Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ .ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5, 6 και 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 με θέμα :«Η Επίδραση του Περιβάλλοντος στην τοπική γαστρονομία».



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ 5, 6 και 7 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013
«Η Επίδραση του Περιβάλλοντος
στην τοπική γαστρονομία».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας,  στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», διοργανώνει,  στις 5, 6 και 7 Απριλίου 2013, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ, στην Λίμνη Ζηρού, Σεμινάριο  με θέμα :  
«Η Επίδραση του Περιβάλλοντος στην τοπική γαστρονομία»
Το Σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς των Νομών Πρέβεζας, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Κέρκυρας και Λευκάδας.
            Την πρώτη μέρα του Σεμιναρίου, Παρασκευή 5 Απριλίου, η κα Νάστου Μαριάννα, Υπεύθυνη ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα παρουσιάσει τους στόχους και τη φιλοσοφία του Σεμιναρίου, ο κος Ντάκουλας Ευάγγελος, αναπληρωτής Υπεύθ. ΚΠΕ Φιλιππιάδας θα παρουσιάσει τα προγράμματα του ΚΠΕ Φιλιππιάδας.
 Στη συνέχεια του προγράμματος στο πλαίσιο των επιστημονικών εισηγήσεων, η κα Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη, Διευθύντρια Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Τοπικά προϊόντα και διατροφή», ο κος Καραμανές Ευάγγελος, κύριος Ερευνητής Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας Ακαδημίας Αθηνών, θα παρουσιάσει εισήγηση με θέμα: «Τοπικά τυροκομικά προϊόντα, κτηνοτροφία και οικολογικό περιβάλλον».
Οι επιστημονικές εισηγήσεις θα συνεχιστούν με την κα Ματάλα Αντωνία-Λήδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Τίτλος της εισήγησής της: «Διατροφικές συνήθειες. Βιολογία και πολιτισμός». Οι εισηγήσεις της πρώτης μέρας θα κλείσουν με τον Υπεύθυνο Σχολ. Δραστ.. Β/θμιας Πρέβεζας και Βιοκαλλιεργητή κο Τσανέλη Γεώργιο, ο οποίος θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: «Βιολογικές καλλιέργειες, βιολογικά προϊόντα».

Τη δεύτερη μέρα του Σεμιναρίου, Σάββατο 6 Απριλίου 2013, θα παρουσιαστεί εισήγηση με τίτλο «Παραδοσιακή τοπική κουζίνα, Το παράδειγμα των Βλάχων» από την κα Γκαρτζονίκα Βασιλική, Διατροφολόγο. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο τυροκομείο του κου Παππά Δημήτριου όπου ο ίδιος θα εισηγηθεί σχετικά με τα παραδοσιακά τυριά της Ηπείρου και θα δείξει στους συμμετέχοντες την διαδικασία παρασκευής τυροκομικών προϊόντων.
Αφού γίνει μετάβαση στην Πρέβεζα  θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτική επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Νικόπολης Πρέβεζας, όπου θα παρουσιαστεί από την αρχαιολόγο του Μουσείου κα Παπαθανασίου Ασπασία,  η εισήγηση με τίτλο: «Διατροφικές συνήθειες στην Αρχαία Ελλάδα» και στη συνέχεια θα γίνει θεματική ξενάγηση στο Νέο Μουσείο Νικόπολης (Θέμα ξενάγησης: Οι χώροι της κουζίνας, αποθηκευτικοί χώροι, σκεύη κ.λ.π. στην αρχαιότητα). Το πρωινό του Σαββάτου θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση-εργαστήριο του κου Βρετού Θανάση, Καθηγητή μαγειρικής στο ΙΕΚ Πρέβεζας με θέμα: «Ιδιαιτερότητες της τοπικής κουζίνας της Πρέβεζας» μετά από την οποία ο κος Βρετός θα παρουσιάσει στους συμμετέχοντες τον τρόπο παρασκευής παραδοσιακών φαγητών της Πρέβεζας.
Το απόγευμα της δεύτερης μέρας η κα Ματάλα Αντωνία- Λήδα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ανθρωπολογίας Διατροφής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου  θα παρουσιάσει την εκπαιδευτική ιστοσελίδα Tracon η οποία περιέχει υποστηρικτικό υλικό για εκπαιδευτικά προγράμματα. Στη συνέχεια θα υλοποιηθούν εκπαιδευτικά - βιωματικά εργαστήρια σχετικά με την προσέγγιση εκπαιδευτικών θεμάτων διατροφής από την κα Νάστου Μαριάννα, με τίτλο: «Η πυραμίδα διατροφής». Τα εργαστήρια δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων θα ολοκληρωθούν από τους κους Τσιάλο Στέφανο, Προϊστάμενο Παιδαγωγικής καθοδήγησης Α/θμιας Εκπ/σης Ηπείρου και κο Νασοθύμιο Θεόδωρο, Υπεύθυνο Σχ. Δρ. Α/θμιας Ν. Πρέβεζας. Το εργαστήριο που θα πραγματοποιήσουν έχει τίτλο: «Δημιουργία Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Πρακτική εφαρμογή της διαθεματικής προσέγγισης-σχέδιο εργασίας με θέμα: «Υγιεινές επιλογές διατροφής» .
Την Κυριακή 7 Απριλίου 2013 το πρόγραμμα του Σεμιναρίου περιλαμβάνει: Εισήγηση από την κα Ζαλοκώστα Μαρία, Αναπλ. Υπεύθυνη ΚΠΕ Κόνιτσας, με τίτλο: «Από το σπόρο στο ψωμί, Διαθεματική προσέγγιση». Η κα Νάστου Μαριάννα θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο: «Οι θησαυροί του δάσους, Βότανα-Καρποί-Βρώσιμα». Ο κύκλος των εισηγήσεων θα ολοκληρωθεί με την εισήγηση «Η συλλογή μανιταριών και η χρήση τους στην τοπική κουζίνα» από τους κους Βασδέκη Στάθη και Ντίνο Θανάση εκπροσώπους του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ηπείρου. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με εργαστήρια σε ομάδες με τίτλο «Ανακαλύπτω τους θησαυρούς του Δάσους»  

Δεν υπάρχουν σχόλια: