Κυριακή 27 Μαΐου 2012

Ταξίδι πολιτισμού και την δεύτερη μέρα, ταξίδι jazz με «καράβι» την... Πρέβεζα.


Ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ το 10ο Preveza Jazz Festival, που κυριάρχησε στην πολιτιστική ζωή της πόλης το διήμερο που μας πέρασε. Την «ψύχρα» που άπλωσε ο καιρός, αν και βρισκόμαστε προ των... πυλών του καλοκαιριού, αντιστάθμισαν οι ιδιαίτερες jazz μελωδίες των συγκροτημάτων, που ανέβηκαν στη σκηνή την δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ και «ζέσταναν» την ατμόσφαιρα.
Οι... fan της jazz μουσικής στην Πρέβεζα, αλλά και εκείνοι που επισκέφτηκαν την πόλη μας, περίμεναν ανυπόμονα να απολαύσουν στην σκηνή τη Μαρία Ζοάο και τον Μάριο Λαγκίνια από την Πορτογαλία, που αποτελούσαν και τους «κράχτες» του Πρεβεζάνικου φεστιβάλ, εξαιτίας της φήμης που τους συνοδεύει. Και απεδείχθη πως στην προκειμένη περίπτωση η φήμη, μόνο προϊόν επικοινωνίας και management δεν είναι...
Την «αυλαία» της δεύτερης ημέρας... άνοιξε το ελληνικό συγκρότημα Intravenus, με την ιδιαίτερη μουσική τους προσέγγιση στην jazz, την οποία εμπλουτίζουν με electro, rock και έθνικ στοιχεία.

IMG 6936

Τη... σκυτάλη πήρε η Μαρία Ζοάο και ο Μάριο Λαγκίνια, που πραγματικά καθήλωσαν το κοινό και καταχειροκροτήθηκαν. Η Μαρία Ζοάο εμφανίστηκε στη σκηνή, φορώντας ένα λουλούδι στα μαλλιά και φύλλα δέντρων στο λαιμό της, τα οποία όπως ανέφερε τα πήρε από την πόλη μας, θέλοντας να δείξει έτσι ότι θα την... κουβαλά μαζί της και θα τις φέρνει στο νου όμορφες αναμνήσεις. Έστειλε ακόμη μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό, που δοκιμάζεται σε τούτη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Στη συνέχεια μίλησε η... μουσική. Το δίδυμο από την Πορτογαλία φανέρωσε την τεράστια γκάμα των ερμηνευτικών δυνατοτήτων του, με την Μαρία Ζοάο να τραγουδά σε τρεις διαφορετικές γλώσσες και να προκαλεί αίσθηση με τη θεατρικότητα που έδωσε στην κίνησή της, κατά τη διάρκεια των ερμηνειών της. Φανέρωσε επίσης το τεράστιο φωνητικό της ταλέντο, τραγουδώντας σε όλους του τόνους, αλλάζοντας διαδοχικά το «μέταλλο» της φωνής της, αυξομειώνοντας παράλληλα την ένταση, σε ένα μοναδικό σόλο.
Το φεστιβάλ «έκλεισε» με τους Tubis trio από την Πολωνία, οι οποίοι αν και βγήκαν αργά στην σκηνή, κέρδισαν τις εντυπώσεις, με τον ζωντανό ρυθμό τους, το συναίσθημα και τη φαντασία της μουσικής τους.

IMG 0065

Η διοργάνωση κύλησε χωρίς προβλήματα και οι διοργανωτές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

Δείτε σχετικό βίντεο.

www.atpreveza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: