Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Διαμαρτυρία του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας για παραβίαση του ιατρικού απορρήτου.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ


ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ- ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΡΕΒΕΖΑΣ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ ΑΠΟ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πρέβεζας βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να επισημάνει την παραβίαση της νομοθεσίας περί του ιατρικού απορρήτου από δύο κρατικές υπηρεσίες, θέμα το οποίο απασχόλησε το ΔΣ του ιατρικού Συλλόγου στην τελευταία του συνεδρίαση. Όπως ενημερωθήκαμε, το ΣΔΟΕ έχει στην κατοχή του φωτοτυπίες ιατρικών γνωματεύσεων μαθητών δημοτικού σχολείου. Διευκρινίζουμε το εξής: Ενδεχομένως το ΣΔΟΕ έχει δικαίωμα να αναζητήσει τα ονοματεπώνυμα των μαθητών και την ημερομηνία εξέτασής τους, προκειμένου να προβεί σε φορολογικό έλεγχο του γιατρού. Όμως η παραλαβή από τους υπαλλήλους του ΣΔΟΕ ολόκληρων των ιατρικών γνωματεύσεων, ή φωτοαντιγράφων τους, συνιστά παραβίαση των προσωπικών δεδομένων για την υγεία και του ιατρικού απορρήτου. Θεωρούμε ότι φέρουν ευθύνη για αυτή την παραβίαση τόσο η διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και οι διευθυντές των δημοτικών σχολείων που παρέδωσαν τα ιατρικά δεδομένα των μαθητών σε μία αναρμόδια υπηρεσία, όσο και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που παρέλαβαν και διατηρούν αυτά τα δεδομένα.

Διευκρινίζουμε επίσης ότι η υπογραφή μίας ιατρικής γνωμάτευσης από έναν γιατρό σε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, δεν αποτελεί πάντοτε απόδειξη ότι ο μαθητής εξετάσθηκε εκείνη τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε κάποιες περιπτώσεις ο γιατρός έχει εξετάσει σε άλλη περίσταση το μαθητή. Τότε, ως θεράπων γιατρός γνωρίζοντας την κατάσταση της υγείας του (πχ αν πάσχει ή όχι από κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας) υπογράφει τη γνωμάτευση, χωρίς να εξετάσει εκ νέου τον μαθητή (και επομένως χωρίς να πληρωθεί). Επιπλέον ο γιατρός μπορεί περιστασιακά να εκτελεί κάποιες πράξεις ή γνωματεύσεις δωρεάν, για ευνόητους ανθρωπιστικούς λόγους.

Ο φορολογικός έλεγχος ασφαλώς είναι αναγκαίος και αποδεκτός από όλους, αλλά η άγνοια των πραγματικών περιστάσεων που διέπουν την άσκηση του ιατρικού λειτουργήματος και των κανόνων δεοντολογίας (σεβασμός του ιατρικού απορρήτου) μπορεί κάποιες φορές να οδηγήσει σε αυθαιρεσίες και σε υπερβολές. Οι κρατικές υπηρεσίες επιδεικνύουν μέγιστη ευαισθησία, κυνηγώντας με αφοσίωση λαγωνικού μία περιστασιακή απόδειξη της τάξεως των 20-30 ευρώ που μπορεί να λείπει λόγω αμέλειας του γιατρού, ή επειδή πραγματικά ουδέποτε εισπράχθηκε. Οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί επιβαρύνονται με υπέρογκα πρόστιμα για μικρές φορολογικές παρατυπίες, ενώ παράλληλα είναι απλήρωτοι για διάστημα μεγαλύτερο του έτους από το ασφαλιστικό ταμείο του Δημοσίου και για πολλούς μήνες από τον ΕΟΠΥΥ, υφιστάμενοι μία μορφή κρατικής ληστείας! Οι ίδιες κρατικές υπηρεσίες όμως, που διυλίζουν τον κώνωπα, όταν πρόκειται για το μέσο ελευθεροεπαγγελματία γιατρό, δεν φαίνεται να ερευνούν κάποιες περιπτώσεις «φακελάκηδων» μεγαλογιατρών, που εισπράττουν μαύρο χρήμα.

Ως ιατρικός σύλλογος, διευκρινίζουμε, ότι αν υποπέσει στην αντίληψή μας συνέχιση της πρακτικής να διανέμονται οι πλήρεις ιατρικές γνωματεύσεις σε αναρμόδια όργανα, που τις περιφέρουν δεξιά και αριστερά εν είδη νεοαποκτηθέντος λαφύρου, θα αναγκασθούμε να ασκήσουμε κάθε νόμιμη ενέργεια κατά των εμπλεκομένων υπαλλήλων, παρά το γεγονός ότι δεν επιδιώκουμε, ούτε επιθυμούμε μία τέτοια ενέργεια. Θεωρούμε ότι τα διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν, επιλύονται καλύτερα σε πνεύμα καλόπιστης ενημέρωσης και συνεργασίας μεταξύ των φορέων και όχι με αντιδικίες. Τέλος επισημαίνουμε ότι ενημερώσαμε τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, που είναι βάσει του νόμου αρμόδιος για την τήρηση της ιατρικής δεοντολογίας και την προστασία του ιατρικού απορρήτου.

Τονίζουμε ότι σαφώς αποδεχόμαστε το νόμιμο φορολογικό έλεγχο και συνεργαζόμαστε αρμονικά με τους αρμόδιους για τον έλεγχο υπαλλήλους, σεβόμενοι πλήρως τους νόμους και τις υποχρεώσεις μας ως πολίτες. Η συγκεκριμένη διαμαρτυρία μας δεν αποσκοπεί στην υπεράσπιση της φοροδιαφυγής, την οποία σαφώς καταδικάζουμε. Αποσκοπεί στην προστασία των προσωπικών ιατρικών δεδομένων του κάθε ανθρώπου, η οποία αναφέρεται ρητά στον Όρκο του Ιπποκράτη και στη νομοθεσία και αποτελεί αξία που έχει άμεση σχέση με το σεβασμό της ατομικής αξιοπρέπειας και με το επίπεδο του πολιτισμού μίας κοινωνίας.

Από το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια: