Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

''Μακριά από το Πωγώνι η ΕΟΖ''. Το μήνυμα της ενημερωτικής εκδήλωσης από την Ομάδα Πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι.


Με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο που μπορούσαν έδειξαν τα μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας κατά της δημιουργίας ΕΟΖ στο Πωγώνι την πλήρη αντίθεσή τους σε μια τέτοια προοπτική αφήνοντας μάλιστα αιχμές και κατά του Δημάρχου Κώστα Καψάλη και της δημοτικής αρχής για τις μέχρι σήμερα κινήσεις τους στο θέμα αυτό, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Συνεδριακό Κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου (πρώην ΕΛΚΕΠΑ).Στο πλευρό τους και οι ομιλητές που είχαν προσκληθεί να συνδράμουν με τις απόψεις τους για τα δεινά που όπως υποστήριξαν θα φέρει σε όλη την Ήπειρο μια πιθανή ΕΟΖ στο Πωγώνι, αλλά και του καταστήματος κράτησης λαθρομεταναστών, όπως σχεδιάζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στην Κακαβιά.

 Εκ μέρους της πρωτοβουλίας ο Παναγιώτης Τσούνης σημείωσε ότι αφορμή για τη συγκεκριμένη εκδήλωση στάθηκε η τροπολογία που καταθέτει ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης για τις απαλλοτριώσεις, που σύμφωνα με τα μέλη της πρωτοβουλίας προετοιμάζει το έδαφος για την εγκατάσταση ξένων επιχειρήσεων και τις επενδύσεις ξένων με χρηματοδότηση από το ελληνικό ΕΣΠΑ.Ο κ. Τσούνης υπογράμμισε πως η δημοτική αρχή δεν θα μπορέσει να θέσει τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις και τόνισε πως η υπόθεση εναποτίθεται πλέον στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου σχετικά με τις ΕΟΖ και τις επιπτώσεις τους στην περιοχή.«Μπορεί να μην γνωρίζουνε όλοι τι σημαίνει ακριβώς Ειδική Οικονομική Ζώνη (ΕΟΖ). Το πιο τραγικό όμως είναι ότι δεν γνωρίζουν τίποτα ούτε και οι κάτοικοι των περιοχών που τους αφορά άμεσα, που ο τόπος τους έχει επιλεγεί από κάποιους, για αυτόν τον σκοπό, για την δημιουργία ΕΟΖ», είπε ο κ. Τσούνης και συνέχισε «υπάρχουν όμως και οι θιασώτες της ΕΟΖ, που προσπαθούνε να μας πείσουν ότι η ΕΟΖ Πωγωνίου, ειδικά του Πωγωνίου , θα είναι διαφορετική απ ότι είναι οι αντίστοιχες του Μπαγγλατές, του Πακιστάν, της Ουκρανίας, της Κίνας κλπ. γιατί αυτοί έχουν λέει τρομερές δυνατότητες (αλλά και ικανότητες προφανώς ) να θέσουν κόκκινες γραμμές και όρους».Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι σε κανένα άλλο κράτος της Ε.Ε δεν τόλμησαν να δημιουργήσουν ΕΟΖ και πως το πρώτο πείραμα τους αρχίζει από την Ελλάδα, άσχετα αν επισήμως η Ε.Ε. έχει απορρίψει μια τέτοια προοπτική.

Από την πλευρά του ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κούικ που ήταν ένας εκ των ομιλητών σημείωσε: ««Τα σχέδια της μνημονιακής συγκυβέρνησης Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη σε συνδυασμό με τους εδώ απεσταλμένους της μερκελικής κομαντατούρ, όπως ο Φούχτελ ή ο Ράιχενμπαχ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή σε μία γη που έχει αποδόσει-μέσα σε όλα- και τους σημαντικότερους Έλληνες πατριώτες και ευεργέτες.


Η Ήπειρος δεν θα γίνει ούτε Πακιστάν ούτε ινδική τενεκεδούπολη.
Και αυτό που λέω ισχύει ακόμα περισσότερο για την περιοχή της Θράκης καθώς εκεί είναι γνωστές οι ορέξεις των Τούρκων «επενδυτών» και των Γερμανών τραπεζιτών, που θέλουν με το φτηνό εργατικό δυναμικό από τα εκεί κέντρα των λαθρομεταναστών, να κοσσοβοποιήσουν όλη την περιοχή».Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Καραγιάννης του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος στην ομιλία του μεταξύ άλλων επισήμανε τα εξής: «Δε μας φτάνει το «σώσιμο» που μας έχουν κάνει ως τώρα οι μνημονιακές κυβερνήσεις, έρχεται να προστεθεί κι αυτό της δημιουργίας ΕΟΖ στο Δήμο Πωγωνίου. Αφού δεν μπορεί με μιας να γίνει ΕΟΖ όλη η Ελλάδα, ας είναι για αρχή μόνο σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας. Πλανώνται αν νομίζουν ότι η τεράστια ανεργία της περιοχής θα οδηγήσει τους κατοίκους να συναινέσουν στο να γίνει το Πωγώνι κάτι που να θυμίζει χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, της Αφρικής ή της Ανατολικής Ευρώπης».Τέλος και ο Μίλτος Μπούκας εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων επιχειρηματολόγησε κατά των ΕΟΖ ενώ ζήτησε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου για το θέμα, αλλά και την άμεση δημόσια τοποθέτηση όλων των πολιτικών φορέων της περιοχής αλλά και των κομμάτων προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους.

Κόκκινες γραμμές και από τον δήμο
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι θέσεις που ανέπτυξε τόσο ο κ. Καψάλης όσο και η αντιπολίτευση δεν βρήκαν ευήκοα ώτα, μιας και η εκδήλωση είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να προβληθούν οι αρνητικές επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης εγκατάστασης ΕΟΖ στην περιοχή.Παρόλα αυτά ο δήμαρχος Πωγωνίου τόνισε πως η Κομισιόν δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής την έγκρισή της και είναι άγνωστο εάν και πότε θα το πράξει, προσθέτοντας ωστόσο ότι εκτός από τους Ευρωπαίους, κόκκινες γραμμές υπάρχουν και από τον Δήμο Πωγωνίου.«Έχουμε θέσει αυτές τις κόκκινες γραμμές στον κ. Χατζηδάκη, και λέμε ότι εάν δεν υπάρχουν παρεμβάσεις προστασίας του περιβάλλοντος, εάν δεν διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, εάν οι εργαζόμενοι δεν προέρχονται από την περιοχή και η εγκατάσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων δεν αφορά εξαγωγικά προϊόντα τότε θα είμαστε κάθετα αντίθετοι. Δεν είμαστε αντίθετοι σε λογικές απόρριψης της ΕΟΖ εκ προοιμίου, αφού θεωρούμε ότι βρίσκεται σε σωστή κατεύθυνση και ο Υπουργός έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις που εμείς θέτουμε», σημείωσε ο κ. Καψάλης.

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια: