Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Μήνυμα της Όλγας Γεροβασίλη, υποψήφιας Περιφερειάρχη Ηπείρου, για τις περιφερειακές εκλογές. ''Δύο διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις για την αυτοδιοίκηση και την ελληνική κοινωνία''


Αγαπητές φίλες και φίλοι

Στις εκλογές του Μαΐου θα αναμετρηθούν δύο διαφορετικές αντιλήψεις για την ελληνική κοινωνία και την Περιφερειακή διοίκηση.
Από τη μια πλευρά είναι η αντίληψη που ταυτίζεται με τις νεοφιλελεύθερες λογικές των μνημονίων, με την άγρια λιτότητα, την ανεργία και την εξαθλίωση των εργαζομένων αλλά και τη συσσώρευση κερδών και πλούτου από τα εγχώρια και τα ξένα οικονομικά συμφέροντα.
Από την άλλη, είναι η δική μας αντίληψη, που εκφράζει μία κοινωνία της δικαιοσύνης και της σεισάχθειας. Είναι η δική μας πρόταση που αντιστέκεται στο τσάκισμα των εργαζομένων, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των συνταξιούχων και των νέων, στην εξαφάνιση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην αποδόμηση θεσμών όπως το κοινωνικό κράτος και η δημοκρατική Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Είναι η δική μας θέση που λέει στους κυβερνώντες αλλά και τους τροϊκανούς, στη Μέρκελ, στον Σόιμπλε και στον Φούχτελ, «φτάνει πια».
Γι’ αυτό στις εκλογές αυτές τόσο στην Περιφέρεια και στους Δήμους όσο και στις Ευρωεκλογές οι Έλληνες και οι Ελληνίδες καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των υποψηφίων που εκφράζουν τα συμφέροντα των «πάνω», δηλαδή των εγχώριων και ξένων μεγαλοεπιχειρηματιών, που θησαυρίζουν σε βάρος της Ελλάδας και του λαού της, και εκείνων που εκφράζουν τον λαό και το δικαίωμα όλων των ανθρώπων να ζουν με αξιοπρέπεια.
Οι Πολίτες, γυναίκες και άνδρες, θα κληθούν να επιλέξουν τους Περιφερειάρχες, τους Δημάρχους και τους Ευρωβουλευτές που είτε ταυτίζονται με ένα κοινωνικό πρότυπο το οποίο παραπέμπει σε ένα τεράστιο στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, για όσους εξακολουθούν να δουλεύουν και σ’ ένα τεράστιο Καιάδα, μια φοβερή χωματερή ψυχών, όπου θα πετιούνται οι άνεργοι, είτε να εκλέξουν εκείνους που αγωνίζονται για μία κοινωνία όπου η ανάπτυξη θα είναι στην υπηρεσία όλων των ανθρώπων, όπου η ανταγωνιστικότητα και το κέρδος δεν θα αλέθει τις ζωές των εργαζομένων, αλλά μέσα από θεσμούς κοινωνικής οικονομίας, όπως είναι οι ελεύθερα συνεταιρισμένοι παραγωγοί, θα παλεύουν για μία κοινωνία αλληλεγγύης και συνοχής και όπου τα όνειρα των νέων θα ανθίζουν, και οι ηλικιωμένοι θα ζουν με αξιοπρέπεια και τιμή.
Βέβαια, οι νεοφιλελεύθεροι οπαδοί των μνημονίων, των ιδιωτικοποιήσεων, του ακραίου ατομικισμού, της υπερσυσσώρευσης κερδών από τη μειονότητα των ολιγαρχών, οι εκφραστές, γενικά, των συμφερόντων των «πάνω», θα ζητήσουν  και πάλι την ψήφο του λαού, φορώντας για μία ακόμη φορά τη φιλολαϊκή τους προσωπίδα και την προβιά του πρωτογενούς πλεονάσματος. Θα μιλήσουν για successstory και θα προχωρήσουν σε αγαστή συμφωνία με την τρόικα σε παροχές ελεημοσύνης, προκειμένου να ξεγελάσουν και να υφαρπάξουν την ψήφο των ανέργων, των κατεστραμμένων αγροτών, των κτηνοτρόφων και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που έχουν περιέλθει σε κατάσταση εξαθλίωσης.
Αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε. Πρέπει να ξεσκεπάσουμε τα ψεύδη και τους ψεύτες, αποκαλύπτοντας ότι μετά τις εκλογές έρχονται νέα σκληρά μέτρα, νέες μειώσεις στις συντάξεις, νέα συρρίκνωση των ασφαλιστικών ταμείων, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, καινούργιες ελαφρύνσεις για τους εργοδότες, νέα φορολογική λαίλαπα και βάρη για τους εργαζόμενους, ενώ την ίδια στιγμή οι τράπεζες τις οποίες χρυσοπλήρωσε ο ελληνικός λαός επανα-ιδιωτικοποιούνται.
Γι’ αυτό ο ελληνικός λαός καλείται να μη νομιμοποιήσει με την ψήφο του το νέο άγριο βιασμό του, τη νέα διαπλοκή που διαμορφώνεται, και μάλιστα πολύ χειρότερη της πρώτης, καθώς εξαρτάται από τον ξένο παράγοντα. Ήδη οι Γερμανοί με τους εδώ επιτετραμμένους τους (όπως ο Φούχτελ) αναπτύσσουν δίκτυα επιρροής στο δημόσιο (κυρίως στην τοπική αυτοδιοίκηση), στον επιχειρηματικό, στο μιντιακό και στον πολιτικό τομέα. Πρόκειται για μία νέα, ιδιότυπη νέο-αποικιοκρατική εξάρτηση, καθώς οι αποφάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου περιορίζονται σε ήσσονα ζητήματα, ενώ τα μέγιστα λαμβάνοντα στο Βερολίνο. Η Ζήμενς, τα υποβρύχια, το C4I, τα πούλμαν και τόσα άλλα σκάνδαλα θα ωχριούν μπροστά στα νέα, στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του φυσικού πλούτου, ακόμα και του νερού, με τη νομιμοποίηση της διαρκούς οικονομικής κρίσης!
Γι’ αυτό η ψήφος τόσο των Ηπειρωτών όσο και όλων των Ελλήνων –γυναικών και αντρών, νέων και ηλικιωμένων- δεν έχει μόνο πολιτική, οικονομική και κοινωνική σημασία αλλά και εθνική.
Για να αλλάξει, συνεπώς, ο κόσμος, για να ανατραπεί το καθεστώς των τοκογλύφων του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου, για να ξεφύγει η Περιφέρειά μας από τη φτώχεια απαιτείται μία πολιτική συμμαχία όλων των δυνάμεων της πραγματικής οικονομίας, που εμφορούνται από τις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, του σεβασμού στη φύση και στην ανθρώπινη ύπαρξη, που διέπονται από την κουλτούρα της αδελφοσύνης και της αλληλεγγύης, της αγάπης και των αμεσοδημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.



ΣΥΝΕΠΩΣ, οι Ηπειρώτες και οι Ηπειρώτισσες καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο πολιτικές αντιλήψεις:
Σ’ αυτή που διαμορφώνει ένα θεσμικό πλαίσιο, όπως ο Καλλικράτης, απολύτως προσαρμοσμένο στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές καθώς προχωράει στο ξεπούλημα της περιουσίας των Δήμων και της Περιφέρειας μέσω του ΤΑΙΠΕΔ και την απόδοση της διαχείρισης των υδάτινων πόρων, της ενέργειας και των σκουπιδιών σε ιδιώτες με πελατειακά-κομματικά. Σ’ αυτή που απαξιώνει το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ και περικόπτει τις δαπάνες για την υγεία…
Ή σ’ αυτή που επιδιώκει τη διακοπή της εκποίησης κομβικών παραγωγικών μονάδων όπως η συνεταιριστική Δωδώνη, την ενίσχυση της πρωτογενούς και της δευτερογενούς παραγωγής, την ενδυνάμωση της κοινωνικής οικονομίας (ενώσεις και ομάδες παραγωγών) και τη σύνδεσή της με την ερευνητική δραστηριότητα των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων (με αγροτοδιατροφικό κλάδο, ιατρική, βιομάζα, τουρισμός), όπως είναι η δική μας πρόταση;
Σημειώνεται ότι ο απερχόμενος Περιφερειάρχης, κος Αλ. Καχριμάνης, δυστυχώς ταυτίστηκε με τη νεοφιλελεύθερη αντίληψη των δανειστών και των εγχώριων υποστηρικτών τους. Αυτό εκφράστηκε με την επίθεση στο συνεταιριστικό μοντέλο παραγωγής υπέρ των κερδοφόρων για λίγους, ιδιωτικοποιήσεων, όπως συνέβη στην περίπτωση της  πώλησης της ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ,  αλλά και τη σύνδεσή του με μια απʼ τις καταστροφικότερες επιθέσεις που δέχεται η γαλακτοπαραγωγική κτηνοτροφία, όχι μόνο στην Ήπειρο, αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Οι πολίτες της Ηπείρου καλούνται, επίσης, να επιλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που αντιμετωπίζουν το Φυσικό Περιβάλλον σαν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη,
Και σ’ εμάς που θεωρούμε ότι η οικονομία μπορεί να λειτουργήσει ισόρροπα με τη Φύση, αρκεί να γίνεται σεβαστός ο χρόνος της, η δυνατότητά της να αναπαράγεται αλλά και να αποκαθίστανται οι βλάβες της. Κι αυτό όταν η Περιφέρειά μας είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλλους με πολλές περιοχές Natura.    



Σ’ αυτές τις εκλογές οι πολίτες θα αποφασίσουν για το αν θέλουν έναν αποδυναμωμένο, περιφειαρχι-κεντρικό θεσμό, εξαρτημένο από την κεντρική εξουσία και κυρίως από τον κάθε κ. Φούχτελ, χωρίς πολλές δυνατότητες ουσιαστικής παρέμβασης και δράσης…
Ή ένα θεσμό πιο συλλογικό, διαφανή, δημοκρατικό και με αυξημένη την κοινωνική συμμετοχή (τοπικά δημοψηφίσματα) αλλά και με άρση των ανισοτήτων μεταξύ των ενοτήτων εντός της ίδιας Περιφέρειας αλλά και μεταξύ των Περιφερειών της χώρας. 
Οι πολίτες έχουν να επιλέξουν αφ’ ενός μία αντίληψη που με το πρόσχημα της αντιμετώπισης της φτώχειας προσβάλει τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας μέσω της ελεημοσύνης που συνοδεύεται με έκδηλα ή άδηλα ρατσιστικά στοιχεία…
ή την αντίληψη που θέλει τον άνθρωπο να συν-πάσχει με τους ανθρώπους που υποφέρουν, ανεξάρτητα από φυλετική ή άλλη προέλευση. Που θέλει μία Περιφερειακή διοίκηση που τους επιστρέφει την αξιοπρέπειά τους μέσα από την αξιοποίηση δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης (κοινωνική πολιτική στέγης, τροφής κ.ά.) αλλά, κυρίως, με την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φτώχειας μέσα από την ενίσχυση της κοινωνικής (συνεταιριστικής) οικονομίας και των συμμετοχικών θεσμών τοπικής δράσης(Ανακατανομή πόρων χρηματοδοτικών εργαλείων σε μικρά έργα ωφέλιμα για την κοινωνία,  στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και την ενίσχυση της κοινωνικής οικονομίας).       
Ο δικός μας στόχος είναι να γίνει η Ήπειρος χώρος ανάπτυξης και ζωής για όλους τους κατοίκους της. Αυτό το στοίχημα έχει ως προϋπόθεση τη συμμετοχή των πολιτών, όλων όσοι ζουν και εργάζονται εδώ, των φορέων, και των συλλογικοτήτων, των κινήσεων πολιτών.
Όλων όσοι είναι το κρυφό μας χαρτί στον δύσκολο αγώνα απέναντι στα κατεστημένα συμφέροντα, που με τη στήριξη των  ΜΜΕ, επιθυμούν να μην αλλάξει τίποτε, εκτός από την αύξηση των κερδών τους.

Είναι στο χέρι μας να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.

Να βάλουμε τέλος στο τέλμα.

Όλγα Γεροβασίλη, υποψήφιας Περιφερειάρχης Ηπείρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: