Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Έρανος για τους 180... του Προέδρου της Δημοκρατίας. Καλώς ήρθαμε σε μια ακόμα τριτοκοσμικού τύπου προεκλογική περίοδο, που θα μας επιβεβαιώσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τόπο...


Έναν ολόκληρο μήνα πριν, μια Κυριακάτικη εφημερίδα έγραψε πως σ' έναν κοσμικό γάμο, έγινε έρανος στους παριστάμενους επιχειρηματίες για να μαζευτούν χρήματα. Όπως σημείωνε στο πρωτοσέλιδο κεντρικό δημοσίευμά της «μάζευαν λεφτά για τους 180». Εννοούσε πως τα χρήματα θα πήγαιναν σε βουλευτές, ώστε να ψηφίσουν τον Μάρτιο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Για να μην έχουμε καμία αμφιβολία για το τι εννοούσε ακριβώς η εφημερίδα, πρόσθετε στον υπότιτλο «θλιβερή επιστροφή σε πρακτικές του '65»!


Δεν έγραψα τυχαία πως το συγκεκριμένο δημοσίευμα έγινε ένα μήνα πριν περίπου, στις 14 Σεπτεμβρίου δηλαδή. 

Από τότε, κανένας δεν σκέφτηκε να ασχοληθεί με το δημοσίευμα. Ούτε η δικαιοσύνη, η οποία είχε κάθε λόγο να ζητήσει εξηγήσεις για κάτι που συνιστά αδίκημα. Ούτε η Ν.Δ., η οποία εμπλέκεται στο δημοσίευμα ως το κόμμα που μάζευε τα χρήματα. Ούτε κανένα στέλεχος της αντιπολίτευσης, τα οποία επίσης είχαν καθε λόγο να ζητήσουν εξηγήσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Ούτε κανένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι ήταν -σύμφωνα με το δημοσίευμα- οι εν δυνάμει «λαδωμένοι», που θα ψήφιζαν για Πρόεδρο αφού θα είχαν προσθέσει στον τραπεζικό λογαριασμό τους μερικά ακόμα μηδενικά.


Όπως συμβαίνει συνήθως, ένα δημοσίευμα ήταν και πέρασε. Μπορεί να είδαν το πρωτοσέλιδο κρεμασμένο στα περίπτερα ή τις τηλεοπτικές οθόνες χιλιάδες άνθρωποι, μπορεί κάποιοι από αυτούς να κούνησαν με νόημα το κεφάλι τους εννοώντας πως «έτσι έγινε αφού το έγραψε και μια εφημερίδα», αλλά η ιστορία δεν είχε καμία συνέχεια.
Χθες, ένα μήνα μετά, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, επανέφερε το δημοσίευμα σε μια τηλεοπτική εκπομπή μ' έναν τρόπο που συνηθίζουν να ακολουθούν οι επαγγελματίες της πολιτικής. «Διάβασα...» είπε και επικαλέστηκε το δημοσίευμα. Όπως ήταν λογικό, ακολούθησε ένα πανδαιμόνιο στο τηλεοπτικό στούντιο όπου βρισκόταν. Ο Γιακουμάτος άρχισε να απαντά μ' έντονο τρόπο, ο Ανδρουλάκης (του ΠΑΣΟΚ) το ίδιο και η συνέχεια, ως συνήθως, δόθηκε με την παρέμβαση της δικαιοσύνης. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κυρία Ευτέρπη Κουτζαμάνη παρεμβαίνει και δίνει εντολή στον Διευθύνοντα της εισαγγελίας Εφετών κ. Γ. Καραγιάννη για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Και δεν σταματήσαμε εκεί με την υπόθεση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αλλά και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτέθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις αναφορές Σκουρλέτη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανταπάντησε με ανάλογο ύφος. Μια αντιπαράθεση, η οποία είχε συμβεί άλλωστε και τρεις ημέρες πριν, στην Βουλή, μεταξύ Τσίπρα (που άφησε σχετικά υπονοούμενα) και Σαμαρά-Βενιζέλου οι οποίοι απάντησαν με οργισμένο ύφος.


Είναι απορίας άξιο, τι θα διερευνήσει ο εισαγγελέας. Θα ρωτήσει τον Σκουρλέτη και αυτός απλά θα πει «εγώ το δημοσίευμα επικαλέστηκα». Θα ρωτήσει ενδεχομένως τους υπεύθυνους της εφημερίδας κι αυτοί πιθανότατα θα επικαλεστούν «το δημοσιογραφικό απόρρητο». Μήπως θα καλέσει και κανέναν ανεξάρτητο βουλευτή να τον ρωτήσει αν χρηματίστηκε; Προφανώς, όπως συμβαίνει σ' αυτές τις περιπτώσεις, η υπόθεση θα μπει στο αρχείο, κάτι το οποίο θα πληροφορηθούμε σε μερικές εβδομάδες από ένα μονόστηλο στην προτελευταία σελίδα των εφημερίδων.

Η ιστορία αυτή είναι διδακτική για τον τρόπο με τον οποίο συνεχίζει να πορεύεται η χώρα και ιδιαίτερα η πολιτική και η δημοσιογραφική της ζωή. Με πόσο ανάλαφρο τρόπο γράφονται πράγματα, τα επικαλούνται πολιτικοί, κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, επηρεάζουν απόψεις. Παράλληλα, όμως, είναι διδακτική και μ' έναν αντίστροφο τρόπο. Πως με τη δημιουργία μιας γενικευμένης φασαρίας και σύγχυσης και την άσκηση της συγκεκριμένης «δημοσιογραφίας» (χωρίς έρευνα και αποδεικτικά στοιχεία) ενδέχεται ένα γεγονός που μπορεί να έχει πραγματική βάση, να θεωρηθεί ως αμφισβητήσιμο. Αν (κάνουμε μια υπόθεση εργασίας) υπάρχει η παραμικρή αλήθεια για ένα τέτοιο γεγονός, ο τρόπος με τον οποίο το χειρίζονται, αποδυναμώνει αυτήν την αλήθεια. Και ο καθένας από τους αποδέκτες (ψηφοφόρους) υιοθετεί τη δική του...

Με άλλα λόγια, καλώς ήρθαμε σε μια ακόμα τριτοκοσμικού τύπου προεκλογική περίοδο, που θα μας επιβεβαιώσει πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τόπο...

Δεν υπάρχουν σχόλια: