Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αντίστροφη μέτρηση για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο.


Η αντίστροφη μέτρηση για την οριστική κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο ξεκίνησε με την ανακοίνωση της μαζικής απόλυσης 15.000 υπαλλήλων έως το 2014, που τίθενται θυσία στον βωμό των απαιτήσεων της τρόικας με την επίνευση των εγχώριων κυβερνητικών εταίρων.


Έτσι αποδείχτηκαν κούφια λόγια οι δεσμεύσεις και οι βαρύγδουπες δηλώσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη ότι δεν θα βάλει την υπογραφή του σε απόλυση δημοσίου υπαλλήλου, καθώς την αγχόνη της απόλυσης θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες υπάλληλοι των οποίων η θέση θα καταργηθεί μέσω των συγχωνεύσεων / καταργήσεων δομών στα υπουργεία και φορέων του Δημοσίου. Σύμφωνα, εξάλλου, με το non paper που κυκλοφόρησε το Σαββατοκύριακο το ΥΔΜΗΔ, οι δεξαμενές από τις οποίες θα αντληθούν 4.000 απολύσεις έως το τέλος του έτους κι άλλες 11.000 έως το τέλος του 2014 είναι οι εξής:
1. Από τους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν διότι δεν είναι βιώσιμες και δεν εξυπηρετούν επιτακτικές ανάγκες. Η κατάργησή τους θα αποφασιστεί μετά από αξιολόγηση σκοπιμότητας της ύπαρξής τους. Οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου που υπηρετούν εκεί θα έχουν όλη την κοινωνική προστασία που προβλέπεται από τη νομοθεσία και θα τους παρασχεθεί πρόσθετη προστασία ως αντιστάθμισμα της αποχώρησής τους.
2. Από οργανισμούς του Δημοσίου που θα συγχωνευθούν έπειτα από αξιολόγηση των δομών τους. Οι υπάλληλοι που αντιστοιχούν σε πλεονάζουσες θέσεις θα αξιολογηθούν αφού αποτιμηθούν τα προσόντα τους και είτε θα μετακινηθούν είτε θα αποχωρήσουν οικειοθελώς με αντιπαροχή κινήτρων.
3. Από πειθαρχικά υπόλογους υπαλλήλους που θα κριθούν απολυτέοι από τα αρμόδια πειθαρχικά συμβούλια.
4. Ένα μέρος θα προέλθει ακόμη από υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα, μετά από αξιολόγηση δομών, διαπίστωση θέσεων που πλεονάζουν, αποτίμηση προσόντων και, εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν, με κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης (εξαγορά πλασματικών χρόνων).

Αναφορικά με τις δύο πρώτες δεξαμενές, πρόκειται για συνολικά 700 φορείς και οργανισμούς του Δημοσίου, εκ των οποίων οι 73 θα καταργηθούν, ενώ τους υπόλοιπους περιμένει η συγχώνευση, σύμφωνα με την πρόταση που έχει αποστείλει το ΥΔΜΗΔ προς όλα τα υπουργεία. Στους οργανισμούς αυτούς απασχολούνται 13.000 υπάλληλοι, μεταξύ των οποίων θα γίνει η διαλογή εκείνων που θα δουν την πόρτα εξόδου.

Στο ίδιο non paper το ΥΔΜΗΜ περιγράφει τον τρόπο που θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες στα πειθαρχικά συμβούλια, μέσω της προσφυγής στο ΣτΕ και όχι στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά όργανα για τους υπαλλήλους που κρίνονται απολυτέοι. Σύμφωνα με το ΥΔΜΗΔ, η αλλαγή αυτή θα γίνει με νομοθετική παρέμβαση, ενώ μετέωρο παραμένει αν ουσιαστικά θα καταργηθούν τα δευτεροβάθμια συμβούλια για όσους καταδικάζονται, καθώς το ΥΔΜΗΔ παρουσιάζει τη μεταρρύθμιση ως "δυνατότητα άμεσης προσφυγής, προκειμένου να εκδικάζονται γρηγορότερα οι σοβαρότερες περιπτώσεις και ο ίδιος ο υπάλληλος θα κρίνεται ταχύτερα ώστε να επιστρέψει ή όχι στην υπηρεσία του".

Στη συμβολή, εξάλλου, της τρικομματικής κυβέρνησης στον τομέα της πειθαρχικής ευθύνης αναφέρθηκε και χθες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist υπερασπιζόμενος άλλη μια φορά το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας και τον εξοντωτικό παραλογισμό να τίθενται στο καθεστώς υπάλληλοι με παραπομπή και μόνο στα πειθαρχικά ή ποινικά δικαστήρια, ακόμη και για ήσσονος παραπτώματα.

Στην ίδια ομιλία ο Αντ. Μανιτάκης ταυτίστηκε πλήρως με το σχέδιο των απολύσεων, το οποίο επένδυσε μάλιστα με τον μανδύα της "ποιοτικής ανανέωσης του προσωπικού". Χαρακτηρίζοντας τις απολύσεις των 15.000 άμεσα συνδεδεμένες με "ποιοτικούς στόχους", δήλωσε πως το σχέδιο των αναγκαστικών υποχωρήσεων "δεν μας το επιβάλλει η τρόικα. Εμείς το είχαμε σχεδιάσει από την αρχή".

Αναφερόμενος δε στον κανόνα "μία πρόσληψη για κάθε μία απο τις 15.000 αποχωρήσεις", που συμφωνήθηκε με την τρόικα, ο Αντ. Μανιτάκης έκανε λόγο για επιτυχία του ΥΔΜΗΔ στη χαλάρωση του κανόνα 1 προς 5. "Η κάμψη αυτής της απαίτησης δείχνει καθαρά ότι η ποιοτική αναβάθμιση και ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού αναδεικνύεται πλέον σε αίτημα πρωταρχικής σημασίας για τη διοίκηση" κατέληξε ο Αντ. Μανιτάκης.

Επιπρόσθετα ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης υπερασπίστηκε εκ νέου το πρόγραμμα κινητικότητας και την ένταξη 25.000 υπαλλήλων σε διαθεσιμότητα, οι οποίοι, όπως ισχυρίστηκε, θα μετακινηθούν ως το τέλος του 2014, αποσυνδέοντας με αυτόν τον τρόπο την κινητικότητα από κάθε ενδεχόμενο αναγκαστικής αποχώρησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: