Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας θα τελειώσει έπειτα από 84 χρόνια. Διεκόπη στο τρίτο λεπτό τον Δεκέμβριο του 1930 και συνεχίζεται στις 11 Μαΐου 2014!

Ενας ποδοσφαιρικός αγώνας θα τελειώσει έπειτα από 84 χρόνια!

Οι ομάδες φωτογραφίζονται πριν από τον αγώνα της 7ης Δεκεμβρίου 1930 μεταξύ του Λαίλαπα Χίου και της Καρσιγιακά Σπορ

Μια ξαφνική νεροποντή το απόγευμα της Κυριακής 7 Δεκεμβρίου του 1930 ήταν η αιτία για να διακοπεί ο ποδοσφαιρικός αγώνας που διεξαγόταν στο γήπεδο Μεζάρια της Χίου παρουσία 1.500 θεατών.

Η σημερινή ομάδα της Καρσιγιακά Σπορ

Το φιλικό παιχνίδι μεταξύ του Λαίλαπα Χίου και της Καρσιγιακά Σπορ Σμύρνης βρισκόταν μόλις στο τρίτο λεπτό όταν καταρρακτώδης βροχή διέκοψε άδοξα τον πρώτο επί ελληνικού εδάφους αγώνα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μετά τα θλιβερά γεγονότα του 1922, προς απογοήτευση των παρευρισκομένων.

Η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου αγώνα αναμένεται να γίνει 84 χρόνια μετά από το σημείο που είχε σταματήσει τότε. «Ο αγώνας πρόκειται να διεξαχθεί το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαΐου στο Φαφαλίειο στάδιο Χίου και θα αρχίσει από το 3ο λεπτό» αναφέρει στο «Βήμα» ο εμπνευστής της ιδέας αυτής και συγγραφέας κ. Γιάννης Μακριδάκης.

Η ιδέα και η προσπάθεια
Η όλη ιδέα της «ολοκλήρωσης» αυτού του αγώνα δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας που πραγματοποιούσε επί 8 χρόνια ο κ. Μακριδάκης για τη συγγραφή του βιβλίου του «10.516 μέρες, ιστορία της νεοελληνικής Χίου, 1912-1940».

«Αποδελτιώνοντας τα σχετικά δημοσιεύματα αισθάνθηκα μια μεγάλη απογοήτευση για αυτή την άδοξη διακοπή του αγώνα και ένιωσα την εσωτερική ανάγκη να ολοκληρωθεί έστω και έπειτα από πολλά χρόνια» εξηγεί ο κ. Μακριδάκης. «Το 2006 όμως διαπίστωσα ότι ο Λαίλαπας Χίου δεν υπήρχε από τη δεκαετία του 1980. Το 2009 όμως το ποδοσφαιρικό σωματείο "επανιδρύθηκε" και έτσι επικοινώνησα με τον κ. Παναγιώτη Δημητρακόπουλο εξηγώντας του την ιδέα για την επαναδιοργάνωση εκείνου του αγώνα» εξηγεί ο κ. Μακριδάκης.

Η πρωτοβουλία αυτή παρέμεινε «κλεισμένη» στο ντουλάπι του χρόνου ως το καλοκαίρι του 2012, όταν ο τότε εθελοντής προπονητής της ομάδας κ. Μιχάλης Κωττάκης επισκέφθηκε την ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Χίο, και έμαθε την ιδιαίτερη ιστορία του αγώνα της 7ης Δεκεμβρίου 1930. Αφήνοντας την Αγγλία εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Χίο και άρχισε να υλοποιεί την ιδέα του κ. Μακριδάκη.

«Από την πρώτη στιγμή προσπαθήσαμε να έρθουμε σε επαφή με τη διοίκηση της Καρσίγιακα Σπορ για να τους ενημερώσουμε για την επιθυμία μας να επαναδιοργανώσουμε εκείνο τον ιστορικό αγώνα. Παρά τις αρχικές δυσκολίες επικοινωνίας που αντιμετωπίσαμε, η διοίκηση της ομάδας έδειξε τον ενθουσιασμό της για την ολοκλήρωση του αγώνα» λέει ο κ. Κωττάκης.

«Θα είναι ένας αγώνας καθαρά συμβολικός και με χαρακτήρα αντιρατσιστικό, ο οποίος θα προάγει μόνο τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ των λαών. Γιατί ακόμα και σε δύσκολες καταστάσεις όπως εκείνες του πολέμου οι άνθρωποι ήταν φίλοι μεταξύ τους» επισημαίνει ο κ. Μακριδάκης.

Το ιστορικό του αγώνα του 1930
Η ομάδα της Καρσιγιακά Σπορ το 1930

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των τοπικών εφημερίδων της εποχής, η τουρκική ομάδα είχε ναυλώσει πλοίο και ερχόταν από τη Σμύρνη «εν χορδαίς και οργάνοις» μαζί με εκατοντάδες φιλάθλους της, θεσμικούς παράγοντες της Σμύρνης, αλλά και σύσσωμη τη διοίκηση του Επιμελητηρίου καθώς και πολλούς επιχειρηματίες με σκοπό τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με το νησί του Αιγαίου.

Οι παίκτες της Καρσιγιακά Σπορ μαζί με την υπόλοιπη αποστολή κατέφθασαν το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου αντικρίζοντας μια σημαιοστολισμένη προκυμαία με τα χρώματα και τα εθνικά σύμβολα των δύο χωρών.

«Ο δήμος της Χίου είχε οργανώσει μια πανηγυρική υποδοχή των Τούρκων, ενώ στη συνέχεια είχαν παραθέσει επίσημο γεύμα σε όλη την αποστολή. Επίσης το πρόγραμμά της περιελάμβανε μια ξενάγηση στην πόλη της Χίου και παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με στόχο την προώθηση της φιλίας των δύο λαών οκτώ μόλις χρόνια μετά τα γεγονότα της Σμύρνης, στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής ατμόσφαιρας των σχέσεων φιλίας μεταξύ Ελευθερίου Βενιζέλου και Κεμάλ Ατατούρκ» υπογραμμίζει ο κ. Μακριδάκης.

Μετά την άδοξη διακοπή του αγώνα δεν υπήρχε κάποια κίνηση των δύο πλευρών ώστε να ολοκληρωθεί, ενώ στη συνέχεια είχαν διεξαχθεί και άλλοι αγώνες με ομάδες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

Την Κυριακή 11 Μαΐου τα εναπομείναντα λεπτά
Ετσι λοιπόν, όπως και τότε η τουρκική αποστολή μαζί με τους παράγοντες και τους φιλάθλους θα ταξιδέψουν με ναυλωμένο καράβι από τη Σμύρνη στη Χίο το Σάββατο 10 Μαΐου 2014  για να «παίξουν» το απόγευμα της Κυριακής 11 Μαΐου τα εναπομείναντα 87 λεπτά της αναμέτρησης.

«Η ολοκλήρωση του αγώνα είναι μια οφειλή προς την ιστορία» σχολιάζει ο κ. Μακριδάκης και η οποία θα «εκπληρωθεί» 84 χρόνια μετά στο Φαφαλίειο στάδιο.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια παραμονής της τουρκικής αποστολής στο νησί ο Λαίλαπας Χίου, ως οικοδεσπότης, αναμένεται να οργανώσει ανάλογες εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν την ξενάγηση των τούρκων επισκεπτών στο νησί. 

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων αυτών θα ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα από τους διοργανωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: