Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Το νομικό, πολιτικό και ηθικό δίλημμα στην υπόθεση Μπουτάρη

Με τροποποίηση του άρθρου 26 του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών που ψηφίστηκε χθες, ημέρα απεργίας των δημοσιογράφων, από τη Βουλή, ο υπουργός Εσωτερικών με τη σύμφωνη γνώμη των κυρίων Κουκουλόπουλου και Ντόλιου από το ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΔΗΜΑΡ, ήραν το κώλυμα εκλογιμότητας του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.

Συγκεκριμένα, με τη νέα ρύθμιση το 18μηνο που έθετε ο «Καλλικράτης» ως όριο για την παραίτηση από θέση επικεφαλής σε οργανισμούς του Δημοσίου που βρίσκονται στα όρια του δήμου που εκλέγονται, έγινε μόλις ένας μήνας! Το γεγονός προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης που αφού τόνισαν ότι πρόκειται για διάταξη που αφορά τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, ζήτησαν, αν μη τι άλλο, η συγκεκριμένη ρύθμιση, καθώς έρχεται 40 ημέρες πριν τις εκλογές του Μαΐου, να ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Να σημειωθεί ότι λόγω παράλειψης του δημάρχου Θεσσαλονίκης και των νομικών του συμβούλων παραιτήθηκε μόλις τον περασμένο Νοέμβριο από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζει κώλυμα εκλογιμότητας.


Σχολιασμός: Προκαταβολικά να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτό το ποστ το γράφουμε με κάποια συναισθηματική προκατάληψη προς το πρόσωπο του Μπουτάρη, παρ' όλα αυτά θα προσπαθήσουμε να δούμε το ζήτημα όσο γίνεται αμερόληπτα και σφαιρικά.

Σύμφωνα με το παλαιό πλέον άρθρο 26 του "Καλλικράτη"  μεταξύ των κωλυμάτων και των ασυμβιβάστων με τη θέση του δημάρχου ή του υποψηφίου δημάρχου περιλαμβάνονται και όσοι διετέλεσαν πρόεδροι διοικητικών συμβουλίων ΝΠΔΔ, κρατικών ΝΠΙΔ και δημοσίων επιχειρήσεων στους δήμους, που έχουν την έδρα τους τα εν λόγω νομικά πρόσωπα.  Στα πραγματικά περιστατικά τώρα, ο Μπουτάρης τοποθετήθηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου τον Αύγουστο του 2011, με απόφαση του τότε υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου, θέση από την οποία παραιτήθηκε στις 20/11/2013, δηλαδή περίπου 6 μήνες πριν από τις εκλογές, όταν το ίδιο άρθρο απαιτούσε παραίτηση 18 μήνες πριν από τις εκλογές.

Είναι προφανής η σκοπιμότητα της αντιπολίτευσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης να επισημάνει το παραπάνω κώλυμα. Η αλήθεια είναι ότι για να μην πάρει ο Μπουτάρης τις εκλογές, θα πρέπει να μην κατέβει καν. Από την άλλη όμως οφείλουμε να επισημάνουμε την αμέλεια του ίδιου και των συνεργατών του, δημοτικών συμβούλων και επιστημονικών συνεργατών. Είναι τόσο προφανές το κώλυμα, που νομικά ο Μπουτάρης δεν έπρεπε να αποδεχτεί τη τιμητική πρόταση Γερουλάνου ή και να την αποδεχτεί να παραιτηθεί κάπου στις αρχές του 2012 και όχι τον Νοέμβριο του 2013. Νομικά λοιπόν υπήρχε ένα καραμπάμ κώλυμα, το οποίο δυστυχώς για να ξεπεραστεί επιστρατεύτηκε ο Βενιζέλος και το ΠΑΣΟΚ, που με το γνωστό του θεσμικό αρπακολλίκι άλλαξε το επίμαχο άρθρο προς όφελος καθαρά του Μπουτάρη, για να μην γελιόμαστε. 

Στο πολιτικό ζήτημα τώρα, όλοι οι παροικούντες στην Ιερουσαλήμ ήξεραν ότι ο Μπουτάρης θα είναι ξανά υποψήφιος, μήνες τώρα. Κανένας όμως δεν βγήκε ανοιχτά να επισημάνει αυτό το καραμπινάτο κώλυμα, παρά μόνο ένα μήνα πριν από τις εκλογές. Είχαν με άλλα λόγια ένα όπλο στα χέρια τους, το οποίο και χρησιμοποίησαν την κατάλληλη στιγμή, όταν έβλεπαν ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν χάνεται με τίποτα. Ωστόσο η ίδια η ΝΔ, με την αλλαγή του άρθρου 26, ουσιαστικά επικυρώνει το προβάδισμα Μπουτάρη στη Θεσσαλονίκη, εις βάρος του δικού της υποψηφίου Καλαφάτη, ενώ και το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου "πουλά εξυπηρέτηση" στον Μπουτάρη, αφού χωρίς το οκ του Βενιζέλου, μάλλον ο Μπουτάρης θα παραιτείτο από την κούρσα. Το επικίνδυνο ποιο είναι τώρα; Σε περίπτωση επανεκλογής του Μπουτάρη, ΝΔ-ΠΑΣΟΚ Βενιζέλου να τον "κοντύνουν" πολιτικά, μόνο και μόνο επειδή του έκαναν την εξυπηρέτηση και Μπουτάρης με δουλείες και αλυσίδες δεν είναι Μπουτάρης, απλά.

Όσον αφορά τέλος το ηθικό σκέλος: Είναι ο Μπουτάρης εξαιρετικά δημοφιλής και συμπαθής; Είναι. Θέλει να τον δει μεγάλο μέρος μέρος της κοινής γνώμης ξανά Δήμαρχο Θεσσαλονίκης; Θέλει. Έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τους Καλαφάτη και Σία; Έχει. Ωστόσο η υποψηφιότητα Μπουτάρη κηλιδώθηκε, με εντολή Σαμαρά-Βενιζέλου. Προσπαθώντας να ερμηνεύσουμε το πνεύμα αυτού του κωλύματος, ουσιαστικά τι σου λέει: Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια περίοπτη κρατική θέση για ίδιον όφελος σε μια εκλογική περιφέρεια, προκειμένου να μην χρησιμοποιήσεις τα πλεονεκτήματα που απορρέουν απ' αυτή. Εν προκειμένω, ο Μπουτάρης απέκτησε πολιτικά οφέλη απ' αυτή τη θέση; Όχι. Περίμενε να γίνει γνωστός απ' αυτή τη θέση; Ούτε. Του δόθηκε η ευκαιρία να ασκήσει επιρροή αθέμιτη λόγω αυτής της θέσης; Δεν χρειαζόταν, αφού ήταν Δήμαρχος και αφού ήθελε να το κάνει, θα το έκανε από εκεί και όχι από τη θέση του Προέδρου του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Λογικά, όταν ο Γερουλάνος διόρισε τον Μπουτάρη σ' αυτή τη θέση, το έκανε εν είδει τιμής προς τον Μπουτάρη, για να μην καταλήξει αυτή η θέση να είναι μια πάγια αργομισθία ενός προσώπου που μπορούσε να την χρησιμοποιήσει ύστερα. Στην περίπτωση που ένα πρόσωπο πλην του Δημάρχου, ας υποθέσουμε ένας καλλιτέχνης, διοριζόταν Πρόεδρος του Φεστιβάλ με τον τρόπο που διορίστηκε ο Μπουτάρης και παραιτείτο με το τρόπο που παραιτήθηκε ο Μπουτάρης, τότε το κώλυμα του άρθρου 26 θα ήταν απτό, εξάλλου για τέτοιες περιπτώσεις θεσπίστηκε. Από τη στιγμή όμως που διορίστηκε ο Δήμαρχος, που έχει ήδη εκλεγεί, το κώλυμα του άρθρου 26 κατά το πνεύμα του δεν ανταποκρίνεται στο σκοπό του.

Όπως και στην περίπτωση των ευρωεκλογών είχαμε πει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η πολιτική και συνταγματική ηθική και να μην αλλάξει ο εκλογικός νόμος διεξαγωγής του, όπως είχαμε υπερασπιστεί και την μη αλλαγή της ημερομηνιών διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών, έτσι και τώρα μας στεναχωρεί που ο Μπουτάρης χρησιμοποίησε την πρακτική Σαμαρά-Βενιζέλου για να να είναι ξανά υποψήφιος. Θα σε ρωτήσει κάποιος εύλογα: Και θα έχανε η Θεσσαλονίκη έναν τέτοιο Δήμαρχο, καταλήγοντας στην αγκαλιά του Καλαφάτη και για 5 χρόνια κιόλας; Η απάντηση σ' αυτό το ερώτημα είναι δύσκολη, αλλά ο Μπουτάρης είναι πέρα από αξιώματα και θητείες, είναι ιδέα και παράδειγμα του πολιτεύεσθαι, που ξεπερνά τα καθιερωμένα. Δυστυχώς στην περίπτωση του έγινε η συμπαιγνία της υποκρισίας, σε συνδυασμό με την αφέλεια του ίδιου και των συνεργατών του. 

Δεν είμαστε σε θέση να υποδείξουμε τι έπρεπε να κάνει ή όχι ο Μπουτάρης και δεν ξέρουμε τι θα κάνει στο προσεχές διάστημα. Αν ήμουν στη θέση του μπορεί και να μην κατέβαινα στις εκλογές. Δεδομένου όμως ότι η προθεσμία κατάθεσης συνδυασμών λήγει στις 30 Απριλίου, 18 ημέρες πριν από τις εκλογές, ίσως για την αλητεία, είχα την ιδέα να κατέβω δημοτικός σύμβουλος, με επικεφαλής ένα νέο παιδί. Λογικά και σ' αυτή την περίπτωση η παράταξη Μπουτάρη θα κέρδισε τις εκλογές με τα τσαρούχια, έχοντας στο πλευρό της το ηθικό πλεονέκτημα και κάποια στιγμή, μέσα στο 2015 ο Δήμαρχος θα παραιτείτο, με τον Μπουτάρη να αναλαμβάνει και πάλι τα ηνία μέχρι το 2019, προετοιμάζοντας μάλιστα και τη διάδοχη κατάσταση, αφού ο ίδιος έχει πει ότι θα είναι η τελευταία του θητεία ως δήμαρχος.

Όπως και να χει, ο Μπουτάρης έχει να λύσει μια δύσκολη, μετεκλογική εξίσωση, καλούμενος να κάνει την υπέρβαση. Επειδή το πρόσωπο αυτό είναι χαρισματικό και έχει την ικανότητα να μας "κουφαίνει" ευχάριστα, μπορεί η διαδρομή να έχει μπόλικες εκπλήξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: