Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Οι μπίζνες με δανεικά στο στόχαστρο της Τρόικας



Σε εξέλιξη βρίσκονται (παρά τις διαρροές περί του αντιθέτου)  οι διαβουλεύσεις για την εξαγορά του ΔΟΛ απ’ τον Πήγασο.

Στις διαπραγματεύσεις για την εξαγορά αλλά και την ανεύρεση πιθανών επενδυτών συμμετέχουν ενεργά απ’ την πλευρά του ΔΟΛ ο οικονομικός διευθυντής του συγκροτήματος δύο διευθυντικά δημοσιογραφικά στελέχη και μέλη οικογένειας του Σταύρου Ψυχάρη.

Απ’ την πλευρά του "Πήγασου" καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις παίζει ο Γιώργος Μπόμπολας.

Αμεση ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων έχει και ο κ. Ματζούνης της ALPHA BΑNK που αναμένεται να σηκώσει και το μεγαλύτερο βάρος των δανείων που υπερβαίνουν τα τριακόσια εκατομμύρια ευρώ σε περίπτωση κατά την οποία επιτευχθεί συμφωνία.

Εντύπωση προξενεί το γεγονός ότι η Τράπεζα δεν ανησυχεί για την αποπληρωμή των δανείων παρά το γεγονός ότι βρίσκονται ήδη στον αέρα και σε περίπτωση συμφωνίας ανάμεσα στους δύο ομίλους το πρώτο αίτημα που θα διατυπωθεί είναι για ένα γενναίο κούρεμα.

Πάντως σε άλλες περιπτώσεις η ίδια τράπεζα έκανε τα δάνεια απαιτητά αναγκάζοντας επιχειρήσεις ακόμα και να βάλουν λουκέτο.

Σίγουρα όμως είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά ένας όμιλος- στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΔΟΛ - με ίδια αρνητικά κεφάλαια με ισολογισμούς που παρουσιάζουν παθητικό δεκάδων εκατομμυρίων σε ετήσια βάση, με δανεισμό που υπερβαίνει τα 150 εκατομμύρια ευρώ με χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία, με διαρκώς συρρικνούμενο τζίρο και με υπεράριθμο προσωπικό να επιδιώκει να εξαγοράσει έναν άλλο όμιλο στη συγκεκριμένη περίπτωση τον Πήγασσο που έχει αντίστοιχο πρόβλημα.

Γιατί ακόμα και στην περίπτωση που βρεθεί πραγματικός επενδυτής και βάλει ζεστό χρήμα ακόμα και πενήντα εκατομμύρια ευρώ το μόνο που θα επιτευχθεί είναι να καλυφθούν οι ζημιές ενός έτους.

Βεβαίως ο Ψυχάρης γνωρίζει το πρόβλημα με τα οικονομικά μεγέθη που δεν βγαίνουν. Γιαυτό ρίχνει το βάρος σε άλλα μεγέθη που έχουν σχέση με το σύστημα και τη διαπλοκή.

Γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι μέσα απ’ τη συγχώνευση του ΔΟΛ με τον Πήγασσο αυτομάτως γίνεται το μεγάλο αφεντικό στοMEGA με ότι συνεπάγεται αυτό για τη μετέπειτα διαπραγμάτευσή του με τις τράπεζες και το πολιτικό σύστημα.

Πιστεύει ότι συγκεντρώνοντας στα χέρια του μια μεγάλη δύναμη κρούσης με δικό του ελεγχόμενο κανάλι και τρεις ημερήσιες εφημερίδες θα μιλάει διαφορετικά με επιχειρηματίες κυβέρνηση αντιπολίτευση και τράπεζες.

Με τη δύναμη που θα αποκτήσει μπορεί να αναζητήσει ευκολότερα επενδυτές ανάμεσα σε επιχειρηματίες που κάνουν δουλειές με το δημόσιο και ενδιαφέρονται για μεγάλα πρότζεκτ. Μπορεί επίσης να πιέσει ώστε να πετύχει μεγάλο κούρεμα των δανείων.

Αυτό που δεν μπορεί να υπολογίσει προς το παρόν ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ο παράγοντας Βαρδινογιάννης. Πολύ δύσκολα θα δεχθεί να παραμείνει στο MEGA ως μειοψηφία και στην περίπτωση που αποχωρήσει τότε σίγουρα το MEGA θα γίνει σύντομα μικρό κανάλι χωρίς δύναμη.

Πάντως για να ξέρετε ο επενδυτής που θα παρουσιάσει σε πρώτη φάση ο Σταύρος Ψυχάρης προκειμένου να γίνει η συγχώνευση έχει ήδη βρεθεί.

Πρόκειται για γνωστό εργολάβο απ’ το χώρο της ενέργειας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: