Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Οι 10 κορυφαίες ατάκες της κρίσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ

Τις 10 κορυφαίες ατάκες του 2012 για την κρίση του ευρώ, συγκέντρωσε ο Gabriel Sterne, αναλυτής της χρηματιστηριακής εταιρείας Exotix, που ειδικεύεται σε μεθοριακές αγορές και επενδύσεις υψηλού ρίσκου, όπως είναι τα ελληνικά ομόλογα.


10. «Δεν ήρθαμε εδώ για να μας κάνουν μάθημα». Jose Manuel Barroso, πρόεδρος της Κομισιόν, απευθυνόμενος στους ηγέτες του G20 που κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μεξικό, «στρίμωξαν» τους Ευρωπαίους. Μην ξεχνάτε ότι η κρίση δεν ξεκίνησε στην Ευρώπη, αναγκάστηκε να τους πει ο Barroso.

9. «Νομίζω ότι τα παιδιά της Αφρικής χρειάζονται περισσότερη βοήθεια από ό,τι ο κόσμος της Αθήνας». Christine Lagarde, επικεφαλής του ΔΝΤ. Το είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξής της στο βρετανικό Guardian, όπου έλεγε στους Έλληνες ότι ήρθε η ώρα να πληρώσουν. «Μην περιμένετε συμπάθεια», έλεγε τότε, σε μία συνέντευξη που προκάλεσε σάλο.

8. «Δεν αστειεύομαι». Jean-Claude Juncker, πρόεδρος του Eurogroup, απευθυνόμενος στην Christine Lagarde, κατά τη διάρκεια ενός εκ των πολλών καβγάδων που είχε η Ευρώπη με το ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα.

7. «Η νύχτα έχει πέσει/ φαίνονται τα γυμνά κλαδιά/ ακόμα πιο μοναχικά». Herman Van Rompuy, πρόεδρος της ΕΕ, σε ένα μελαγχολικό ποίημα χαϊκού, το οποίο έγραψε στο Twitter του, κατά τη διάρκεια του κρίσιμου Eurogroup που κατέληξε στην τελευταία συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

6. «Οι πρώτες σοβαρές συζητήσεις για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος άρχισαν το 1955, από τον Βαρβαρέσσο, ένας οικονομολόγο της μπουρζουαζίας». Το οικονομικό μανιφέστο του ΣΥΡΙΖΑ.

5. «Μία διαγραφή δημοσίου χρέους είναι κάτι πολύ ασυνήθιστο. Μπορεί να συμβεί μόνο σε ακραίες περιπτώσεις». Klaus Regling, επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF, που προφανώς αγνοεί ότι από το 1950 έως σήμερα έχουν γίνει περίπου 600 διαγραφές κρατικών χρεών στον κόσμο!

4. «Χρειαζόμαστε μια λύση για την Ελλάδα που να διαρκέσει για κάποιο καιρό». Wolfgang Schaeuble, Γερμανός υπουργός Οικονομικών, που μάλλον έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά σε ό,τι αφορά την εξεύρεση μιας ΟΡΙΣΤΙΚΗΣ λύσης για την Ελλάδα.

3. «Επιβεβαιώνουμε ότι είναι αναγκαίο να σπάσουμε το φαύλο κύκλο ανάμεσα στις τράπεζες και τα κράτη». Η σημαντικότερη φράση στο επίσημο ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών του Ιουνίου, που ανακοίνωνε τη διάσωση των ισπανικών τραπεζών. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες σε καμία περίπτωση δεν τήρησαν αυτή τη δέσμευσή τους.

2. «Μέχρι να τελειώσει αυτή η διαδικασία, μάλλον θα έχουμε σωθεί έτσι και αλλιώς». Το είπε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης στο Reuters, προφανώς προτιμώντας να κρατήσει την ανωνυμία του, σε μία συζήτηση για την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον ESM. Όμως, θα μπορούσε να είναι και το επίσημο σλόγκαν της κρίσης.

1. «Στη Γερμανία, τα οικονομικά είναι κλάδος της ηθικής φιλοσοφίας». Mario Monti, Ιταλός πρωθυπουργός, σε μία παρατήρηση που εξηγεί όλα όσα πήγαν στραβά στην Ευρώπη και κάθε εμπόδιο για την εξεύρεση μιας λύσης στην κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: