Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι ...μείον. Μόνο δύο η τρεις μήνες μπορούν να καλύψουν συντάξεις αν χρειαστεί!


Συντάξεις δύο ή τριών μηνών θα μπορούσαν να καταβάλουν τα Ταμεία στην περίπτωση που χρειαζόταν να σπάσουν τον «κουμπαρά» τους και να καταβάλουν τις παροχές από τα αποθεματικά τους.

Η περιουσία τους -αυτή που ήταν σε κρατικά ομόλογα- μπορεί να κουρεύτηκε το 2012, αλλά από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε ώστε τα λιγοστά αποθεματικά τους να αρχίσουν να αξιοποιούνται με στόχο να αποτελούν ένα μαξιλάρι ασφαλείας που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί δια παν ενδεχόμενο. Πέραν αυτών, στο νόμο 4075/12 ψηφίστηκε διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Ταμείου Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος (ΤΣΑΣ) αλλά μέχρι σήμερα ουδείς ασχολήθηκε με τη δημιουργία του εν λόγω φορέα.

Σημειωτέον ότι αυτό το Ταμείο θα εξισορροπούσε σταδιακά τις απώλειες που υπέστησαν οι ασφαλιστικοί φορείς με το κούρεμα των αποθεματικών τους και μάλιστα για τις απώλειες αυτές θα περιερχόταν στο Ταμείο Στήριξης Ασφαλιστικού Συστήματος ακίνητη περιουσία του Δημοσίου. Ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής αναζήτησε μέσα από την έρευνα του τη σύνθεση των χαρτοφυλακίων που έχουν σήμερα οι τρεις μεγαλύτεροι φορείς, δηλαδή το ΙΚΑ, ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ.

tam.jpeg

Δεν υπάρχουν σχόλια: