Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014

Στην Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας. Λεφτά (δεν) υπάρχουν, ...υπάρχει όμως καλή διάθεση, για να συνδεθεί αεροπορικά η Πρέβεζα με το Λονδίνο


Κεκλεισμένων των θυρών και η νέα σύσκεψη χωρίς ελπίδες επιτυχίας


Σύσκεψη των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πρέβεζας πραγματοποιήθηκε σήμερα στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα συσκέψεων της  Π.Ε.Πρέβεζας  για να εξεταστούν οι δυνατότητες οικονομικής επιδότησης της εταιρείας easy jet να καθιερώσει την δρομολόγηση δύο πτήσεων την εβδομάδα από το αεροδρόμιο Γκάτουικ του  Λονδίνου στο Άκτιο για ένα οκτάμηνο.
Στην σύσκεψη δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της easy jet, ούτε είχε καμία σχέση από πλευράς συμμετοχής με την σύσκεψη που έγινε στις 15 Σεπτεμβρίου και συμμετείχαν εκπρόσωποι 5 Νομών.

Η σημερινή σύσκεψη αφορούσε μόνο το Νομό Πρέβεζας για να εξεταστούν οι οικονομικές δυνατότητες για αντιπρόταση στις οικονομικές απαιτήσεις της εταιρείας, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν σαν υπερβολικές. Στην σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας Στράτος Ιωάννου, συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι των ξενοδόχων και των ιδιοκτητών ενοικιαζομένων δωματίων, εκπρόσωπος της έκπτωτης εταιρείας Μαρίνα Α.Ε., εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου καθώς και άλλοι που ασχολούνται με τον τουρισμό.
Από πολλούς εκφράστηκαν επιφυλάξεις και για την επιλογή αφετηρίας των πτήσεων και πρότειναν και άλλους προορισμούς, ενώ γενικότερα έγινε διαπίστωση ότι η οικονομική απαίτηση της easy jet ήταν υπερβολική.
Γενικότερα εκφράστηκε καλή διάθεση για να ενισχυθεί οικονομικά το εγχείρημα με πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που ζήτησε η εταιρεία, ενώ το βάρος της αντιπρότασης έπεσε στους επαγγελματίες του κλάδου του τουρισμού αφού οι Δήμοι και οι Περιφέρειες δεν μπορούν νόμιμα να ενισχύουν οικονομικά τέτοιες πρωτοβουλίες.

Το συμπέρασμα είναι ότι λεφτά δεν υπάρχουν για να επιδοτηθεί η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία στα επίπεδα των απαιτήσεων της, οι επιχειρηματίες τουρισμού δεν μπορούν να αναλάβουν το κόστος της επιδότησης και θα κάνουν μια αντιπρόταση η οποία όμως δεν θα καλύπτει τις κερδοσκοπικές ορέξεις της easy jet.
Ακούστηκε μάλιστα και η άποψη ότι η συγκεκριμένη εταιρεία θα λειτουργήσει σε βάρος άλλων αεροπορικών εταιρειών που ήδη φέρνουν κόσμο από την Αγγλία τους μήνες τουριστικής αιχμής χωρίς να έχουν ζητήσει οικονομική ενίσχυση.
Ένα πουλάκι δε μας είπε ότι ούτως ή άλλως η easy jet θα δρομολογήσει αεροπλάνο που θα προσγειώνεται και στο Άκτιο, το οποίο θα χρησιμοποιείται σαν ενδιάμεσος σταθμός προς την Κεφαλλονιά για τη οποία έχει συμφωνηθεί ήδη συνεργασία, αλλά με μικρότερο αντίτιμο επιδότησης από αυτό που ζητήθηκε από την Πρέβεζα, τη Λευκάδα και την Αιτωλοακαρνανία. Βεβαίως στην όλη υπόθεση υπάρχει και η αντίθεση των Γιαννιωτών που δεν εννοούν να παραδεχτού ότι το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο της περιοχής είναι αυτό του Ακτίου, αγνοώντας ότι σε δύο χρόνια μέσω της Ιόνιας οδού η διαδρομή Πρέβεζα - Ιωάννινα θα γίνεται σε σαράντα λεπτά.
Παρόμοιες συσκέψεις θα γίνουν και στη Λευκάδα και στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά δεν συμμεριζόμαστε την αισιοδοξία που θα εκφραστεί μέσα από δελτίο τύπου από κάποιους παράγοντες που συμμετείχαν στη σύσκεψη απλώς για να συντηρείται το θέμα και το οποίο δυστυχώς κατά την άποψή μας δεν θα έχει θετική εξέλιξη, τουλάχιστον έτσι όπως υποβλήθηκε η αρχική πρόταση.

Τέλος είναι σημαντικό να προσθέσουμε ότι και αυτή η σύσκεψη έγινε κεκλεισμένων των θυρών και με αποκλεισμένους τους δημοσιογράφους, καθώς η συζήτηση είχε οικονομικό αντικείμενο. Δυστυχώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου αλλά και οι εκπρόσωποι των άλλων φορέων που συμμετείχαν συνηγόρησαν στο να γίνει μία σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών.
Κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ. Και καλά την πρώτη φορά το απαίτησε η συγκεκριμένη αεροπορική εταιρεία, τώρα ποιος το απαίτησε; Υπήρχε εκπρόσωπος της εταιρείας ανάμεσα στους φορείς που συμμετείχαν και δεν τον ξέρουμε;
Απαράδεκτα πράγματα για μια τουριστική περιοχή που θέλει τουριστική ανάπτυξη χωρίς να χαράσει και να βάζει στόχους η ίδια μέσω των παραγόντων της, αλλά δέχεται το να βάζει κερδοσκοπικούς στόχους ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας κάνει μία πρόταση όπως βολεύει τον ίδιο και τα συμφέροντα του.
Η τουριστική ανάπτυξη θέλει προγραμματισμό, συγκεκριμένους στόχους και συλλογική δράση. Πράγματα που από ότι φαίνεται εμείς δεν τα διαθέτουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: