Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Αποκλειστική συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτής ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας Αγνής Σμπόνια στοwww.miltosgitas.blogspot.com



Σε μια χρονική περίοδο που το πολιτικό σύστημα ''γκρεμίζεται'' γιατί αποφασίσατε να μπείτε στην κεντρική πολιτική;
Είναι αλήθεια ότι η σημερινή συγκυρία είναι ιδιαίτερα αρνητική για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς. Κυριαρχεί η απογοήτευση και ο θυμός, στοιχεία που και εγώ η ίδια έχω συναντήσει στην καθημερινή μου επαφή, εδώ στην Πρέβεζα. Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίσουμε κάτι που είναι αρκετά σαφές και δεν είναι άλλο από το αίτημα της κοινωνίας για ριζική ανανέωση του πολιτικού συστήματος, με νέους ανθρώπους και φρέσκες ιδέες. Μέσα από την απογοήτευση και το θύμο τους, οι πολίτες αναζητούν ελπίδα σε νέα πρόσωπα που δεν έχουν φθαρεί από κανένα κύκλο εξουσίας και είναι έτοιμοι να βγουν στο προσκήνιο. Αυτό ακριβώς το αίτημα με ώθησε να ανταποκριθώ θετικά στο κάλεσμα του Προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελου βενιζέλου και σήμερα να είμαι υποψήφια βουλευτής στην ιδιαίτερη πατρίδα μου.

Ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εθνικών εκλογών τελικά και πως πρέπει κατά τη γνώμη σας ν' απαντήσουν οι ψηφοφόροι;
Στην τελική ευθεία προς τις εκλογές της 6ης Μαϊου, θα αναμετρηθούν δυο διαφορετικές αντιλήψεις,θα τολμούσα να πω, δυο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μια πλευρά, οι δυνάμεις που τα τελευταία χρόνια έχουν εμποδίσει κάθε μεταρρύθμιση, κάθε απαραίτητη αλλαγή σε κρίσιμους τομείς της κοινωνίας. Είναι οι δυνάμεις αυτές που μέσα από ετερόκλητες συμμαχίες, προτείνουν εύκολες λύσεις χωρίς όμως να ομολογούν ότι είναι ανεφάρμοστες. Ξέρετε, είναι πολύ εύκολο, ειδικά σήμερα να πει κάποιος ''όχι'' σε όλα και να γίνει αρεστός στην κοινωνία. Αυτή όμως η άκρατη άρνηση, είναι και ένα βασικό στοιχείο που μας οδήγησε στο σημερινό αδιέξοδο και εξακολουθεί να μας κρατάει στο χθες. Εμείς βρισκόμαστε στην πλευρά των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, που προτείνουμε πολιτικές μεταρρυθμίσεων και αλλαγών. Βρισκόμαστε με όλους εκείνους που δεν θέλουν να χαθούν οι μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο Ελληνικό λαός και μέσα από μια ευρεία, προοδευτική συμμαχία να συγκροτήσουμε μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να μας οδηγήσει σ' ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον. Συνεπώς οι πολίτες, την Κυριακή 6 Μαϊου, πρέπει να επιλέξουν ποιά Ελλάδα οραματίζονται και θέλουν.

Πιστεύετε πως η επόμενη μέρα των εκλογών θα μας βρει σαν Έλληνες ενωμένους ή πιο διχασμένους;
Οι Έλληνες γνωρίσουμε καλά, ότι κάθε φορά που οι εξελίξεις μας έβρισκαν διχασμένους χάναμε και μια μάχη. Έχουμε διανύσει μια σημαντική περίοδο πολιτικής ομαλότητας και θεωρώ ότι ως λαός έχουμε ωριμάσει, για να μπορούμε να αντιληφθούμε τους κινδύνους που θα φέρει ένας ακόμη διχασμός. Ως νέος άνθρωπος, είμαι αισιόδοξη ότι αν σταθούμε όλοι μαζί ,ενωμένοι, την επόμενη μέρα των εκλογών θα είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε την Ελλάδα που θέλουμε.

Πόσο εφικτό είναι να έχουμε κυβέρνηση αυτοδυναμίας από την πρώτη Κυριακή των εκλογών;
Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι και ειλικρινείς απέναντι στην κοινωνία. Η εποχή των αυτοδύναμων, μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και αυτό είναι κάτι που οι ίδιοι οι πολίτες το ζητούν.  Τα προβλήματα και οι ανάγκες που θα κληθεί να καλύψει η νέα κυβέρνηση είναι τόσο σύνθετες και απαιτητικές, που εκ των πραγμάτων είναι πολιτικά εγωϊστικό να μιλάμε σήμερα για αυτοδυναμία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος , έχει καταθέσει σαφή πρόταση για κυβέρνηση συνεργασίας, με όλες τις προοδευτικές και φιλοευρωπαϊκες δυνάμεις, μέσα από μια προγραμματική συμφωνία που θα οδηγήσει σε μια ισχυρή κυβέρνηση, ικανή να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας.

Πολλοί λένε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ έχουν το ίδιο οικονομικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Εσείς τι τους απαντάτε; Ποιες οι ουσιαστικές τους διαφορές;
Αυτή η αντίληψη εξυπηρετεί όσους θέλουν να θολώσουν τα νερά και να αποκομίσουν μικροκομματικά συμφέροντα.  Παραδοσιακά, οι πολιτικές που εφάρμοσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέφεραν από αυτές τις Νέας Δημοκρατίας, κάτι που αποδεικνύεται και από τη μεγάλη παρακαταθήκη που δημιούργησε η παράταξη μας, δημιουργώντας ένα ουσιαστικό δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, μέσα από το Ε.Σ.Υ. και τα Κ.Α.Π.Η. Από κεί και πέρα όμως θα έλεγα ότι ακόμη και σήμερα, οι διαφορές είναι σημαντικές και επιβεβαιώνουν το διαφορετικό προσανατολισμό που έχουμε για την πορεία της χώρας. Ας πάρουμε ως παράδειγμα το ευαίσθητο ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, στο οποίο η Νέα Δημοκρατία επενδυεί στην ανασφάλεια των πολιτών. Αυτό που μας προτείνει δεν είναι τίποτε άλλο από ένα αυταρχικό αστυνομικό κράτος που θα βαζίζεται στο φόβο και την καταστολή. Όμως το ζήτημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς πρόληψη και ουσιαστικές πολιτικές. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίσουμε το δύσκολο αυτό πρόβλημα, με γνώμονα το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις ευρωπαϊκές συνθήκες που αφορούν σε αυτό.  Στο φόβο και την ανασφάλεια, εμείς απαντάμε με προοδευτικό πρόγραμμα και ευρωπαϊκές πολιτικές.

Στην Ελληνική κοινωνία υπάρχει μεγάλος θυμός ,ιδιαίτερα εναντίον του ΠΑΣΟΚ αλλά και γενικότερα των μεγάλων κομμάτων . Το έχετε αντιμετωπίσει έως τώρα στον προεκλογικό σας αγώνα και ποια είναι η δική σας θέση ;
Σαφέστατα και έχω αντιμετωπίσει το θυμό και την απογήτευση που περιγράφεται και θα έλεγα ότι ως ένα βαθμό είναι λογικό να υπάρχει τέτοια εικόνα. Θα πρέπει να σκεφτούμε ότι μιλάμε για ανθρώπους που ο προγραμματισμός τους έχει ανατραπεί και βιώνουν μια δύσκολη πραγματικότητα. Ειδικότερα οι νέοι άνθρωποι, η γενιά μου, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να είναι η γενιά που θα ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη. Ο θυμός αυτός, σίγουρα δεν αφορά μόνο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά αγγίζει και επηρεάζει και τα υπόλοιπα κόμματα, ιδαίτερα τα παραδοσιακά και έχει σχέση με τα αδιέξοδα που δημιούργησε το υφιστάμενο πολιτικό σύστημα. Με άλλα λόγια, οι πολίτες αποδοκιμάζουν κυρίως τη νοοτροπία αλλά  και πρόσωπα που κυριάρχησαν στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες και οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Ταυτόχρονα όμως έχω συναντήσει και την ελπίδα, την προοπτική ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, με τη στήριξη νέων αθρώπων που θα συμβάλουμε στην ανάπτυξη και την ευημερία. Με αυτό το στόχο συνεχίζω δυναμικά και σταθερά, θέλοντας να στηρίξω τον τόπο μου.

Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα προβλήματα του νομού Πρεβέζης αυτή την περίοδο;
Η Πρέβεζα σήμερα, βρίσκεται σε μια κρίσιμη συγκυρία καθώς έχει ν'αντιμετωπίσει τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η περιφερειακή ανισότητα και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη δύκολη πραγματικότητα που έχει δημιουργήσει η κρίση. Σε αυτή την πραγματικότητα δεν χωράνε αποσπασματικές παρεμβάσεις και μεμονωμένες λύσεις. Στόχος μας θα πρέπει να είναι ένας αποτελεσματικός συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων του τόπου μας, ώστε να προκύωψει ένας σαφής προγραμματισμός των παρεμβάσεων μας, προς δυο κατευθύνσεις. Αρχικά προς την Κεντρική Διοίκηση, προς την Κυβέρνηση και παράλληλα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να απορροφήσουμε σημαντικούς πόρους, που αφορούν τις Περιφέρειες των Κρατών μελών και σήμερα παραμένουν αναξιοποίητα. Ο Νομός Πρέβεζας, μπορεί και πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της ανάπτυξης, μέσα από την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων υποδομής που θα συμπληρώσουν τα μεγάλα έργα της περιοχής, όπως η Εγνατία και η Ιόνια Οδός. Παράλληλα όμως, μπορεί να αναπτύξει και μια συνολική πρόταση για την ανάδειξη του ξεχωριστού περιβάλλοντος και της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας που διαθέτει, ώστε να συμβάλει στην προβολή και την ανάπτυξη, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ποιες είναι οι αναπτυξιακές  προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την  Ήπειρο;
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί διαχρονικά τη σταθερή πολιτική δύναμη που προωθεί την αποκέντρωση και την ενίσχυση της περιφέρειας. Είναι αλήθεια ότι σήμερα η  Ήπειρος έχει διανύσει μια μεγάλη απόσταση για να βρεθεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης, σε σχέση με την απόσταση που είχε στο παρελθόν. Όμως ταυτόχρονα, έχει ακόμη πολλά περιθώρια προκειμένου να καταστεί ανταγωνιστική και πρωτοπόρος τα επόμενα χρόνια.  Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έχοντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία των προηγούμενων ετών, διαθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την  Ήπειρο, ενισχύοντας την Περιφερειακή  και Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καταστούν πόλοι εφαρμογής ουσιαστικών παρεμβάσεων και πολιτικών. Ενισχύουμε και αναδεικνύουμε δράσεις που στοχεύουν στην αναδιάρθωση των αγροτικών συναιτερισμών, ώστε να γίνουν πάλι φορείς ανάπτυξης και δημιουργίας. Με τις παρεμβάσεις τους ,να στηρίξουν το δοκιμαζόμενο αγροτικό κόσμο και να συμβάλλουν στην ενίσχυση των νέων αγροτών. Δίνουμε ώθηση σε αναπτυξιακά έργα και έργα υποδομής που θα συμβάλλουν στη μείωση της ανεργίας και την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της Ηπείρου. Αξιοποιώντας προγράμματα και κονδύλια που σήμερα δεν αξιοποιούνται, λόγω έλλειψης μελετών, δημιουργούμε ευκαιρίες για τον τόπο μας και συμβάλλουμε στην ανάπτυξη. Η 'Ηπειρος έχει το ανθρώπινο δυναμικό και τις υποδομές για να καταστεί κέντρο εξελίξεων και δημιουργίας, είναι στο χέρι μας να το πετύχουμε.



Ποιο είναι το δικό σας όνειρο για την Πρέβεζα αλλά και την Ήπειρο;Στόχος μου είναι να συμβάλω στην ανάπτυξη και την ευημερία της ιδιαίτερης πατρίδας μου, της Πρέβεζας αλλά και της Ηπείρου συνολικά.  Ως νέος άνθρωπος διεκδικώ να καταστεί η περιφέρεια της Ηπείρου  ακόμη πιο παραγωγική και δημιουργική ,αντάξια της ιστορία και των ανθρώπων της. Όνειρο μου είναι, όλοι εμείς οι νέοι άνθρωποι να μέινουμε στον τόπο μας, δημιουργώντας διαρκώς ευκαιρίες και προοπτικές, για μια βιώσιμη ανάπτυξη.
Στους νέους ανθρώπους που ουσιαστικά εκπροσωπείτε πιο μήνυμα στέλνετε λίγες μέρες από το άνοιγμα της κάλπης;
Οι εκλογές της 6ης Μαϊου είναι από τις πλέον κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών και η απόφαση όλων μας είναι καθοριστική για το παρόν που βιώνουμε και το μέλλον που διεκδικούμε. Όλοι εμείς, οι νέοι άνθρωποι καλούμαστε να διαχειριστούμε μια κρίση που δεν την προκαλέσαμε εμείς και δεν είμαστε διατεθειμένοι να αναλάβουμε το κόστος της. Βγαίνουμε στο προσκήνιο και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να αλλάξουμε όλα όσα μας έφεραν ως εδώ και μας απογοήτευσαν. Η υποψηφιότητα μου, είναι ένα σαφές και ανοιχτό κάλεσμα προς τη νεολαία, να μην αρκεστεί στη διαμαρτυρία και την εκτόνωση. Χρειαζόμαστε θετική ψηφο, ψήφο δημιουργία και ελπίδας. Στηρίζουμε τις δυνάμεις της μεταρρύθμισης και με σύμμαχο την κοινωνία παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας.

Τι περιμένετε να γίνει μετά τις εκλογές σε πολιτικό αλλά και σε προσωπικό επίπεδο;
Έπειτα από μια δύσκολη προεκλογική περίοδο, έχω την πεποίθηση και την προσδοκία ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., με τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων θα συγκροτήσει μια ισχυρή κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας και να οδηγήσει τη χώρα στο δρόμο της ανάπτυξης και της ευημερίας. Σε προσωπικό επίπεδο, στόχος μου είναι να συνεχίσω να στηρίζω τον τόπο μου και συμμετέχοντας στην κεντρική πολτική σκηνή, να συμβάλλω στην ανάπτυξη της Πρέβεζας και της Ηπείρου συνολικά.

Συνέντευξη: Μίλτος Γήτας
(3/5/2012)


Δεν υπάρχουν σχόλια: