Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Ξεχαρβάλωμα του φοροελεγκτικού μηχανισμού διαπιστώνουν ΔΝΤ και Κομισιόν

Κριστίν Λαγκάρντ και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο

Σε απόρρητη έκθεσή τους, ΔΝΤ και Κομισιόν αναφέρουν το παράδειγμα της ΔΟΥ μεγάλων φορολογουμένων, όπου οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές δεν έχουν ούτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ούτε χώρο εργασίας(!)

Υποστελέχωση νευραλγικών υπηρεσιών, γερασμένο προσωπικό και έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής διαπιστώνουν σε απόρρητη έκθεση για τον ελληνικό φοροελεγκτικό μηχανισμό το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στην έκθεση αναλύονται όλα τα προβλήματα του φοροελεγκτικού και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, γίνεται αναφορά στην έλλειψη αυτονομίας της γενικής γραμματείας Δημόσιων Εσόδων και στον κίνδυνο να συνεχίζουν να υφίστανται πολιτικές παρεμβάσεις και διαφθορά.
Επισημαίνεται ακόμη ότι η πρόσφατη προσπάθεια επαναξιολόγησης των ελεγκτών δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω της αντίθεσης των συνδικάτων, τονίζουν ακόμα ότι χάθηκε ο στόχος για είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών το 2012 -καθώς αντί για 2 δισ. ευρώ εισπράχθηκαν λίγο πάνω από 1 δισ. ευρώ- ενώ το προσωπικό της εν λόγω υπηρεσίας φθάνει μόλις. τα 8 άτομα συμπεριλαμβανομένης και της προϊσταμένης!

Αναφέρεται ακόμη το παράδειγμα της ΔΟΥ μεγάλων φορολογουμένων, όπου οι νεοεισερχόμενοι ελεγκτές δεν έχουν ούτε ηλεκτρονικούς υπολογιστές ούτε χώρο εργασίας.
Στο πλαίσιο αυτό, ΔΝΤ και Κομισιον προτείνουν να σταματήσει οποιαδήποτε συζήτηση για νέα ρύθμιση οφειλών και να μην υπάρξουν νέες φορολογικές αμνηστίες, ενώ τέλος ζητουν να υπαχθούν στη ΓΓ Εσόδων τόσο το ΣΔΟΕ όσο και η ΓΓ. Πληροφοριακών Συστημάτων.
Κάλεσμα συστράτευσης προς όλους τους εργαζόμενους του ΥΠΟΙΚ που εργάζονται σε υπηρεσίες εσόδων, απηύθυνε στο μεταξύ με εγκύκλιό του ο γγ. Εσόδων Χάρης Θεοχάρης. Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός είναι θεματοφύλακας του προϋπολογισμού και πρέπει να προφυλαχθεί από αστοχίες. Αναλυτικά η εγκύκλιος ΕΔΩ
Την ανάγκη να προωθηθεί άμεσα νομοθετική ρύθμιση για όσους πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους επισημαίνει ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μηλιός μετά την αίτηση άσκησης ποινικής δίωξης από τις εφορίες για χρέη άνω των 5.000 ευρώ.
«Η κυβέρνηση επιτίθεται στους υπερχρεωμένους Έλληνες, απειλώντας με κατασχέσεις, ποινικές διώξεις και συλλήψεις κυρίως τους μικροοφειλέτες του δημοσίου, που αδυνατούν πλέον να πληρώσουν φόρους», αναφέρει από την πλευρά του ο Νότης Μαριάς από τους Ανεξάρτητους Έλληνες.
Για πλήρη αποτυχία του συστήματος φοροεισπρακτικών μηχανισμών της χώρας έκανε λόγο ο επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες Παναγιώτης Νικολούδης μιλώντας στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Δεν υπάρχουν σχόλια: