Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Γυναικεία περιτομή, ένα ανατριχιαστικό έγκλημα που πρέπει με κάθε τρόπο να σταματήσει



Διαβάζοντας το βιβλίο της Γουόρις Ντίρι «Τα κορίτσια της ερήμου» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη ο αναγνώστης εμπεδώνει την αίσθηση ότι ο άνθρωπος είναι ένα είδος διαστροφικό, εξαιρετικά επιβλαβές και επικίνδυνο. 



Η συγγραφέας είναι Σομαλή και σε ηλικία πέντε ετών υπέστη την πιο φρικαλέα εμπειρία, τον ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων. Η πρακτική αυτή είναι διαδεδομένη στις αφρικάνικες και αραβικές χώρες, αριθμεί εκατομμύρια θύματα, και είναι ό,τι πιο φρικώδες και ανατριχιαστικό μπορεί να φανταστεί ο νους του ανθρώπου. 

Η οικογένεια νοικιάζει ένα λερό δωμάτιο ξενοδοχείου (παλιά γινόταν στην καλύβα) τέσσερις γυναίκες κρατούν γυμνό και ακινητοποιημένο το κοριτσάκι, και μια τερατώδης γυναικεία ύπαρξη με λεπίδι σκουριασμένο από τα αίματα προηγουμένων χρήσεων κόβει αυτά με τα οποία η φύση το προίκισε για να μπορέσει να λειτουργήσει ως φυσιολογική γυναίκα. Η κλειτοριδεκτομή, που παραπλανητικά ονομάζεται γυναικεία περιτομή, είναι κάτι πολύ περισότερο βάρβαρο από την ξώφαλτση και επιδερμική περιτομή των ανδρών. Το μαχαίρι κόβει ένα όργανο ιδιαίτερα ευαίσθητο και δε σταματά εκεί, συχνά κόβει και τα γύρω, με αποτέλσμα την δια παντός αναπηρία. Το κορίτσι, αν γλιτώσει το θάνατο από μόλυνση, αιμορραγία ή πόνο, θα ζήσει μισερό, στερημένο για πάντα από κάτι που ακόμη και τα ζώα διαθέτουν και χαίρονται. 

Η ανθρώπινη κοινωνία θα πρέπει να φοβάται και να μισεί πολύ τη Γυναίκα για να καταφεύγει σε τέτοια μέσα, προκειμένου να την έχει υποχείρια, πληγωμένη και - γιατί όχι; - εξοντωμένη τελικά. Η Γουόρις Ντίρι, αφού γνώρισε τον απόλυτο πόνο και τη χειρότερη αδικία που μπορεί να υποστεί ένα ανήλικο ανθρώπινο πλάσμα, έγινε ειδική πρέσβειρα των Ηνωμένων Εθνών και ανάλωσε τη ζωή της στο σκοπό αυτό, να κάνει γνωστή αυτή τη φρικαλεότητα με την ελπίδα ότι κάποτε θα σταματήσει. Υψώνει τη φωνή της καταγγέλοντας ότι αυτή η αδιανόητη βαρβαρότητα, που έχει συμμάχους την άγνοια κια τη σιωπή, εξαπλώνεται και απειλεί να εισβάλλει μέσω των Μουσουλμάνων και στην Ευρώπη. Υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 γυναίκες και μικρά κορίτσια έχουν υποστεί η κινδυνεύουν να υποστούν τον FGM (Female Genital Mutilation - ακρωτηριασμός γυναικείων γεννητικών οργάνων) ακόμη και σε ευρωπαϊκές χώρες! Μητέρες που το υπέστησαν μάλλον θα το επαναλάβουν στις κόρες τους, εφ' όσον το θύμα γίνεται μόλις μπορέσει θύτης. 

Πώς θα σπάσει αυτή η αποτροπιαστική αλυσίδα; Με την ενημέρωση, την κινητοποίηση, την παροχή ασύλου στις υπάρξεις που κινδυνεύουν, την κατάλληλη νομοθεσία. Μόνο η Γαλλία έχει θέσει μέχρι στιγμής την απάνθρωπη αυτή πρακτική εκτός νόμου. Η Γ. Ν. παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για τη νομική κατάσταση σε άλλες χώρες, καθώς και διευθύνσεις και τηλέφωνα φορέων στους οποίους μπορεί να καταφύγει ένα νέο κορίτσι ή μια γυναίκα αν απειλείται. 

Το θέμα είναι τεράστιο και θεωρώ καθήκον μας να επανέλθουμε. Η αφύπνιση αποτελεί χρέος όλων μας. Ο καθένας ας βάλει το πετραδάκι του, όπου και όπως μπορεί. 


Βασιλική Πιτούλη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς με το συνδυασμό «Δύναμη ελπίδας - Συμμαχία πολιτών Κηφισιάς Ν. Ερυθραίας Εκάλης» και υποψήφιο δήμαρχο το Γιώργο Θωμάκο

Δεν υπάρχουν σχόλια: