Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012

Σε θέση μάχης για την προστασία του ποταμού Αώου.



Κάθετα αντίθετη στην κατασκευή φράγματος στον Αώο, εμφανίζεται η τοπική κοινωνία των Δήμων Ζαγορίου και Κόνιτσας που πραγματοποίησε σύσκεψη για το θέμα την Κυριακή στους Ασπράγγελους. 

Τόσο οι κάτοικοι όσο και τα δημοτικά συμβούλια των δύο δήμων αντιδρούν στην κατασκευή φράγματος θεωρώντας πως θα επιφέρει ανεπανόρθωτες περιβαλλοντικές και οικονομικές ζημίες, ιδιαίτερα μετά την κατασκευή του φράγματος στις Πολιτσές του Δήμου Μετσόβου που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του υδάτινου δυναμικού. 

Την σύσκεψη πραγματοποίησαν οι πρωτοβουλίες των κατοίκων και οι πολιτιστικοί σύλλογοι, αλλά παρευρέθηκαν και εκπρόσωποι των δημοτικών αρχών όπως ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γαβριήλ Παπαναστασίου ο οποίος εξέφρασε για μία ακόμη φορά την αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου στο έργο που περιγράφεται στο Σχέδιο Διαχείρισης Υδάτινου Δυναμικού αλλά και τόνισε πως από τη μεριά της πολιτείας δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση προς τον Δήμο.

Ο κ. Παπαναστασίου υπογράμμισε πως το έργο αυτό δεν πρόκειται να είναι αποτελεσματικό στην παραγωγή ενέργειας ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην άρδευση του κάμπου της Κόνιτσας που σήμερα αρδεύεται από τον Αώο. 

«Μετά την εκτροπή του ποταμού στο Μέτσοβο, αν γίνει το ίδιο και στην Βάλια Κάλντα, τότε μιλάμε για εξαφάνιση του Αώου ποταμού και απορώ πως τα σκέφτονται αυτά τα πράγματα. 

Ειδικά σε μία οικονομική κρίση σαν αυτή που περνά η χώρα, αντί να στηρίξουν τις καλλιέργειες, στερούν ακόμη και το νερό», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

http://epirusgate.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: