Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Δήμος Ηρακλείου Αττικής. Προσεγγίζοντας ψηφοφόρους με όλα τα μέσα. Περιστατικά βγαλμένα από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο


Ευφάνταστες μεθόδους χρησιμοποιούν τα επιτελεία των δημοτικών παρατάξεων για να προσεγγίσουν το εκλογικό σώμα. 


Αναδημοσιεύουμε χωρίς παρεμβάσεις από το διαδικτυακό τόπο του συνδυασμού "Δίκτυο Πολιτών - Αξιοπρέπεια, Αντίσταση, Αλληλεγγύη", το ακόλουθο δημοσίευμα: 
  
"Λαγοί" και πετραχήλια. Μέθοδοι που μετέρχονται δημοτικές παρατάξεις για τον « άρτον ..τον επιούσιον» 
Το τελευταίο διάστημα οι δημοτικές παρατάξεις που "κατεβαίνουν" στον "εκλογικό στίβο", χρησιμοποιούν ποικίλες μεθόδους για να προσεγγίσουν τους δημότες-ψηφοφόρους. Απώτερος στόχος φυσικά η χειραγώγηση τους ή αν προτιμάτε η εξασφάλιση της ψήφου τους. 
Τα μέσα που χρησιμοποιούν για να προσεγγίσουν τους ψηφοφόρους δεν είναι πάντα θεμιτά. Μπορεί να είναι καλυμμένα από τον μανδύα της φιλανθρωπίας, της ενημέρωσης, της δημοσκόπησης, της καμπάνιας. Όποιον δούρειο ίππο μπορεί να ετοιμάσει ο καθένας για να μπει στο σπίτι του ψηφοφόρου, τον ετοιμάζει γρήγορα και πρόχειρα και ξεκινά. Έτσι είδαμε κυρίες δημοτικής παράταξης να συγκεντρώνουν υπογραφές δημοτών (μαζί με τα στοιχεία τους, τηλέφωνα κ.λ.π) για να μην ιδιωτικοποιηθεί, λέει, το νερό. 
Είδαμε τον Δήμο να ασφαλτοστρώνει δρόμους, να διοργανώνει εκδρομές για ΚΑΠΗ και βρέφη, όπως και κάθε είδους λαϊκό ή «εξωτικό» φεστιβάλ (υπερκόπωση θα πάθουν περιοδεύοντας σε τελετές και πανηγύρεις). Ακούσαμε και άλλες παρατάξεις που χρησιμοποιούν την μέθοδο της τηλεφωνικής έρευνας ή δημοσκόπησης ρωτώντας π. χ αφελώς: πως σας φαίνονται οι προτάσεις του κ. τάδε υποψήφιου για την συγκοινωνία; 
Οι απαντήσεις που δίνουν οι δημότες ποικίλλουν, πολλές μάλιστα φορές οι κυρίες-ερευνήτριες βρίσκουν το δάσκαλό τους όταν τους απαντούν ότι έχουν υπογράψει επίσημες καμπάνιες για το νερό ή όταν, επιστρατεύοντας το χιούμορ τους οι πολίτες, υποστηρίζουν ότι θέλουν η τοπική συγκοινωνία να λειτουργεί νυχθημερόν και ακατάπαυστα. Άλλοτε πάλι το τηλέφωνο μπορεί να το σηκώσει ένας ειδικότερος από αυτές και τότε αρχίζει το "πανηγύρι". 




Η ακόλουθη μαρτυρία είναι χαρακτηριστική και απολαυστική. «Την περασμένη Πέμπτη το βράδυ μου τηλεφώνησε μια άγνωστη κυρία και με ρώτησε αν θέλω να συμμετάσχω σε μια έρευνα που κάνει. Στην καταφατική απάντησή μου με ρώτησε αν συμφωνώ με την πρόταση του κ. ταδόπουλου να επεκταθεί η δημοτική συγκοινωνία από 8πμ-12μ σε 8πμ-8μμ. 
Της απήντησα ότι θα συμφωνούσα αν ο κ. ταδόπουλος ήταν πρόθυμος να πληρώσει το επί πλέον κόστος. 
-Μα δεν υπάρχει επί πλέον κόστος, μου λέει. 
Και τότε έγινε ο εξής διάλογος: Χρειάζεται ή όχι, της λέω, πρόσθετο κόστος για τον επί πλέον μισθό του οδηγού; Για πετρέλαιο κίνησης; Για φθορά ελαστικών; Για επί πλέον λάδια; Για συντήρηση; Για επισκευές; 

Μα, μου λέει, αυτά καλύπτονται από τους δημοτικούς φόρους και τα τέλη ! Κι όμως, της απαντώ, αυτά τα έσοδα καλύπτουν μόνο τους μισθούς των υπαλλήλων, τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού και τα λειτουργικά έξοδα του Δήμου, κλπ. Έτσι έμειναν ακάλυπτες οι απαιτούμενες δαπάνες για το δεύτερο λεωφορείο. 
Κι εσείς από πού τα ξέρετε όλ' αυτά; Μ' ερωτά. Και τότε της αποκαλύπτω το μυστικό μου: Τα τελευταία 20 χρόνια προτού συνταξιοδοτηθώ εργάστηκα στις Δημόσιες Επιχειρήσεις Αστικών Λεωφορείων. 
Και μου λέει παγωμένη: Βρήκαμε κι έναν άνθρωπο που ξέρει. Αλλά τότε την περίμενε η τελική ψυχρολουσία: Ξέρετε, εγώ υποστηρίζω την κυρία Κατσινοπούλου! 
Την Παρασκευή είχαμε συνέχεια: Με πήρε μια άλλη άγνωστη κυρία που χρησιμοποιούσε όμως το ίδιο ονοματεπώνυμο με την προηγούμενη. Η δεύτερη λοιπόν, κατά πολύ γηραιότερη κυρία, μου δήλωσε ότι και κάνει την ίδια έρευνα κλπ. 
Δυστυχώς της εξέφρασα την απορία μου: μα δεν πήρατε και χθες; Και έτσι έκλεισε με ένα "συγγνώμη λάθος".. 

  Δήμητρα Κουντή 

Δεν υπάρχουν σχόλια: