Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Έτοιμη να εκραγεί είναι η Κύπρος των πετρελαίων, του μαύρου χρήματος, των offshore και των σκανδάλων!


Έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπετες συνέπειες είναι η Κύπρος των πετρελαίων. Από την μία οι υποβαθμίσεις των διεθνών οίκων και από την άλλη τα σκάνδαλα του χρηματοπιστωτικού συστήματος τα οποία πλέον λαμβάνουν διαστάσεις πολιτικού θρίλερ σε ένα νησί που είναι ο παράδεισμος των offshore και του μαύρου χρήματος.

Σύμφωνα με τo Euro2day μετά τις απανωτές καταγγελίες για ολιγωρία σε σχέση με την τραπεζική κρίση, νέο πλήγμα δέχτηκε η αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας στην Κύπρο από διαρροή εγγράφων προς πολιτικό κόμμα, η οποία οδήγησε σε επέμβαση της αστυνομίας. 

Η εξέλιξη αυτή είναι ενδεικτική της πρωτοφανούς έντασης που επικρατεί στη Μεγαλόνησο, ενόψει μνημονίου και επικείμενων εκλογών, αλλά και του πλήγματος που έχει υποστεί το κύρος σεβαστών έως πρότινος θεσμών, σε σχέση με τους χειρισμούς που έγιναν στον τραπεζικό τομέα. 

Το νέο χτύπημα προήλθε από τη διαρροή στο κόμμα του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) της Κύπρου ενός εμπιστευτικού εγγράφου. 

Σύμφωνα με αυτό, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποιούσε ότι την 21η Ιανουαρίου 2013 θα σταματούσε η δυνατότητα των κυπριακών τραπεζών να αξιοποιούν το ταμείο κατεπείγουσας ρευστότητας. 

O Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου διέταξε να γίνουν έρευνες στην ΚτΚ ώστε να διαπιστωθεί πώς διέρρευσαν οι συγκεκριμένες «ευαίσθητες» πληροφορίες. Την υπόθεση ανέλαβε η αστυνομία του νησιού με τον επικεφαλής της Μιχάλη Παπαγεωργίου να την χαρακτηρίζει ιδιαίτερα «σοβαρή»

Η υπόθεση της διαρροής αναμένεται να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις δεδομένου ότι, σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας, είναι πιθανό στην ανάκριση να κληθούν και πολιτικά πρόσωπα, παραμονές μάλιστα των κρίσιμων εκλογών στο νησί. 
«Όταν εμείς αναλαμβάνουμε τη διερεύνηση οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος ο στόχος είναι να προχωρήσουμε σε λεπτομέρειες, να πάρουμε όλες τις ανακρίσεις - καταθέσεις να δούμε ποιος ευθύνεται για τη διάπραξη του οποιουδήποτε ποινικού αδικήματος και στα σίγουρα να εξασφαλίσουμε μαρτυρία και να προσαγάγουμε ενώπιον της δικαιοσύνης όλους τους ενεχόμενους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαγεωργίου. 

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι «τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στην Κεντρική Τράπεζα έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Έφτασαν στο σημείο να περνούν εργαζομένους από αστυνομική ανάκριση για να διαπιστώσουν εάν κάποιος μίλησε στον Νίκο Αναστασιάδη», είπε και πρόσθεσε πως «αντί να παρενοχλούν και να εκφοβίζουν εργαζομένους κάποιοι, και αναφερόμαστε ευθέως στη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας, πρέπει να απαντήσουν πώς φτάσαμε στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που έθετε την Κύπρο κάτω ασφυκτική πίεση, τι έπραξαν για να προλάβουν αυτή την απόφαση και πως τη διαχειρίστηκαν στη συνέχεια;», διερωτήθηκε. 

Το θέμα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που έχουν βάλει την κεντρική τράπεζα του νησιού στο επίκεντρο της κριτικής. Κατηγορείται ότι ολιγώρησε στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και έκανε μια σειρά από λάθους χειρισμούς. Αποτέλεσμα σήμερα το νησί να χρειάζεται ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των μεγάλων ομίλων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: