Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ. Η ελληνίδα που έγινε δεξί χέρι του προέδρου Ομπάμα

«Είναι μια δοκιμασμένη διαχειρίστρια που απέδειξε ότι είναι ικανή να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ στην παρουσί

Είναι «εγγονή Ελλήνων μεταναστών και καταλαβαίνει από δυσκολίες», είχε πει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα παρουσιάζοντας τη Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ πριν από έναν χρόνο, όταν τη διόρισε διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.


«Είναι μια δοκιμασμένη διαχειρίστρια που απέδειξε ότι είναι ικανή να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα για τη Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ στην παρουσίασή της ως νέας υπουργού Υγείας.

Και πράγματι, στον έναν αυτό χρόνο που θήτευσε σε αυτήν τη θέση συνάντησε πολλές δυσκολίες, με μεγαλύτερη το «λουκέτο» της κυβέρνησης.


Ηταν μάλιστα αυτή που έστειλε το σχετικό e-mail στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες για την αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ είχαν προηγηθεί και αρκετά ειρωνικά σχόλια για το πώς είναι δυνατό «να θέλει ο πρόεδρος να βάλει τάξη στα οικονομικά του κράτους, αναθέτοντας τη διαχείρισή τους σε κάποια που έχει καταγωγή από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα».


Νέα πρόκληση
Τώρα, όμως, η ελληνικής καταγωγής κι από τους δύο γονείς της Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ, ετοιμάζεται να δοκιμαστεί σε ακόμα έναν πιο δύσκολο ρόλο, αυτόν της υπουργού Υγείας. Θα αντικαταστήσει την Καθλίν Σιμπέλιους που υπέβαλε την παραίτησή της, έπειτα από πολύμηνες επιθέσεις που δεχόταν από τους Ρεπουμπλικάνους, μετά τα προβλήματα της ιστοσελίδας HealthCare.gov, μέσω της οποίας διεκπεραιώνεται το σύστημα ιατρικής ασφάλισης.


Η ελληνίδα που έγινε δεξί χέρι του προέδρου Ομπάμα

Και θα αναλάβει να «τρέξει» γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά τον ομοσπονδιακό νόμο για την ιατροφαρμακευτική ασφάλιση, γνωστό κι ως ObamaCare, το σήμα κατατεθέν της προεδρίας Ομπάμα. Θα πρέπει ουσιαστικά να διασφαλίσει το μέλλον του και να μεταστρέψει την κοινή γνώμη (που εξακολουθεί να είναι στην πλειοψηφία της αρνητική) υπέρ του σε μία χρονιά μεταβατικών εκλογών, κατά την οποία οι Δημοκρατικοί θα αγωνιστούν να διατηρήσουν την πλειοψηφία που έχουν στη Γερουσία.

Ο Ομπάμα, πάντως, δείχνει να πιστεύει πολύ στη «σκληροτράχηλη» Αμερικανο-Ελληνίδα: «Είναι μια δοκιμασμένη διαχειρίστρια, που απέδειξε ότι είναι ικανή να δημιουργεί μεγάλες ομάδες, να φτιάχνει ισχυρές σχέσεις και να φέρει εξαιρετικά αποτελέσματα φτάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα», δήλωσε όταν ανακοίνωσε πως θα αντικαταστήσει τη Σιμπέλιους. «Οταν η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να βάλει -λουκέτο- τον περασμένο Οκτώβρη και ακόμη η ίδια της η ομάδα συνεργατών παρεμποδίστηκε να προσέρχεται στην εργασία, η Σίλβια ήταν βράχος, ένα σταθερό χέρι στο τιμόνι, που βοήθησε να πλοηγήσουμε τη χώρα εν μέσω μιας περιόδου μεγάλων προκλήσεων», συνέχισε ο Μπαράκ Ομπάμα.


Εν αναμονή της έγκρισης
Ο διορισμός της, βέβαια, πρέπει να εγκριθεί από τη Γερουσία, θεωρείται, όμως, σχεδόν βέβαιος, αν και όχι τόσο εύκολος όσο την προηγούμενη φορά για το Γραφείο Προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε με 96-0. Αν τελικά εγκριθεί ο διορισμός της, η Μπέργουελ θα είναι η τρί­τη ελληνικής καταγωγής Αμερικανίδα που θα θητεύσει σε κυβερνητικό πόστο. Πρώτος ήταν ο Σπίρο Αγκνιου, αντιπρόεδρος του Νίξον και του Φορντ και δεύτερος ο Πιτ Πίτερσον που διετέλεσε υπουργός Εμπορίου επίσης επί Νίξον. Εχει, πάντως, τη στήριξη του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ και της ομάδας του. Ο Μενέντεζ είναι ένθερμος φίλος της Ελλάδας και θεωρείται από στελέχη της Ομογένειας «μία από τις πιο ισχυρές φωνές» στην Ουάσιγκτον για τα θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.



Από τη Ζάκυνθο

Η Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1965 στο Χίντον της Δυτικής Βιρτζίνια. Η μητέρα της Κλεό Μαρούδας Μάθιους διετέλεσε δήμαρχος του Χίντον. Ο παππούς της Ντένις Μαρούδας μετανάστευσε στις ΗΠΑ το 1912 από τη Ζάκυνθο, ενώ η γιαγιά της Βασιλική Μπεκιάρη έφτασε με τον πατέρα της το 1929 στο Παρίσι για να παντρευτεί τον Μαρούδα.

Μαζί πήγαν στις ΗΠΑ, όπου ο Ντένις είχε εστιατόριο. Ελληνικής καταγωγής είναι και οι γονείς του πατέρα της, του Ουίλιαμ Πίτερ Μάθιους (συνταξιούχος οπτομέτρης). Σπούδασε Δημόσια Διοίκηση στο Χάρβαρντ, απ' όπου αποφοίτησε με άριστα μετ' επαίνου το 1987, ενώ σπούδασε Φιλοσοφία, Πολιτικές Επιστήμες και Οικονομικά στην Οξφόρδη.
Ενώ σπούδαζε ακόμα, μαθήτευσε στο γραφείο του γερουσιαστή Δυτικής Βιρτζίνιας Νικ Ράχαλ και στα 22 της ήταν βοηθός του Ελληνοαμερικανού κυβερνήτη της Μασαχουσέτης και υποψήφιου προέδρου των ΗΠΑ Μάικ Δουκάκη. Εργάστηκε επίσης για την προεκλογική εκστρατεία του Μπιλ Κλίντον. Το 1993 βοήθησε τον Ρόμπερτ Ρούμπιν -τον μελλοντικό υπουργό Οικονομικών- να δημιουργήσει το Εθνικό Οικονομικό Συμβούλιο στον Λευκό Οίκο κι όταν ο Ρούμπιν ανέλαβε τη θέση του υπουργού, διετέλεσε προσωπάρχης του από το 1995 έως το 1997.
Από το 1997 έως το το 1998 ήταν αναπληρώτρια προσωπάρχης του Λευκού Οίκου, ενώ για δύο χρόνια, από το 1993 έως το 1995 ήταν αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου.
Τα χρόνια που δούλεψε με τον Ρούμπιν και τον Κλίντον ήταν σημαντικά για την καριέρα της, καθώς έγινε «μια εξαιρετικά ικανή διαπραγματεύτρια» σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, που επισημαίνουν πως όσοι «έχουν δουλέψει μαζί της, τη θαυμάζουν ειλικρινά, όχι μόνο για την εξυπνάδα της και τη βαθιά της γνώση για θέματα του προϋπολογισμού, αλλά και για το οργανωτικό της ταλέντο». Θεωρείται επίσης έμπειρη στο να βρίσκει λύσεις και να δημιουργεί συναινέσεις. Οταν επέστρεψε στο Γραφείου Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου τον Απρίλιο του 2013, ως διευθύντρια, ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα επικεφαλής του Γραφείου.
Αρκετοί τότε ερμήνευαν τον διορισμό της και ως προσπάθεια του Ομπάμα να κατευνάσει τις κριτικές περί «ανδροκρατούμενης κυβέρνησης». Είναι παντρεμένη (από τον Φεβρουάριο του 2007) με τον δικηγόρο Στίβεν Μπέργουελ, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο παιδιά και με τον οποίο μοιράζεται το πάθος της για τα σπορ. Στο Γυμνάσιο συμμετείχε στην ομάδα μπάσκετ του σχολείου της και στην Οξφόρδη στην ομάδα κωπηλασίας. Ο άνδρας της είναι δεινός ορειβάτης. Οταν τη γνώρισε και ύστερα από πέντε ραντεβού τη ρώτησε αν ήθελε να πάνε μία διήμερη εκδρομή 160 χιλιομέτρων με τα ποδήλατά τους. Η απάντησή της ήταν καταφατική, παρόλο που μόλις είχε στείλει το ποδήλατό της στο γκαράζ για να της φουσκώσουν τα λάστιχα....



Επικεφαλής κορυφαίων Ιδρυμάτων. ΄Αφησε τον ιδιωτικό τομέα για να κάνει καριέρα στη φιλανθρωπία

Η Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ έχει επίσης εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα, αρχικά στην εταιρεία McKinsey. Οταν έφυγε από την κυβέρνηση Κλίντον, πολλοί υπέθεσαν ότι θα κατέβει για κυβερνήτης της Δυτικής Βιρτζίνια, εκείνη όμως τους διέψευσε, καθώς αποφάσισε να ασχοληθεί με τον κόσμο

των φιλανθρωπιών. Αρχισε να δουλεύει για το ίδρυμα διεθνούς φιλανθρωπίας «Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς», του οποίου διετέλεσε εκτελεστικός αντιπρόεδρος από το 2001 έως το 2002, γενική διευθύντρια από το 2002 έως το 2006 και πρόεδρος του Διεθνούς Αναπτυξιακού Προγράμματός του από το 2006 έως το 2011.
Οσο εργάστηκε στο Ιδρυμα Γκέιτς, το ενδιαφέρον της εστιάστηκε κυρίως στην καταπολέμηση της φτώχειας κυρίως μέσω της αγροτικής ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο, αλλά και της δημιουργίας βιβλιοθηκών σε υποανάπτυκτες χώρες μέσω ειδικών προγραμμάτων, ύψους 725 εκατ. δολαρίων ετησίως.
Το 2008, όταν συνταξιοδοτήθηκε η επικεφαλής του ιδρύματος Πάτι Στόουνσφαϊρ, πολλοί πίστεψαν ότι η Μπέργουελ θα τη διαδεχόταν, τελικά όμως η θέση πήγε στον γενικό διευθυντή της Microsoft Τζεφ Ράικς, με τη σύμφωνη γνώμη και της Μπέργουελ, η οποία δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα προγράμματα για τη φτώχεια.
Το έργο της ήταν τέτοιο που η εφημερίδα «Wall Street Journal» την κατέταξε το 2005 στις 50 πιο ανερχόμενες γυναίκες.
Τον Οκτώβριο του 2011 ανέλαβε τη θέση της προέδρου του φιλανθρωπικού ιδρύματος της κολοσσιαίας αλυσίδας Wal-Mart (Οκτώβριος 2011), το οποίο εργάζεται μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της πείνας στις ΗΠΑ. Οταν ο Ομπάμα ανακοίνωσε πως η Μπέργουελ θα ήταν η επόμενη υπουργός Υγείας, ο διευθύνων σύμβουλος της Wal-Mart Μάικ Ντιουκ δήλωσε πως πρόκειται για μία «ισχυρή αρχηγό που ξέρει πώς να πετύχει αυτό που θέλει». «Νοιάζεται για τους ανθρώπους και ο ζεστός χαρακτήρας της τής επιτρέπει να χτίζει στέρεες σχέσεις και να επιτυγχάνει λαμπρά αποτελέσματα», τόνισε ο Ντιουκ.
Στο ίδρυμα της Wal-Mart ασχολήθηκε κυρίως με την παγκόσμια πρωτοβουλία για την οικονομική χειραφέτηση των γυναικών, πρόγραμμα που έχει ως στόχο να εντάξει γυναίκες στην αγορά εργασίας. Επίσης, ήταν υπεύθυνη για τα κοινωνικά και περιβαλλοντολογικά προγράμματα του ιδρύματος στην Αφρική. Τέλος, δεν ξεχνάει τη Δυτική Βιρτζίνια και συχνά-πυκνά επισκέπτεται το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας για να δώσει ομιλίες, ενώ πρόσφατα θεσπίστηκε υποτροφία προς τιμήν της για την υποστήριξη φοιτητών που σπουδάζουν πολιτική επιστήμη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: