Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

«Οδύσσεια: Η πολυμήχανη ιστορία», με... πυξίδα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας

«Οδύσσεια: Η πολυμήχανη ιστορία», με... πυξίδα τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας

Την ευκαιρία να γνωρίσουν τις περιπέτειες του Οδυσσέα, στο δύσκολο ταξίδι της επιστροφής του στην Ιθάκη, μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, είχαν 40 παιδιά ηλικίας 7-12 ετών, που συμμετείχαν στο πρόγραμμα που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την ΑΜΚ εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Οι υπεύθυνες των εργαστηρίων Ευαγγελία Κατσαβάρου και Κυριακή Κάρτσακα, αναφέρουν σε εημερωτικό δελτίο τους, αναφορικά με τη δράση και το θεατρικό παιχνίδι:
«Α. Το Θεατρικό παιχνίδι ως μέσο προσέγγισης του βιβλίου.
Με το Θεατρικό παιχνίδι επικοινωνούμε μέσω των αισθημάτων μας. Είναι μια διαδικασία ανοιχτή σε πολλές ιδέες και τάσεις και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλούς τομείς. Το πρόγραμμα που οργάνωσε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πρέβεζας, στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας με τίτλο «Διαδρομές με πυξίδα τη Βιβλιοθήκη» σε συνεργασία με την ΑΜΚ εταιρεία Future Library και την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με θέμα την «Οδύσσεια», μας έδωσε την δυνατότητα ν' αναλύσουμε, ερμηνεύσουμε, αποκωδικοποιήσουμε τα σημερινά μηνύματα και να δημιουργήσουμε έτσι μια οδό προσέγγισης και επικοινωνίας του παιδιού με το βιβλίο.
Η διαδικασία αυτή για τα παιδιά ήταν κάτι μοναδικό, πρωτόγνωρο, μια «όμορφη περιπέτεια», όπως τα ίδια την αποκάλεσαν, που στηρίχτηκε στις τεχνικές θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού και ολοκληρώθηκε σε 4 φάσεις (πλην της παράστασης).

DSC 0158.1

Β. Περιπέτειες του Οδυσσέα; - Κλείσιμο ομάδας θεατρικού παιχνιδιού.
Οι σταθμοί του Οδυσσέα, αλλά και ο γυρισμός του στην Ιθάκη στον τόπο προορισμού του, στο στόχο του, ολοκλήρωσαν για αυτόν αυτό που λέμε ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ;
Ή μήπως όλη του η ζωή ήταν μια περιπέτεια πριν και κατά το γυρισμό του στην Ιθάκη;
Μήπως η ζωή όλων μας είναι μια περιπέτεια;
Το πρόγραμμα που έγινε στο πλαίσιο της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης & Δημιουργικότητας της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πρέβεζας, ήταν για μας μια «όμορφη περιπέτεια». Είχε άνοιγμα σε κάθε μορφή τέχνης (θεατρικό παιχνίδι, μουσική, χορός, θέατρο, αυτοσχεδιασμό, εικαστικά, ζωγραφική, κούκλα κτλ.) σε κάθε μορφή γνώσης, όσο ο χώρος και ο χρόνος μας επέτρεψαν.
Σαράντα παιδιά ηλικίας 7 - 12 ετών, συμμετείχαν στο θεατρικό παιχνίδι μας με θέμα την Οδύσσεια. Αρχίσαμε με κίνηση, ρυθμό, παιχνίδι. Τα σώματά μας γνωρίστηκαν και γνώρισαν τις ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ του Οδυσσέα στηριζόμενα στην ελεύθερη έκφραση και δημιουργία στον αυτοσχεδιασμό. Ακολούθησαν οι ομάδες ρόλων και συνεχίσαμε με τη δημιουργία δρώμενου. Άλλοτε όπως ο μύθος το ήθελε και άλλες φορές λειτουργώντας ανατρεπτικά.

DSC 0271.1

Η διαδικασία αυτή συνεχίστηκε με την εικαστική δημιουργία της κάθε περιπέτειας σε τρισδιάστατη μορφή. Από υλικά που υπάρχουν γύρω μας: κουτιά, εφημερίδες, νήμα, πέτρες, ξύλα, διάφορα είδη κόλλας, πλαστικά χρώματα κτλ. Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τα υλικά, έμαθαν την χρήση τους, έπαιξαν με αυτά, συνεργάστηκαν για να έχουν το καλύτερο αποτέλεσμα.

Όταν η χαρά, η γνώση, η συλλογικότητα, η διάθεση, το παιχνίδι, το γέλιο, ο στόχος ενωθούν γεννιέται το υπέροχο παιδί της δημιουργίας. Δημιουργία όχι από ένα άτομο αλλά από μια ομάδα που λειτούργησε από την αρχή μέχρι το τέλος συλλογικά. Ήταν για όλους μας ένα μοναδικό, ζωντανό, όμορφο ξεκίνημα για μια νέα χρονιά, μια νέα εποχή.

Μια ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ».
www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: