Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Το «πολιτική χωρίς πολιτικούς» δεν σημαίνει και «πολιτική χωρίς πολιτικό πολιτισμό»


«Πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του Ποταμιού, όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια», το σχόλιο του Σταύρου Θεοδωράκη. «Γιατί άραγε [ο κ. Θεοδωράκης] ενοχλείται και απαντά με παλαιοκομματικές μεθόδους» η απάντηση Κρεμαστινού.

 Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση μαίνεται μεταξύ του επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Κρεμαστινού, με αφορμή την ερώτηση του κ. Κρεμαστινού για τις πηγές χρηματοδότησης του νέου κόμματος.

Απαντώντας με επίσημη γραπτή δήλωση, ο κ. Θεοδωράκης σημειώνει δηκτικά πως «πρέπει να έχεις πολύ θράσος για να θέτεις ερωτήματα για τη χαμηλού κόστους προεκλογική καμπάνια του Ποταμιού, όταν το κόμμα σου έχει φεσώσει τον ελληνικό λαό με 140 εκατομμύρια».

Παράλληλα, σχολιάζει πως «αν ο κ. Κρεμαστινός και οι σύντροφοί του έκαναν, όταν έπρεπε, παρόμοιες ερωτήσεις σε κάποιους συναδέλφους τους στο υπουργικό συμβούλιο, η χώρα δεν θα είχε φτάσει εδώ».

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ποταμιού αφήνει αιχμές για την ακαδημαϊκή αναβάθμιση του κ. Κρεμαστινού κατά την υπουργική του θητεία, κάνοντας μάλιστα λόγο για ταυτόχρονη «αποκατάσταση» συγγενικών προσώπων του τότε υπουργού.

Σε έντονο ύφος ήλθε η απάντηση Κρεμαστινού, με τον πρώην υπουργό Υγείας να κάνει λόγο για «αήθη και συκοφαντική επίθεση προς το πρόσωπό» του.

Απορρίπτοντας τις αιχμές του προέδρου του Ποταμιού για την ακαδημαϊκή του πορεία, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «είναι προφανές πως ο κ. Θεοδωράκης αγνοεί τους βασικούς πανεπιστημιακούς νόμους».

Στρέφοντας δε εκ νέου το βλέμμα του στη χρηματοδότηση του Ποταμιού, ο κ. Κρεμαστινός διερωτάται «γιατί άραγε [ο κ. Θεοδωράκης] ενοχλείται και απαντά με παλαιοκομματικές μεθόδους».

«Θα έπρεπε λοιπόν να είχε καταλάβει ο κ. Θεοδωράκης ότι το Ποτάμι, όπως ακριβώς και τα άλλα κόμματα, δεν θα πρέπει να ενοχλείται όταν του ζητούν να αποκαλύπτει τη χρηματοδότησή του», καταλήγει.


Σχολιασμός: Θεωρείς το ΠΑΣΟΚ βασικό εκπρόσωπο του παλαιοκομματισμού. Παράλληλα θεωρείς ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταχραστεί δημόσιο χρήμα και είχε αδιαφανείς πηγές χρηματοδότησης. Σαν πολιτική θέση, άσχετα το εάν ευσταθεί ή όχι, είναι θεμιτή, ειδικά όταν θέλει ένα καινούργιο κόμμα να πλασάρεται ως κάτι το καινούργιο στην πολιτική σκηνή, την οποία θέλει να αλλάξει και να ανατρέψει. Άλλο αυτό κι άλλο να επιτίθεσαι, με θράσος είναι η αλήθεια, εναντίον του Δημήτρη Κρεμαστινού, ενός επιστήμονα, αλλά κι ενός πολιτικού που χαίρει εκτίμησης και κύρους και ο οποίος ποτέ δεν προκάλεσε με την συμπεριφορά του, ποτέ του δεν συνδέθηκε με τις πρακτικές που έφεραν το ΠΑΣΟΚ σ' αυτή τη δεινή θέση και δεν το λέμε επειδή έμεινε στην ιστορία ως ο "γιατρός του Ανδρέα".

Γιατί επομένως ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτίθεται με τον γνωστό του προσωπικό τόνο εναντίον του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας μάλιστα υπονοούμενα για την ακαδημαϊκή καριέρα του Κρεμαστινού; Γιατί βάζεις τον μετριοπαθή Κρεμαστινό δίπλα σε πολιτικούς που έβλαψαν ηθικά και πολιτικά το ΠΑΣΟΚ; Όλη αυτή η αντιμετώπιση πηγάζει από την κάπως αφοριστική θέση "πολιτική χωρίς πολιτικούς". Κρεμαστινός=ΠΑΣΟΚ=πολιτικό σύστημα, άρα του επιτίθεμαι, παραβιάζοντας και κάπως το όριο πολιτικής αβροφροσύνης που αρμόζει σε πολιτικούς όπως ο Κρεμαστινός. Επειδή ο Κρεμαστινός είναι στο ΠΑΣΟΚ, δεν σημαίνει ότι μπορεί να εξομοιωθεί με τα μπουμπούκια που κάνουν σήμερα κουμάντο, πόσω μάλλον με όσους καπηλεύτηκαν το ΠΑΣΟΚ για ίδιον όφελος.

Επομένως θα ήταν σώφρων εκ μέρους του Θεοδωράκη να κάνει έναν διαχωρισμό στο υποκείμενο που του επιτίθεται κάθε φορά και εκτός αυτού, αν θέλει να φέρει όντως το καινούργιο σητν πολιτική ζωή του τόπου, δεν μπορεί να πολιτεύεται με την κλασσική μέθοδο "ρίχνω λάσπη στον αντίπαλό μου". Με αφορμή όμως αυτή την είδηση, ξαναέρχεται στην επιφάνεια ο τρόπος χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, με το δίλημμα να εντοπίζεται στο εάν πρέπει ή όχι το κράτος να χρηματοδοτεί τα πολιτικά κόμματα και αν ναι με πόσο, αυτό το θέμα είναι πολύ σημαντικότερο από το να κάνω μια αφοριστική επίθεση στον πολιτικό μου αντίπαλο.

Είναι πολιτικό να μπορείς να διακρίνεις διαδρομές και το πολιτική χωρίς πολιτικούς δεν πρέπει να σημαίνει απαραίτητα και πολιτική χωρίς πολιτικό πολιτισμό.



Δεν υπάρχουν σχόλια: