Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Καναλλάκι και Φιλιππιάδα

Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων σε Καναλλάκι και Φιλιππιάδα


Τέλος στην ταλαιπωρία των πολιτών αναμένεται να βάλει η έναρξη λειτουργίας των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογούμενων σε Καναλλάκι και Φιλιππιάδα.
Βέβαια προς το παρόν υπάρχουν αρκετές ελλείψεις όσον αφορά τον εξοπλισμό τους, ωστόσο οι φορολογούμενοι πλέον των Δήμων Πάργας και Ζηρού θα μπορούν να διεκπεραιώνουν εκεί μέρος των φορολογικών τους υποθέσεων μετά το κλείσιμο των ΔΟΥ.

Στη Φιλιππιάδα το ΓΕΦ λειτουργεί δίπλα από το ΚΕΠ και σύμφωνα με τον δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιολδάση ο χώρος παρέχεται από τον δήμο, ο όποιος έχει αναλάβει και το κόστος λειτουργίας του Γραφείου.
Ανάλογες είναι και οι δηλώσεις του δημάρχου Πάργας κ. Αθανάσιου Λιόλιου όπου το ΚΕΦ στεγάζεται στο κέντρο της έδρας του δήμου στο Καναλλάκι, απέναντι από το ΚΕΠ.

Οι δήμαρχοι Πάργας και Ζηρού υπογραμμίζουν ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα στις προϋποθέσεις που είχε θέσει το Υπουργείο Οικονομικών για τη λειτουργία των ΓΕΦ στους δήμους που καταργήθηκαν οι ΔΟΥ και ανέλαβαν το πλήρες κόστος στέγασης και λειτουργίας του πλην της μισθοδοσίας των υπαλλήλων που θα εργάζονται σε αυτό.
Στα γραφεία εργάζεται από ένας υπάλληλος της Εφορίας και προς το παρόν έχουν μεταφερθεί εκεί μόνο τα γραφεία τους και εξοπλισμός από την ΔΟΥ Πρέβεζας και τα απαραίτητα έντυπα για την εξυπηρέτηση των πολιτών, ενώ ακόμη δεν έχει συνδεθεί το τηλέφωνο. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, ούτε μέσω φαξ. Επίσης δεν έχει μπει ηλεκτρονικός υπολογιστής, αλλά όλα αυτά -όπως πληροφορηθήκαμε- θα γίνουν τις επόμενες μέρες.
Στην ουσία βέβαια οι υποθέσεις θα διεκπεραιώνονται στη ΔΟΥ Πρέβεζας , αλλά μέσω του συγκεκριμένου γραφείου θα μπορούν να υποβάλλονται τα διάφορα χαρτιά.
Να θυμίσουμε ότι τα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) θα λειτουργούν με αποκλειστικό σκοπό τη διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, θα στεγάζονται σε χώρους των ΟΤΑ και θα λειτουργούν κατ' αντιστοιχία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, οι πολίτες μπορούν να διεκπεραιώνουν πλέον στα ΓΕΦ τις ακόλουθες υπηρεσίες, που μέχρι πρόσφατα διενεργούνταν μόνον από τις εφορίες:
1. Χορήγηση κάθε είδους φορολογικών εντύπων και παραλαβή τους
2. Παροχή οδηγιών και υποστήριξη των πολιτών στη συμπλήρωση φορολογικών εντύπων, όπως τα ακόλουθα:
α. φορολογικές δηλώσεις από συνταξιούχους
β. δηλώσεις φόρου κληρονομιάς, δωρεών και γονικών παροχών
γ. δηλώσεις μεταβίβασης ακινήτων
δ. αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ σε αγρότες
ε. δηλώσεις έναρξης εργασιών φυσικών προσώπων
3. Χορήγηση φορολογικών πιστοποιητικών, όπως φορολογικές ενημερότητες
4. Παραλαβή αδειών και πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων
5. Χορήγηση Α.Φ.Μ. σε φυσικά πρόσωπα
6. Παραλαβή και διαβίβαση κάθε είδους αιτήματος προς τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες υπάγονται τα Γ.Ε.Φ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: