Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Άννυ Ποδηματά. ''Γίναμε πειραματόζωα, αλλά όχι μόνο εμείς. Δεν είμαστε έθνος ανάδελφο...''



«Το να ανοίγουμε συζητήσεις πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου και να λέμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια που κάνει η χώρα να σταθεροποιηθεί και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σ' αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση».

Άννυ Ποδηματά:Αν δε διασφαλίσουμε σήμερα τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες ώστε να υπερβούμε την κρίση, δε θα έχει και πολύ νόημα η συζήτηση για τη μελλοντική αρχιτεκτονική της ζώνης του ευρώ. Όμως σ' αυτό επιμένω διότι αντικατοπτρίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα και κάποιες υπαρκτές τάσεις στο ευρωπαϊκό επίπεδο, όχι από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, όχι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά κυρίως από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και αυτό έχει να κάνει πάλι με εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες και με την αδυναμία να πάρουμε αποτελεσματικές και ρηξικέλευθες αποφάσεις σήμερα για την υπέρβαση της κρίσης. Για ποιο λόγο; Διότι κάναμε λάθος από την αρχή, δηλαδή αφ' ενός παρουσιάζαμε την Ελλάδα ως μια ειδική περίπτωση, θέλω να θυμίσω, την πρώτη περίοδο της κρίσης στις αρχές του 2010. Κάναμε και την εκτίμηση στο πρώτο πρόγραμμα ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές το 2012, άρα υποβαθμίζαμε σαφώς και το εύρος και το βάθος της κρίσης, με την έννοια ότι λέγαμε ότι αυτό είναι ένα ελληνικό πρόβλημα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και ότι είναι κάτι που δεν αφορά την Ευρώπη. 

Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Ακριβώς. Έχει να κάνει με την παραβατικότητα αν θέλετε στη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών από τις ελληνικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια.. 

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι αυτό αν μου επιτρέπετε δημιούργησε και αυτή τη στερεοτυπική αντίληψη για την Ελλάδα και τους Έλληνες τους τεμπέληδες, τους άχρηστους κτλ. 

Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Απολύτως, έχετε δίκιο. Και ταυτόχρονα δεν αντιλαμβανόμασταν, δεν αναγνωρίζαμε ότι η κρίση έχει συστημικά χαρακτηριστικά. Σήμερα βεβαίως εξ αντικειμένου και λόγω της επέκτασης και διάχυσης της κρίσης, που έφτασε πριν από λίγες μέρες έως και στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας, ουδείς αμφισβητεί το γεγονός ότι η κρίση έχει συστημικά χαρακτηριστικά. Είναι μια κρίση της Ευρωζώνης που έχει να κάνει με την ελλιπή αρχιτεκτονική της και με το γεγονός ότι δεν είχε μηχανισμούς για ν' αντιδράσει απέναντι σε μια ενδεχόμενη χρηματοπιστωτική κρίση... 

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Υπό αυτή την έννοια γίναμε πειραματόζωο κα Ποδηματά..
Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Γίναμε πειραματόζωο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία.. 
Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το θέμα είναι μήπως εξακολουθούμε να είμαστε πειραματόζωα.. 

Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Θέλω να σημειώσω επ' αυτού ότι επειδή δεν είναι σωστό να αισθανόμαστε έθνος ανάδελφο, βεβαίως βιώνουμε με πολύ μεγάλη οδύνη τις επιπτώσεις αυτής της κρίσης, αλλά ταυτοχρόνως, εάν δούμε γύρω μας ποιες πολιτικές εφαρμόζονται όχι μόνο στην Πορτογαλία, που είναι σε πρόγραμμα, αλλά και στην Ισπανία που καταβάλλει μια προσπάθεια για ν' αποφύγει την ένταξή της στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης ενώ ταυτόχρονα υλοποιεί μέτρα τα οποία είναι στην ίδια λογική και στην ίδια κατεύθυνση με τα δικά μας, και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και σε ό,τι αφορά τις περικοπές. 
Άρα η συνταγή που εφαρμόζεται, και η οποία είναι προβληματική με την έννοια ότι είναι μονοδιάστατη και ιδεοληπτική και δεν έχει παράξει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, πρέπει ν' αλλάξει, αλλά ταυτόχρονα δεν είναι μια συνταγή που εφαρμόζεται και ισχύει μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας. Ήθελα όμως να πω μια κουβέντα: Ότι τα δεδομένα και αδιαμφισβήτητα λάθη που έχουν γίνει στο ευρωπαϊκό επίπεδο και οι ευθύνες που υπάρχουν στην Ευρώπη και σήμερα και σε ό,τι αφορά το αδιέξοδο του προχθεσινού Eurogroup, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιούνται ούτε από εμάς ως άλλοθι, για να μην αναγνωρίζουμε τις δικές μας υπαρκτές, εθνικές ευθύνες και σε σχέση με το πώς φτάσαμε στο 2009.. 

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Νομίζω δεν το αμφισβητεί αυτό κανείς κα Ποδηματά και βλέπω, ευτυχώς θα έλεγα, και την ελληνική πολιτική τάξη αλλά και τους ίδιους τους πολίτες, σε πολύ σημαντικό βαθμό να έχουν κάνει την αυτοκριτική τους, να ξέρει ο καθένας θέλω να πω τι λάθη έχει κάνει, σε κάποιες δε περιπτώσεις έχει φτάσει και στα όρια του αυτομαστιγώματος όλο αυτό. 
Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Σε ορισμένες περιπτώσεις έχετε απόλυτο δίκιο και υποθέτω ότι εννοείτε ότι υπάρχει ένας κόσμος που σηκώνει ένα υπερβολικό βάρος σε σχέση με αυτή τη δημοσιονομική προσαρμογή. Όμως θέλω να συμπληρώσω ότι δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν και κάποιοι που δεν πληρώνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί και αυτό εξάγεται ως εικόνα προς τα έξω και περιπλέκει τα πράγματα. 

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εδώ είναι που θέλουμε την πολιτεία μας, εδώ είναι που θέλουμε το κράτος μας, εδώ είναι που θέλουμε την κυβέρνηση που ψήφισε ο ελληνικός λαός, να πράξει επιτέλους τα δέοντα. 
Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Ασφαλώς. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι υπάρχουν ζητήματα απόλυτης προτεραιότητας που θα βοηθήσουν να πάνε τα πράγματα καλύτερα στο εσωτερικό, θα βοηθήσουν την ανάκαμψη της οικονομίας και κυρίως θα βοηθήσουν στο να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας και από τους συμπολίτες μας και από τους εταίρους και δανειστές μας. Εφ' όσον κάνουμε μια συντεταγμένη προσπάθεια ν' αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη προς τη χώρα μας, και μπορούμε να το κάνουμε, τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Αλλά για να γίνει αυτό, να μην ανοίγουμε συζητήσεις πέντε μήνες μετά τις εκλογές του Ιουνίου και να λέμε ότι η Ελλάδα χρειάζεται νωπή λαϊκή εντολή, διότι αυτό υπονομεύει ευθέως την προσπάθεια που κάνει η χώρα αυτή τη στιγμή να σταθεροποιηθεί και να έχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σ' αυτή την πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Λέτε για το αίτημα για εκλογές που δίνει ο κ. Τσίπρας με έμφαση τον τελευταίο καιρό. Σας ευχαριστώ πολύ. Περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής σήμερα, να δούμε τι θα γίνει και με τα κοινοτικά κονδύλια. 
Α. ΠΟΔΗΜΑΤΑ: Κι εγώ σας ευχαριστώ. Καλή σας ημέρα. 

Σημεία από τη συνέντευξη της Άννυς Ποδηματά στον «ΣΚΑΪ 100,3» και στη Σία Κοσιώνη.

http://www.kourdistoportocali.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: