Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Η γεωργία αντίδοτο στην ανεργία στην Ήπειρο, σε συνδυασμό με την κτηνοτροφία μπορούν να έχουν σε μικρό χρόνο μεγάλες αποδόσεις

AGROTHS TRAKTER1

Η Πολιτεία να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις για τους Νέους Αγρότες.  Μόνο 50 δικαιούχοι  Ηπειρώτες στην α' φάση των ενισχύσεων


«Εκεί που παράγεται σίγουρα πλούτος είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία».  Αυτό τόνισε χθες το πρωί μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή ο αναπλ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλος, φέρνοντας στο προσκήνιο για ακόμη μια φορά το θέμα της αγροτοκτηνοτροφίας στην Ελλάδα, η οποία πράγματι μπορεί - υπό προϋποθέσεις όμως -  να γίνει το «αντίδοτο» στην ανεργία.
Η στροφή νέων ανθρώπων στην εκμετάλλευση της γης, είτε ως γεωργοί, είτε ως κτηνοτρόφοι, είναι σίγουρα μια σωστή απόφαση, σε μια εποχή που δυστυχώς η ανεργία καλπάζει με ξέφρενους ρυθμούς και οι μόνες λύσεις απασχόλησης είναι τα κάθε λογής προγράμματα του ΟΑΕΔ, συνήθως μικρής διάρκειας, που όμως απλά παρατείνουν το πρόβλημα.  

Να υπάρξουν προϋποθέσεις
Χθες ο αναπλ. Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «στεκόμαστε δίπλα στους παραγωγούς μας με κάθε τρόπο και πρόσφορο μέσο, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα και άλλους να ενταχθούν σ΄ αυτούς τους τομείς, να γίνουν, δηλαδή, και αυτοί μέρος της παραγωγικής διαδικασίας».
Κι όμως, η Πολιτεία δυστυχώς δεν έχει λύσει ακόμη βασικά ζητήματα υποδομών για να μπορέσει η αγροτοκτηνοτροφία μας να αποδώσει τα αναμενόμενα. Οι πολιτικές που οι κυβερνώντες επικαλούνται είναι ελλιπείς, αφού σοβαρά προβλήματα υπάρχουν ακόμη και με τους βοσκοτόπους, ή με τις επιδοτήσεις ή και με την προώθηση των προϊόντων. Γιατί δεν μπορεί το Υπουργείο να ενισχύει επενδύσεις χωρίς να έχει εξασφαλίσει πρώτα όλα τα στάδια, από την παραγωγή του προϊόντος μέχρι την τυποποίηση και προώθησή του στις αγορές.

Οφειλές από το 2012.
Η καθυστέρηση που παρατηρείται στην αποπληρωμή των βιοκαλλιεργητών είναι ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το πώς το ίδιο το Κράτος, με την τακτική του, βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη της γεωργίας. 
Για το θέμα κατέθεσαν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτ. Ανάπτυξης βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων και η βουλευτής Άρτας Όλγα Γεροβασίλη.
Στην ερώτηση με θέμα «Σοβαρός κίνδυνος για τους βιοκαλλιεργητές εξαιτίας των τεράστιων καθυστερήσεων στη απόδοση των ενισχύσεων προηγούμενων ετών» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα, πολλοί δικαιούχοι βιοκαλλιεργητές κινδυνεύουν να μείνουν εκτός παραγωγής, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις εταιρίες πιστοποίησης, προκειμένου να λάβουν την απαραίτητη πιστοποίηση βιολογικών προϊόντων. Η αδυναμία αυτή οφείλεται στις τεράστιες καθυστερήσεις από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε ότι αφορά την απόδοση των ενισχύσεων προηγουμένων ετών, οι οποίες αφορούν ακόμα και οφειλές από το 2012.».
Σύμφωνα πάντως με όσα απάντησε χθες ο αναπλ. Υπουργός φέτος πληρώνεται η χρονιά του '12 και αρχές της νέας χρονιάς θα πληρωθεί και το '13.




Η ηλικιακή... ανανέωση
Έχει ειπωθεί πολλές φορές μέσα από τις στήλες του «Π.Λ.» ότι η ηλικιακή. ανανέωση της υπαίθρου αποτελεί ελπίδα όχι μόνο για την Ήπειρο, αλλά για ολόκληρη την χώρα. 
Όπως ανέφερε χθες και ο αναπλ. Υπουργός αυτό βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες, καθώς αποτελεί σήμερα και το σοβαρότερο διαρθρωτικό πρόβλημα της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας...

Ξεκίνησε η καταβολή χρημάτων
Στο μεταξύ, όπως έκανε γνωστό χθες ο Υπουργός Αγροτ. Ανάπτυξης Γ. Καρασμάνης, ξεκίνησαν οι καταβολές των χρημάτων στους δικαιούχου παραγωγούς που εντάχθηκαν πριν από ένα μήνα στο καινούργιο πρόγραμμα των «Νέων Αγροτών».  Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα εντάχθηκαν 11.116 δικαιούχοι (300 μόνο είναι από την Ήπειρο).
Ήδη χθες καταβλήθηκε η πρώτη δόση σε 2.029 νέους αγρότες, με συνολικό ποσό ύψους 24,85 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70% της συνολικής ενίσχυσης που δικαιούνται.
Από την Ήπειρο έλαβαν μόνο 50, ένα ποσό που ανέρχεται  στα 551.250 ευρώ.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πληρωμές ξεκίνησαν από τους δικαιούχους 7 περιφερειών, (Δυτικής Ελλάδας, Αττικής, Ιονίων Νήσων, Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης, Δυτ. Μακεδονίας, Ηπείρου και Πελοποννήσου) οι φάκελοι των οποίων ήταν πλήρεις και δεν χρειάστηκε να προσκομίσουν συμπληρωματικά στοιχεία. «Μέχρι το τέλος του 2014, δηλαδή σε περίπου δυο μήνες, θα πρέπει να έχουν πληρωθεί και οι 11.116 δικαιούχοι την πρώτη δόση ύψους 136 εκατ. ευρώ, από το σύνολο της ενίσχυσης ύψους 194,3 εκατ. ευρώ που δικαιούνται», σημείωσε σε δηλώσεις του ο υπουργός.

Ευνοϊκή διάταξη .
Στο μεταξύ, σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη περιλαμβάνονται ευνοϊκές διατάξεις για τη φορολόγηση των αγροτών, με εξορθολογισμό του τρόπου φορολόγησής τους βάση τεκμηρίων από το 2015. Έτσι οι αγρότες στην περίπτωση φορολόγησής τους με βάση τα τεκμήρια, όταν το δηλωθέν εισόδημα τους είναι μικρότερο από αυτά, θα φορολογούνται με συντελεστή 13% για τη διαφορά. Το ισχύον καθεστώς προέβλεπε ότι θα φορολογούνταν με συντελεστή 26%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: