Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2012

«Συγκάτοικοι στην τρέλα» στο κτίριο της Βουλής! Με μαγκούρα στη Βουλή ο Μητσοτάκης για να μην του πάρουν το γραφείο. Ομηρικοί καβγάδες, γκρίνιες και εντάσεις για τη «μετακόμιση» βετεράνων πολιτικών.


Ομηρικούς καβγάδες, γκρίνιες και εντάσεις προκαλεί η απόφαση του προέδρου της Βουλής κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη να «μετακομίσουν» «βετεράνοι» πολιτικοί -πρώην πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής- από το κεντρικό κτίριο του Κοινοβουλίου όπου διατηρούν γραφεία, το οποίο στενάζει από έλλειψη χώρων, μετά την αύξηση του αριθμού των κομμάτων που έφεραν οι τελευταίες κάλπες.

Την ίδια ώρα, δύσκολη αποδεικνύεται η συγκατοίκηση στην πρωθυπουργική πτέρυγα του Κοινοβουλίου ανάμεσα στους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά -ο ίδιος εδρεύει σταθερά στο Μέγαρο Μαξίμου- και του συγκυβερνώντος ΠΑΣΟΚ, καθώς ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος παρέμεινε στον χώρο που είχε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο πρώην πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου (οι συνεργάτες του για την ακρίβεια, γιατί ο ίδιος σπανίως εμφανίζεται), διατηρεί, επίσης, γραφείο στο συγκεκριμένο χώρο από την εποχή που προήδρευε της κυβέρνησης.

Η παρατεταμένη παραμονή ορισμένων στον «ναό της Δημοκρατίας», λόγω κυρίως των προκλητικών προνομίων που προβλέπουν παροχή γραφείου και υπαλλήλων ακόμη και για πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων, φαίνεται πως καλλιέργησε την αίσθηση της «ιδιοκτησίας».
Βέβαια στη συγκεκριμένη περίπτωση το γραφείο δεν μπορεί να κληροδοτηθεί στα τέκνα, όπως γίνεται συνήθως με τις βουλευτικές έδρες, αν και στην περίπτωση του πρώην πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπάρχει γκρίνια βουλευτών ότι χρησιμοποιείται όχι από τον ίδιο, αλλά από τη θυγατέρα του κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον γιο του κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με μαγκούρα στη Βουλή ο Μητσοτάκης για να μην του πάρουν το γραφείο
Την περασμένη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης εθεάθη να οδεύει προς το γραφείο του κ. Μεϊμαράκη με τη βοήθεια μπαστουνιού, καθώς τόσο η ηλικία όσο κυρίως η απώλεια της συζύγου του «τον έχουν καταβάλει», όπως σχολίαζαν χαρακτηριστικά όλοι όσοι τον είδαν στο κτίριο έπειτα από πολύ καιρό.

Μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής έγινε γνωστή η έντονη ενόχληση που εξέφρασε για την απόφαση «εξόρισής» του από τη Βουλή. Συνεργάτες του προέδρου της Βουλής για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις έλεγαν αργότερα ότι η επίσκεψη ήταν τυπική, προκειμένου να τον συγχαρεί, έστω και με τρεις μήνες καθυστέρηση.

Ωστόσο οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Μητσοτάκης έθεσε απευθείας το πρόβλημά του, λέγοντας ορθά κοφτά: «Ή εδώ ή τίποτα». Φέρεται μάλιστα να υπενθύμισε στον κ. Μεϊμαράκη το πόσο τον είχε βοηθήσει κατά τα πρώτα στάδια της πολιτικής του καριέρας και κατέληξε επισημαίνοντας πως «με το συγκεκριμένο γραφείο διατηρώ την επαφή μου με τη Βουλή έπειτα από 60 χρόνια ενεργής πολιτικής».
Με τον τρόπο αυτό φαίνεται να επικράτησε η άποψη ότι «ο Μητσοτάκης αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. είναι θεσμός και δεν φεύγει από τη Βουλή» και ο πρώην πρωθυπουργός μάλλον θα έχει ισοβίως το γραφείο που από το 2004 βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και αν και είναι ισόγειο έχει θέα στον Εθνικό Κήπο.
Συγκατοίκηση στο ρετιρέ του Μεγάρου Αρβανίτη
Σε αντίθεση με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ ο επίσης πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο ισόγειο και στην πλευρά που βλέπει τη Βασιλίσσης Σοφίας, ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι προτίθεται να μετακομίσει.
Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει οριστεί πού θα βρει νέα στέγη, το πιθανότερο όμως είναι πως θα μεταφερθεί σε κτίριο που μισθώνει το Ιδρυμα της Βουλής επί της οδού Σέκερη (Μέγαρο Αρβανίτη).

Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί οι «απόστρατοι» πρώην πρόεδροι της Βουλής. Ειδικότερα, ο κ. Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος θα μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως ο πρόεδρος που με μία μόνο ρύθμιση «βόλεψε» περισσότερους από 200 συγγενείς και ημέτερους βουλευτών, μεταφέρθηκε από τον πρώτο όροφο του κεντρικού κτιρίου στον τρίτο όροφο του παραρτήματος.
Πιο πάνω, στον έκτο όροφο της Σέκερη, μεταφέρθηκαν τα γραφεία της κυρίας Αννας Ψαρούδα- Μπενάκη (της παραχώρησε το γραφείο του ο κ. Βύρων Πολύδωρας) και του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Φαίνεται μάλιστα πως η πτέρυγα του έκτου ορόφου κρύβει έναν στενό πολιτικό δεσμό. Σύμφωνα με πληροφορίες, για τον κ. Πετσάλνικο προοριζόταν το γραφείο του Μιλτιάδη Εβερτ, στον δεύτερο όροφο του Μεγάρου Αρβανίτη, όταν όμως ο πρώτος έμαθε ότι στον έκτο όροφο βρίσκεται το δεύτερο γραφείο που έχει παραχωρηθεί στον κ. Παπανδρέου, ζήτησε να τοποθετηθεί δίπλα του. Να σημειωθεί ότι το ρετιρέ του Μεγάρου Αρβανίτη χωρίζεται σε τρία ευρύχωρα γραφεία με απεριόριστη θέα στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Αναφορικά με τους πρώην προέδρους του Κοινοβουλίου, οι οποίοι παραμένουν βουλευτές, δηλαδή τους κυρίους Πολύδωρα και Απόστολο Κακλαμάνη, εξακολουθούν να διατηρούν την έδρα τους στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Πολύδωρας στον πρώτο όροφο και ο κ. Κακλαμάνης στο ισόγειο, λίγα μέτρα μετά το περιστύλιο.
Υπενθυμίζεται ότι στο συγκεκριμένο γραφείο, τον ταραγμένο Νοέμβριο του 2011 είχαν γίνει ορισμένες εκ των ιστορικών διεργασιών για την αντικατάσταση του κ. Παπανδρέου στην πρωθυπουργία, όπου μεταξύ άλλων είχαν ακουστεί τα ονόματα των κυρίων Κακλαμάνη και Πετσάλνικου!
Κατάληψη στην «πτέρυγα του πρωθυπουργού»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η -όχι και τόσο φιλική πλέον- «συγκατοίκηση» στο τμήμα που παραδοσιακά αποκαλείται «πτέρυγα του πρωθυπουργού». Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι εκεί εκτός του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του, εξακολουθούν να διατηρούν γραφεία, αν και θα έπρεπε να έχουν αποχωρήσει, ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Παπανδρέου!

Είναι δε χαρακτηριστικό πως από τα έξι συνολικά γραφεία που περιλαμβάνει η πτέρυγα, μόλις τα δύο έχουν δοθεί στον πρωθυπουργό, καθώς τα υπόλοιπα τέσσερα καταλαμβάνονται από τον νυν και τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ!

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το γωνιακό τμήμα του ισογείου της Βουλής που βλέπει στον Εθνικό Κήπο και τις Στύλοι του Ολυμπίου Διός. Στην ουσία ο χώρος θεωρείται prive, καθώς εκεί ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί κρίσιμες συναντήσεις, όπως συσκέψεις με υπουργούς και βουλευτές του ενόψει δύσκολων και επικίνδυνων ψηφοφοριών οι οποίες θεωρητικά πρέπει να παραμείνουν μυστικές από τα αντίπαλα κοινοβουλευτικά στρατόπεδα.
Γι' αυτό και οι δύο επιβλητικές πόρτες (η μία προς το περιστύλιο και η άλλη προς το εντευκτήριο του Κοινοβουλίου) μένουν συνεχώς κλειστές. Το εν λόγω τμήμα περιλαμβάνει μια ευρύχωρη αίθουσα απ' όπου οι πολιτικοί αρχηγοί προχωρούσαν σε δημόσιες δηλώσεις κατά τη διάρκεια των πρόσφατων διερευνητικών εντολών.

Στο διπλανό γραφείο στεγάζεται ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης κ. Παναγιώτης Μπαλτάκος και αμέσως μετά βρίσκεται η κρυστάλλινη πόρτα που οδηγεί στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά συμφώνησαν να δείξουν ανοχή ως προς τη συγκατοίκηση για «εύλογο χρονικό διάστημα, αρκεί να μη γίνει ο χώρος κέντρο διερχομένων».
Η «συμφωνία», όμως, φαίνεται πως δεν τηρείται, ενώ το γεγονός που τους έχει εξοργίσει είναι όταν ξαφνικά επιχείρησαν να μπουν στα γραφεία τους και τα είδαν «κατειλημμένα» από δημοσιογράφους και φωτογράφους που έσπευσαν να καλύψουν τη συνάντηση του κ. Βενιζέλου με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας κ. Πιέρ Μοσκοβισί.
Πάντως, από την πλευρά του κ. Σαμαρά δεν πρόκειται να τεθεί θέμα αποχώρησης, καθώς οι συνεργάτες του -αν και αγανακτισμένοι- αναφέρουν ότι «το ζήτημα άπτεται της διακριτικότητας και της ευγένειας εκείνων που θα έπρεπε να έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει».
Προσωπικό γραφείο και στον Μ. Γλέζο
Πέραν αυτών, προσωπικό γραφείο παραχωρήθηκε και στον κ. Μανώλη Γλέζο, στον πρώτο όροφο της Βουλής. Να σημειωθεί ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στεγάζεται στον δεύτερο όροφο, καταλαμβάνοντας γραφεία που είχε το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει το γωνιακό (Βασιλίσσης Σοφίας και Πλατείας Συντάγματος) στο ισόγειο.

Επιπροσθέτως, ο κ. Πάνος Καμμένος, που έως πρόσφατα φιλοξενούταν στο ισόγειο της Βουλής, μεταφέρθηκε στο παλιό γραφείο του κ. Σιούφα, στον πρώτο όροφο, δίπλα από τους βουλευτές του. 

Στη ΔΗΜ.ΑΡ. παραχωρήθηκε ακόμα ένα ώστε να έχει τον προσωπικό του χώρο ο κ. Φώτης Κουβέλης, ενώ ένα επιπλέον πήρε και η Κ.Ο. της Χρυσής Αυγής, όπου, κατά τα λεγόμενα των βουλευτών της, θα εργάζεται το. νομικό τμήμα του Λαϊκού Συνδέσμου.
Χρήστος Μπόκας

Δεν υπάρχουν σχόλια: