Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Έφυγε ο Καραμανλής και άφησε τον Προκόπη αμανάτι, να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις

pavlopouloskaramanlis.jpg

Σερφάροντας σε αγορεύσεις πολιτικών στο ελληνικό κοινοβούλιο, βρέθηκα αντίκρυ με μία αγόρευση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου [9-4-2013] η οποία συναντά τη μεταρρύθμιση και αλλάζει στενό! Παραθέτω απόσπασμα στο οποίο συνοψίζει την άποψή του για τον Καλλικράτη:

... Επιτέλους, δεν θέλω να νομίζουν οι συνάδελφοι από το ΠΑΣΟΚ ότι αυτή τη στιγμή βάλλω εναντίον τους, διότι στηρίζουν την Κυβέρνηση. Στηρίζουν την Κυβέρνηση, γιατί είναι στοιχειώδης υποχρέωση και δική τους την Κυβέρνηση αυτή, που είναι και δική τους Κυβέρνηση από πλευράς εμπιστοσύνης, να τη βοηθήσουν για να βγούμε από το τέλμα, στο οποίο οδηγηθήκαμε. Δεν εννοώ να μην το επαναλαμβάνω, ιδίως όσον αφορά τον «Καλλικράτη», γιατί κινδυνεύουμε -σας είπα- να ξεχάσουμε τα αυτονόητα. Είχε προειδοποιηθεί η Κυβέρνηση Παπανδρέου και ο κ. Ραγκούσης ότι δεν μπορούσε αυτό να βγει πέρα...

Ως αρμόδιος Υπουργός το τόνιζα από το Νοέμβριο του 2008 ότι δεν μπορεί να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση με αυτήν την κρίση που έρχεται. Και ύστερα λένε για το αν είχαμε προειδοποιήσει τον κόσμο, τον ελληνικό λαό και γενικότερα τη Βουλή.
Και την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, παρόντος του κυρίου Παπανδρέου, τους είχα προειδοποιήσει τι έρχεται και ότι δεν μπορεί να γίνουν, επειδή δεν υπήρχαν οι αναγκαίοι πόροι. Ο κ. Κακλαμάνης είναι εδώ, που ως πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ το γνώριζε την εποχή εκείνη. Ενώ συμφωνούσαν τότε, έρχονται και φέρνουν τον «Καλλικράτη». Επάνω συζητούσαμε και λέγαμε: «Πού είναι οι πόροι; Πού είναι το πρόγραμμα «Ελλάδα»»; Ας μου φέρνατε αυτήν την ώρα το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο προϋποθέτει ισχυρούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και πόρους. Οι πόροι θα έρχονταν κάποτε εξ ουρανού, αρκεί να πέρναγε ο «Καλλικράτης» για να ικανοποιήσουμε την πολιτική μας μεγαλομανία!

Να, λοιπόν, τα αποτελέσματα. Ποιος «Καλλικράτης»; Μια φορά ήλθε ο «Καλλικράτης» και όλοι οι υπόλοιποι νόμοι είναι διόρθωση ημαρτημένων της εποχής, για να θυμίζει το ανέκδοτο με το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο ο «Καλλικράτης». Χαίρεσαι δυο φορές, μια φορά που το παίρνεις και μια φορά που το ξεφορτώνεσαι.
Ε, λοιπόν, αυτά πρέπει να μας διδάσκουν ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις δεν γίνονται για να ικανοποιήσουμε φιλοδοξίες ούτε για να πετάξουμε τις ευθύνες στους επόμενους. Έτσι ήξερα να κάνω κι εγώ μεταρρυθμίσεις. Όμως, προτίμησα την οδό της σταθερότητας βλέποντας το «τσουνάμι» που έρχεται...

Σχόλιο: 

Είναι πράγματι απίθανος ο Υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Καραμανλή, ο οποίος είχε προαναγγείλει και δεσμευτεί για την περίφημη διοικητική μεταρρύθμιση, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ''στόχος είναι οι λιγότεροι και ισχυρότεροι δήμοι με συναίνεση και αυτή είναι η διαφορά με το παρελθόν''. Είναι ο ίδιος ΥπΕς που πάγωσε τη μεταρρύθμιση ελλείψει 4,2 δις [Νοέμβριος 2008]. Βέβαια, ένας πρώτος βασικός λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση ΓΑΠ με Υπουργό Εσωτερικών και αρχιτέκτονα του Καλλικράτη τον Γιάννη Ραγκούση, προχώρησε στη διοικητική μεταρρύθμιση ήταν οι διαρθρωτικές ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, οι οποίες, σύμφωνα με όλες τις εκθέσεις για την Ελληνική οικονομία, αποτελούσαν έναν από τους βασικότερους ανασταλτικούς παράγοντες για την επίτευξη υψηλών ρυθμών οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Η Ελλάδα στηριζόταν σε ένα περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης γεμάτο ανισότητες καθώς οκτώ από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας μας συγκέντρωναν ΑΕΠ κάτω από το 75% του κοινοτικού μέσου όρου.

Αν, δηλαδή, η Ελλάδα είχε ένα λόγο να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, θα ήταν λόγω της οικονομικής κρίσης και θα αποσκοπούσε στη δημιουργία ενός νέου αυτοδιοικητικού μοντέλου με πραγματικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά. Υποθετικά, αν ο κύριος Παυλόπουλος παρέμενε ΥπΕς θα μας κρατούσε στον χρεοκοπημένο Καποδίστρια μέχρι το 2020 ή και περαιτέρω, μέχρι δηλαδή να βρει τα 4,2 δις, τρομάρα του;

Παρακολουθώντας το παραλήρημα Παυλόπουλου, με σκοπό να καλύψει την ανεπάρκειά του να προχωρήσει στη μεγάλη αυτή διοικητική μεταρρύθμιση, θέλω να επισημάνω πως ο δεύτερος λόγος που έγινε ο Καλλικράτης ήταν να εξοικονομηθούν -και όχι να σπαταληθούν- πόροι. Σήμερα, δεν επιβαρύνουν με τη μισθοδοσία τους τον Έλληνα φορολογούμενο περισσότερα από 10.000 καλά αμειβόμενα αιρετά στελέχη και συνεργάτες τους, ενώ χιλιάδες λιγότεροι συμβασιούχοι προσλαμβάνονται κάθε χρόνο. Η εξοικονόμηση αυτή δεν προέκυπτε μόνο από περικοπές αλλά και από τον εξορθολογισμό στις δαπάνες καθώς και τη διαφάνεια στις προμήθειες. Αλλά τι να περιμένει κανείς από τον Αλογοσκούφη και την οικονομική του μελέτη στο θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης; [θυμίζουμε δείγματα γραφής -> [ Ο Αλογοσκούφης συνέταξε τον Π/Υ του 2009, αλλά δηλώνει μη υπεύθυνος για το έλλειμμα της χρονιάς ].

Aν, βέβαια, δεν είχαμε κάποια στοιχεία από την εφαρμογή του Καλλικράτη, ο Παυλόπουλος θα τον είχε μεταμφιέσει σε απόγονο του σατανά. Ευτυχώς, υπάρχουν τεκμήρια.

''Η προ-Καλλικράτη αυτοδιοίκηση αύξανε κάθε χρόνο το δημοσιονομικό έλλειμμα με αποκορύφωμα το 2010 όταν και προκάλεσε 500 εκ. ευρώ έλλειμμα στον προϋπολογισμό . Μετά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της μεταρρύθμισης , στο τέλος του 2011 , η αυτοδιοίκηση συνεισέφερε στον προϋπολογισμό 35 εκ. Ευρώ πλεόνασμα''! 
''Tο 2012 οι δυο βαθμοί αυτοδιοίκησης και αυτός της αποκεντρωμένης κρατικής διοίκησης επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό -άρα τον φορολογούμενο- με 50% λιγότερες επιχορηγήσεις σε σύγκριση με το 2009, χωρίς να σταματήσουν να προσφέρουν με την ίδια ένταση τον ίδιο όγκο υπηρεσιών και έργου τόσο απαραίτητων για το κοινωνικό σύνολο''.
''Τέτοια μείωση δεν έχει επιτευχθεί σε κανέναν άλλο τομέα της γενικής κυβέρνησης. Συνολικά δε, είναι αμφίβολο εάν θα ξεπεράσει τα 2,5 δις ευρώ το κόστος λειτουργίας των ΟΤΑ για το 2012''.

Ένα τελευταίο μα ίσως και το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η θωράκιση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας διαμέσου της διοικητικής μεταρρύθμισης. Δε θα επεκταθώ περαιτέρω διότι τα σημεία διαφάνειας και αξιοκρατίας θα γεμίσουν τον Παυλόπουλο με αλλεργικά εξανθήματα.

Κλείνοντας, θυμάμαι τον Παυλόπουλο ως έναν πολιτικό άντρα που κρατά το λόγο του και παραπέμπω στη δήλωσή του πως θα φύγει όταν φύγει και ο Καραμανλής. Δυστυχώς, είναι ακόμη εδώ και μάλιστα μάς κάνει και τον διορατικό, λέγοντας ''όμως, προτίμησα την οδό της σταθερότητας βλέποντας το «τσουνάμι» που έρχεται''. 

-Δίπλα ήσουν Προκόπη μου στο τσουνάμι, κρύβεται ο ελέφαντας πίσω από την παπαρούνα;
218E7540948E55A2CF9C867BE8667820.jpg

σ.σ.: Η μόνη φορά που η Μέρκελ έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα ήταν για την αυτοδιοικητική μεταρρύθμιση. Μάλλον του ΄μεινε του Προκόπη το αντιμνημονιακό του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: