠΕΚΑ παράλληλα τονίζει πως η διαδικασία για την εγγραφή στο ΕΜΣΥ είναι πλήρως απλουστευμένη χωρίς τη συνοδεία δικαιολογητικών. Η σχετική αίτηση υποβάλλεται από όσους ιδιοκτήτες ή/και χρήστες σημείων υδροληψίας αναφέρονται στην ανωτέρω ΚΥΑ μέσω του οικείου Δήμου. Απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του Παραρτήματος Ι (Αίτηση-Δήλωση) της ΚΥΑ 145026/2014 (ΦΕΚ Β' 31) η οποία είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΚΑ.

Υπενθυμίζεται ότι με την 145026/10.01.2014 ΚΥΑ συστάθηκε το Εθνικό Μητρώο Σημείων Υδροληψίας (ΕΜΣΥ). Το ΕΜΣΥ είναι ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο αναπτύσσεται και τηρείται στην Ειδική Γραμματεία Υδάτων με τη μορφή συστήματος βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών. Το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων και υπηρεσιών του ΕΜΣΥ οργανώνεται σύμφωνα με τους όρους και τις απαιτήσεις του ν.3882/2010 και αποτελείται τουλάχιστον από:
α) το Γενικό Ευρετήριο σημείων υδροληψίας στο οποίο καταχωρίζονται τα ονόματα ή οι επωνυμίες των χρηστών των νερών και τα στοιχεία που ορίζουν τα σημεία υδροληψίας,
β) τον Ηλεκτρονικό Φάκελο, στον οποίο καταχωρίζονται και αρχειοθετούνται οι άδειες χρήσης νερού, οι αιτήσεις χορήγησης αδειών χρήσης καθώς και οι αιτήσεις εγγραφής στο ΕΜΣΥ
γ) τον Ψηφιακό Χάρτη, στον οποίο αποτυπώνονται οι συντεταγμένες των σημείων υδροληψίας ανά λεκάνη απορροής.


Το ΕΜΣΥ τροφοδοτείται από τις Διευθύνσεις Υδάτων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, που συνδέονται υποχρεωτικά με το σύστημα βάσης γεωχωρικών δεδομένων, και εντάσσεται στην Εθνική Υποδομή Γεωχωρικών Πληροφοριών, σύμφωνα με τις προβλέψεις του άρθρου 23 του ν.3882/2010. Για την επίτευξη των σκοπών του ΕΜΣΥ, μπορεί με κανονιστικές πράξεις του υπουργού ΠΕΚΑ και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού, να διασφαλίζεται η διασύνδεσή του με άλλα ειδικά μητρώα και δημόσια αρχεία.

Όπως είχε προαναγγείλει εγκαίρως το ΥΠΕΚΑ, με πολλές σχετικές ανακοινώσεις κατά το τελευταίο έτος, προωθείται η αλλαγή της διαδικασίας αδειοδότησης μετά από μακρά συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και τα συναρμόδια Υπουργεία και εκτεταμένη διαβούλευση. Η ΚΥΑ «Κατηγορίες αδειών χρήσης και εκτέλεσης έργων αξιοποίησης των υδάτων. Διαδικασία και όροι έκδοσης ή τροποποίησης των αδειών, περιεχόμενο και διάρκεια ισχύος τους», η οποία αναμένεται να εκδοθεί εντός του επόμενου μήνα, απλοποιεί και προτυποποιεί την αδειοδότηση για τη χρήση και τα έργα αξιοποίησης υδάτων, σε συνδυασμό με την καταγραφή όλων των σημείων υδροληψίας που ήδη διενεργείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια: