Παρασκευή 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών, στο newpost.gr και τη δημοσιογράφο Γ. Κυριαζή


 ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ – ΥΠΟΨ. ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ

ΛΥΚΑΒΗΤΤΟΥ 5
10672 ΑΘΗΝΑ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ                                                                               TΗΛ.(210)3387700
FAX: (210) 3387709



Παρασκευή, 4 Μαΐου 2012

Συνέντευξη Χρήστου Παπουτσή, υποψήφιου βουλευτή ΠΑΣΟΚ Α΄Αθηνών, στο newpost.gr και τη δημοσιογράφο Γ. Κυριαζή

Είναι λύση για τη σημερινή κρίση και τους πολίτες που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα στην καθημερινότητά τους μια Ελλάδα εκτός ευρώ;
Είναι απίστευτη ελαφρότητα και εγκληματική ανευθυνότητα ότι υπάρχουν ακόμη και σήμερα άνθρωποι που ζητούν να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ. Να επιστρέψει ξανά στη δραχμή.
Τρομάζω όταν ακούω έλληνες να υποστηρίζουν αυτή την προοπτική. Μια προοπτική που είναι το όνειρο κάθε τυχοδιώκτη και μαυραγορίτη. Όσων επένδυσαν  στην προοπτική της Ελλάδας της δραχμής. Και φυσικά δεν έχουν καμία ευαισθησία για τα λαϊκά συμφέροντα , τα δικαιώματα εργαζομένων , τις περιουσίες του λαού και το δημόσιο πλούτο.
Τι σημαίνει Ελλάδα εκτός ευρώ; Όσοι έχουν ευρώ θα αγοράζουν έναντι πινακίου φακής το δημόσιο πλούτο και τις περιουσίες των Ελλήνων.
Όσα κόμματα με τις προτάσεις τους οδηγούν σ’ αυτή την προοπτική να το πουν καθαρά στους πολίτες. Να αναλάβουν με σαφήνεια και γενναιότητα την ευθύνη για το ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών των μισθών των εργαζομένων και των συντάξεων των συνταξιούχων που δε θα έχουν να ζήσουν.
Αρκετά πλέον με τον ανεύθυνο λαϊκισμό.
Η πατρίδα χρειάζεται κυβέρνηση με πλήρη συναίσθηση της αποστολής της , να κυβερνήσει  με γνώμονα το εθνικό συμφέρον , την προοπτική της ελληνικής  κοινωνίας και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.
Κι αυτό μόνο το ΠΑΣΟΚ μπορεί να το εγγυηθεί με υπεύθυνο και αποφασιστικό τρόπο.

Υπάρχουν τα περιθώρια να γίνουν πραγματικότητα όσα υπόσχεται ο κ. Βενιζέλος;
Με το μνημόνιο και το PSI δεν τελειώνει η πολιτική στην Ελλάδα.
Το ΠΑΣΟΚ παρουσίασε το Ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης , το οποίο είναι ένα ολοκληρωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα πολύ πέρα από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Είναι πρόγραμμα που οδηγεί τη χώρα στην ανάπτυξη και κοινωνική δικαιοσύνη.
Είναι ανάγκη να προχωρήσουμε με αποτελεσματικότητα τις αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές. Να βγει η Ελλάδα από την ασφυκτική επιτήρηση το αργότερο σε τρία χρόνια. Να προχωρήσουμε αποφασιστικά στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της αγοράς και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ανεργία δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας.

Κάποιοι μιλούν για νέα μέτρα…
Εκείνα που ισχύουν είναι οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα…

Αυτές αμφισβητούνται και ορισμένα κόμματα δεσμεύονται να τις ανατρέψουν και να απεμπλακεί η χώρα…
Σε αυτή την περίπτωση ας πουν την αλήθεια κι ας αποφασίσει ο λαός. Γιατί αποδέσμευση από τις δεσμεύσεις μας σημαίνει ότι δεν θα πάρουμε τα 150 δις για την ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας, η οποία θα πάθει οριστικά ασφυξία και δεν θα μπορέσουμε να επιβιώσει η χώρα μέσα στο ευρώ. Αυτή είναι η σκληρή αλήθεια. Όλα τα υπόλοιπα είναι προεκλογικοί τυχοδιωκτισμοί που εκμεταλλεύονται την αγωνία και την ανασφάλεια των πολιτών.
Σε ό,τι μας αφορά, σε ό,τι αφορά το ΠΑΣΟΚ, ισχύουν οι δεσμεύσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου ότι δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Ότι με ένα νέο σταθερό φορολογικό σύστημα θα επιδιώξουμε τη σταδιακή κατάργηση των έκτακτων φόρων, εισφορών και τελών. Ότι δεν θα θιγούν άλλο οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι. Όχι άλλες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αποφασιστικός και διαρκής έλεγχος των δαπανών του κράτους και αυστηρή αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος.

Το τραπεζικό σύστημα βοηθά αυτή τη στιγμή να ξεπεραστεί η ύφεση;
Οι αδυναμίες του είναι προφανείς και η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά έχει γονατίσει τις επιχειρήσεις.
Πρέπει με ευελιξία, με αποφασιστικότητα να πετύχουμε την επανεκκίνησή του. Προς όφελος της αγοράς, της επιχειρηματικότητας, των εργαζομένων και των πολιτών.  Όχι πάλι μόνο προς όφελος των τραπεζιτών.
Πρέπει επιτέλους, να υποστηρίξουμε ένα ισχυρό δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.
Διαπιστώσαμε όλοι την έλλειψη αυτή στην κρίση που περνάμε.
Είναι απόλυτη ανάγκη να προχωρήσουμε στην ανακεφαλαιοποίηση όλων των τραπεζών. Συμπεριλαμβανομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας με ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης, έτσι ώστε να συνεχίσουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.
 Επιπλέον, η νέα κυβέρνηση οφείλει να διαπραγματευθεί τη νομική βάση για την αποζημίωση των ιδιωτών που εμπιστεύθηκαν τις αποταμιεύσεις τους στα κουρεμένα πλέον κρατικά ομόλογα.
Όπως επίσης, οι τράπεζες να βρουν τους τρόπους να για την ανακούφιση εκείνων που έχουν υψηλές δόσεις δανείων και δεν μπορούν, δυσκολεύονται τώρα να τις αποπληρώσουν λόγω ακριβώς της οικονομικής κρίσης.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που σας έδειξαν ως υπεύθυνο των καθυστερήσεων του κυβερνητικού έργου.
Και τι δεν άκουσα από άσπονδους φίλους και αντιπάλους.
Ακόμη και ότι εμποδίζω τις μεταρρυθμίσεις και τις αλλαγές, με τη στάση μου.
Ότι είμαι εκ πεποιθήσεως και ιδεολογίας ενάντια στην απελευθέρωση των αγορών.
Κι ας είναι που η απελευθέρωση των μεγαλύτερων αγορών στην Ευρωπαϊκή Ένωση,  των αγορών του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου φέρουν τη δική μου προσωπική σφραγίδα και υπογραφή εδώ και 15 χρόνια.
Κι ας είναι που η επιχειρηματικότητα έγινε πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης με δική μου πρωτοβουλία ως αρμοδίου Επιτρόπου.
Κι ας είναι που το δικό μου όνομα φέρουν οι μεγάλες ευρωπαϊκές δέσμες πολιτικών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας , για το Εμπόριο και τον Τουρισμό.
Κι ας είναι ότι κι εδώ στην Ελλάδα μόλις επέστρεψα, η απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ακτοπλοΐα φέρει τη δική μου υπογραφή.
Δεν επεδίωξα ποτέ να αυτοδιαφημίζομαι ως μεταρρυθμιστής.  Προτιμώ τα έργα από τα λόγια του αέρα.

Ποια σημεία της θητείας σας στο Υπουργείο θεωρείτε τα πιο σημαντικά;
Σ’ αυτή την περίοδο των 17 μηνών που εγώ βρέθηκα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με 12 νόμους και 49 Προεδρικά Διατάγματα, συγκροτήσαμε το νέο σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο για την εσωτερική ασφάλειας της χώρας.
Γύρισε νέα σελίδα, στο Λιμενικό Σώμα, με την ίδρυση του Αρχηγείου και την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του. Στη δίωξη του οικονομικού εγκλήματος, με την ίδρυση της Οικονομικής Αστυνομίας. Επιπλέον, ενισχύσαμε , αναβαθμίσαμε και εκσυγχρονίσαμε το Πυροσβεστικό Σώμα δικαιώνοντας τις προσπάθειες και τις ελπίδες χιλιάδων ανθρώπων, που ως εποχικοί πυροσβέστες ήταν στην ουσία όμηροι για χρόνια στην ανασφάλεια.
Διαμορφώσαμε ένα νέο και σύγχρονο πλαίσιο ασφάλειας σε συνεργασία  με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του Schengen. Θέσαμε σε λειτουργία ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης των συνόρων σε συνεργασία με τον Frontex, την ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης των συνόρων.
Προχωρήσαμε με σύγχρονο και προοδευτικό τρόπο  στην αναμόρφωση του πλαισίου για το Άσυλο στην Ελλάδα και δημιουργήσαμε το θεσμικό πλαίσιο για τα Κέντρα πρώτης Υποδοχής και Κράτησης μεταναστών. Παράλληλα, προχωρήσαμε στην απέλαση 25 χιλιάδων παράνομων μεταναστών.
Διαχειρίστηκα την εξουσία στην πιο ταραγμένη εποχή της μεταπολεμικής Ελλάδας με διαρκή ένταση στην κοινωνία. Κι όμως, δεν επέτρεψα ούτε για μια στιγμή παρά την έντονη κριτική , την επιβολή αυταρχικών μεθόδων και τη λογική ενός αστυνομικού κράτους. Κι όταν εκδηλώθηκαν τέτοια φαινόμενα ήταν μεμονωμένα, ελέγχθηκαν και οι υπεύθυνοι τιμωρήθηκαν.

Ναι αλλά όσο ήσασταν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σας κατηγορούσαν ότι δεν δείχνατε πυγμή σε γεγονότα όπως η Κερατέα και η Υπατία.
Πιστεύω ότι, η λογική του αστυνομικού κράτους δεν έχει καμία σχέση με τον προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο.
Εγώ πιστεύω στο κράτος δικαίου. Πιστεύω στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις προσωπικές ελευθερίες των πολιτών.
Η δημοκρατική διακυβέρνηση στηρίζεται στη συνεννόηση και όχι στη βίαιη επιβολή της κρατικής βούλησης.
Όποιος θυσίασε τη Δημοκρατία για την ασφάλεια στο τέλος τα έχασε και τα δύο.
Έχουν πολιτικές επιδιώξεις  και είναι πλέον προφανές, όσοι κραδαίνουν την ψεύτικη εικόνα ενός κράτους απόντος, ανίκανου να προστατεύσει τον πολίτη.   Όσοι επενδύουν στην κοινωνία του φόβου, προσδοκώντας ότι θα κερδίσουν την ψήφο του φοβισμένου πολίτη.
Στην πραγματικότητα επωάζουν το αυγό του φιδιού. Και στην ουσία προωθούν τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Το ΠΑΣΟΚ έχει υποστεί βαρύ πλήγμα τα τελευταία χρόνια. Ποιο είναι για εσάς το ΠΑΣΟΚ του αύριο;
Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ με ορατό κοινωνικό, ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα. Με καθοριστικές κοινωνικές αναφορές.
Πιστεύω σε ένα ΠΑΣΟΚ, δύναμη αλλαγής και προοδευτικών ρήξεων, προοδευτικών ανατροπών και προοδευτικών μεταρρυθμίσεων.
Πιστεύω ακράδαντα ότι η χώρα έχει ανάγκη από ένα ενωμένο, ισχυρό και πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ. Κανείς δεν μας περισσεύει.  Ιδιαίτερα εκείνοι που για δεκαετίες έδωσαν το είναι τους, έδωσαν  τη ζωή τους με συνέπεια και εντιμότητα στην κοινή μας προσπάθεια.
Όλοι εμείς έχουμε υποχρέωση να κρατήσουμε ψηλά στη συνείδηση, στη ψυχή και την καρδιά του ελληνικού λαού αυτό το μεγάλο πολιτικό κίνημα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου. Βασικό πυλώνα του κεντρώου χώρου και της Αριστεράς στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: