Κυριακή 13 Απριλίου 2014

'Ολης της γης οι πτωχευμένοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η Ελλάδα προς τις αγορές.


Ολης της γης οι πτωχευμένοι ετοιμάζονται να ακολουθήσουν το δρόμο που άνοιξε η Ελλάδα προς τις αγορές. Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου έδωσε σήμα σε χώρες όπως το Πακιστάν, η Σρι Λάνκα, η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές και το Μπουτάν να βγουν για δανεικά στις αγορές.

Την ώρα λοιπόν που την Πέμπτη στο Λονδίνο άνοιγε το βιβλίο προσφορών για την ελληνική ομολογιακή έκδοση, στις αγορές επέστρεφε και το Πακιστάν ύστερα από επτά χρόνια αποκλεισμού, αντλώντας 2 δισ. δολάρια με δεκαετές ομόλογο. Την προηγούμενη μέρα η Ζάμπια εξέδωσε, δεύτερη φορά στην ιστορία της, ομόλογο σε δολάρια και άντλησε 1 δισ. δολάρια. Την Τρίτη στις αγορές βγήκε η Σρι Λάνκα δεύτερη φορά φέτος, ζητώντας 500 εκατ. δολάρια και προσελκύοντας προσφορές για 4,3 δισ. δολάρια, ενώ σύμφωνα με τη «Wall Street Journal», τις επόμενες ημέρες θα επιχειρήσουν έξοδο στις αγορές η Παπούα Νέα Γουινέα, το Μπανγκλαντές και το Μπουτάν. 



Οι ξένοι στήριξαν την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές, όχι μόνο με δημοσιεύματα και θετικές δηλώσεις, αλλά και έμπρακτα καθώς έσπευσαν να αγοράσουν τα χρεόγραφα με τα οποία το Δημόσιο άντλησε 3 δισ. ευρώ μέσω της πώλησης του 5ετούς ομολόγου που λήγει στις 17 Απριλίου του 2019 με κουπόνι 4,75%. 


Τα κεφάλαια αντλήθηκαν με απόδοση 4,95%, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν ισχυρό και ευρύ. Η ζήτηση καθοδηγήθηκε από επενδυτές «real money», κυρίως από το real money της Ηπειρωτικής Ευρώπης και μετά από τη Βρετανία και άλλες χώρες, σημειώνεται στην ανακοίνωση. 
Περίπου το 31% καλύφθηκε από την Ευρώπη εκτός Βρετανίας, το 47% στη Βρετανία και περίπου το 15% σε άλλες χώρες, σύμφωνα με την ανακοίνωση. 

Περίπου το 7% της έκδοσης διανεμήθηκε σε επενδυτές της Ελλάδας. Στο βιβλίο προσφορών υπάρχει ενδιαφέρον από διαχειριστές κεφαλαίων, ασφαλιστικές εταιρείες, συνταξιοδοτικά ταμεία, τράπεζες και άλλους επενδυτές. 

Οι διαχειριστές κεφαλαίων αντιστοιχούν περίπου στο 49% της επενδυτικής βάσης. Ακολουθούν τα επενδυτικά και ασφαλιστικά ταμεία που αντιστοιχούν περίπου στο 4%, τα hedge funds με περίπου 33% και οι τράπεζες με 14%, αναφέρεται στην ανακοίνωση. 
Αν και ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό ποιοι ακριβώς αγόρασαν τα ελληνικά ομόλογα, το πρακτορείο Dow Jones Newswires αναφέρει ότι μεταξύ αυτών είναι οι διαχειριστές κεφαλαίων BlackRock Inc και Invesco Ltd. 

Οι fund managers, με έδρα και οι δύο στις ΗΠΑ, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στη δημοπρασία ομολόγου μέσω εκπροσώπων τους, ωστόσο και οι δύο αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες αναφορικά με τον αριθμό των ομολόγων που αγόρασαν. Η INvesco, με έδρα την Ατλάντα, αγόρασε τα ομόλογα «για δικούς μας ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους λογαριασμούς», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος. 

Την ίδια ώρα ο ξένος Τύπος αν και συνεχίζει τα διθυραμβικά σχόλια για την ελληνική επιστροφή στις αγορές, σιγά σιγά αποκαλύπτει και τους λόγους που η έξοδος της Ελλάδας για δανεισμό μέσω ομολόγων είχε τόσο μεγάλη αποδοχή από τους επενδυτές, αλλά και το ότι η έκδοση ομολόγων δεν σημαίνει και το τέλος της κρίσης και των μνημονίων. 

Σε δημοσίευμά τους οι «New York Times» αναφέρουν ότι «η πώληση πήγε καλά εν μέρει επειδή το επιτόκιο ήταν καλύτερο από εκείνα άλλων χωρών της Ευρώπης και οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η τρόικα δεν θα αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Ενας μακρύς και οδυνηρός δρόμος βρίσκεται μπροστά». 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, «το γεγονός ότι η ασθενέστερη οικονομία της ευρωζώνης μπορεί να δανειστεί και πάλι από τις αγορές, από τις οποίες ήταν αποκλεισμένη, και μάλιστα κατά τρόπο ανεξάρτητο, πέραν της τρόικας, αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης», προσθέτει όμως ότι «η βαθιά ύφεση έχει συρρικνώσει την οικονομία περισσότερο από 25%, δύο διασώσεις έχουν φορτώσει τη χώρα με περισσότερα από 240 δισ. ευρώ και χρειάζεται να υλοποιηθούν πρόσθετες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η «Wall Street Journal», η οποία στο δημοσίευμά της υπογραμμίζει ότι δεν είναι το ίδιο καλά τα νέα και με την οικονομική αναγέννηση της Ελλάδας. «Αξιωματούχοι της Κομισιόν και του ΔΝΤ κατ' ιδίαν δηλώνουν ότι παρά τις ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει "πιάσει πάτο" ύστερα από μια εξαετή ύφεση που έχει στοιχίσει το 25% της παραγωγής της, η επιστροφή σε βιώσιμη ανάπτυξη δεν είναι καθόλου βέβαιη».

Η «General-Anzeiger» της Βόννης εκτιμά ότι «οι διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι αγόρασαν ελληνικά ομόλογα, δεν έδειξαν την εμπιστοσύνη τους στο ελληνικό κράτος, αλλά στη δέσμευση των Ευρωπαίων εταίρων και κυρίως της Γερμανίδας καγκελαρίου να μην αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει. Ως εγγυητής λειτουργεί ο Ευρωπαίος φορολογούμενος και όχι ο Ελληνας». 
Η γερμανική «Welt» υπογραμμίζει ότι «η χώρα είναι τόσο χρεωμένη που δεν μπορεί να μιλάει κανείς για βιώσιμη οικονομική κατάσταση», ενώ το περιοδικό «Der Spiegel» σχολιάζει στην ηλεκτρονική του έκδοση πως μπορεί το γεγονός ότι ανέκτησε και πάλι την εμπιστοσύνη των χρηματαγορών να είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα, όχι όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς, όπως γράφει χαρακτηριστικά, στον κόσμο υπάρχει σήμερα ένα πλεόνασμα κεφαλαίου που αναζητεί επικερδείς επενδυτικές ευκαιρίες. «Στην απεγνωσμένη αυτή αναζήτηση έστω και μικρών αποδόσεων, το κεφάλαιο ρέει ακόμη και σε κερδοσκοπικές επενδύσεις, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: